Έκτακτη οικονομική βοήθεια, ύψους 150.000 ευρώ, για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες που προέκυψαν από τις ζημιές στις υποδομές της Σαμοθράκης, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε χθες το νησί, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου.
Επί ποδός βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός
Επί ποδός βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημίες από την πρωτοφανή θεομηνία που χτύπησε τη Σαμοθράκη, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για άμεση αποζημίωση των πληγέντων, ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο, 104,9 FM», ο γενικός γραμματέας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Δέδες, ο οποίος επισήμανε ότι θα καταγράφονται όλες οι καταστροφές στις υποδομές του νησιού, σπίτια, επιχειρήσεις, ζωικό κεφάλαιο και καλλιέργειες.
«Ήδη βρίσκονται στο νησί, εκτός από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε ξεκινούν οι καταγραφές των ζημιών σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο επίπεδο των κατοικιών που επλήγησαν όσο και στο επίπεδο των επιχειρήσεων, όπως επίσης του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου» σημείωσε ο κ. Δέδες.
Οι ζημιές είναι σημαντικές και εκτεταμένες, είπε ο γγ Υποδομών, ο οποίος αναφέρθηκε στις σοβαρές καταστροφές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της Σαμοθράκης, υπογραμμίζοντας ότι οι δυσκολίες στην πρόσβαση δεν θα αποτρέψουν τα κλιμάκια να φτάσουν σε κάθε σημείο του νησιού και να κάνουν το έργο τους.
«Το οδικό δίκτυο έχει αποκοπεί στη σύνδεση του βόρειου με το νότιο τμήμα του νησιού, έχουμε την κατάρρευση μίας γέφυρας στον κεντρικό δρόμο και σοβαρές ζημιές και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο» και συμπλήρωσε πως «υπάρχει πρόσβαση αλλά με μεγάλες παρακάμψεις. Οι δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας και οι μηχανικοί θα πάνε παντού γιατί πρέπει να εντοπιστούν και να καταγραφούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δέδες.
Θέληση και απόφαση όλων των φορέων που συμμετέχουν στον συντονισμό είναι όχι απλά να αποκατασταθούν οι βλάβες και οι πληγές, είπε ο κ. Δέδες, αλλά με μια ολιστική παρέμβαση να αντιμετωπιστούν και όλες οι παθογένειες που προκάλεσαν τις πλημμύρες. «Δηλαδή διευθετήσεις ρεμάτων, αντιπλημμυρικά έργα, διαχείριση νερών της ευρύτερης περιοχής, θα είναι στις άμεσες και στις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε εξασφαλίσει καλό συντονισμό» ανέφερε.
«Όσον αφορά τα κονδύλια, τον πρώτο λόγο έχουν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών. Αναμφίβολα θα υπάρξουν (κονδύλια) από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, από το υπουργείο Εσωτερικών και φυσικά την Περιφέρεια. Θα συνεισφέρουμε όλοι στη χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες» υπογράμμισε ο κ. Δέδες.
Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τα τελευταία 24ωρα τη Σαμοθράκη, ξεκίνησαν σήμερα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Από το μεσημέρι της Τρίτης, ο δήμος Σαμοθράκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ενώ κλιμάκια των μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο νησί, έθεσαν ως προτεραιότητα την άμεση αποκατάσταση της Χώρας, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις τεράστιες ποσότητες λάσπης και βράχων από τα νερά της θεομηνίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι σημαντικότερες ζημίες καταγράφονται στα κτίρια του δημαρχείου και του Κέντρου Υγείας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, στο δημαρχείο κατέρρευσε ο ένας τοίχος και μέρος της στέγης με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του εξοπλισμού και των αρχείων με τα ορμητικά νερά να σχηματίζουν καταρράκτες βρίσκοντας διέξοδο στα παράθυρα και τις πόρτες του κτιρίου.
Την αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο για τις επιχειρήσεις της Σαμοθράκης, ζητά το Επιμελητήριο Έβρου
Την παράταση των προθεσμιών καταβολής και την αναστολή της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες του Νομού Έβρου, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν την κύρια κατοικία ή την κύρια εγκατάστασή τους στη Σαμοθράκη για τουλάχιστον εννέα μήνες από την έκδοση της απόφασης, αιτείται με επιστολή του προς τον διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, σε ένδειξη κρατικής αλληλεγγύης και αρωγής προς τις πληγείσες περιοχές του ακριτικού νησιού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Τοψίδη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας, ενημέρωσε εγγράφως τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου, πως η καταστροφή που προκλήθηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, «έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στις τοπικές επιχειρήσεις».
Υπογραμμίζει ότι «οι περισσότερες εξ αυτών έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τους» εκτιμώντας πως «θα είναι αδύνατη η λειτουργία τους για το επόμενο χρονικό διάστημα». «Ως εκ τούτου, καλούνται οι επιχειρήσεις αυτές ν΄ αντιμετωπίσουν και την έκτακτη αυτή κατάσταση, συνεπεία ήδη από προχθές και για το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάζουν μηδενικούς τζίρους και κατ΄ επέκταση θα βρεθούν σε αδυναμία πληρωμής των τρεχουσών οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία» αναφέρει χαρακτηριστικά στο έγγραφό του ο κ. Γλήνιας.
Ο κ. Τοψίδης επικαλείται την ύπαρξη κατεπείγουσας ανάγκης «να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία στην εξαιρετικά ευαίσθητη και παραμεθόρια περιοχή της Σαμοθράκης, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να έχει απορρυθμιστεί πλήρως η κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής».
Επίσης, το γεγονός ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο υπουργός Οικονομικών με απόφασή του, δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών, από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, να αναστέλλει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου τονίζει ότι «σε περίπτωση που ληφθεί η εν λόγω απόφαση, «δεν θα σημειωθεί σοβαρή μεταβολή στον προϋπολογισμό των εσόδων του κράτους, δεδομένου ότι σύμφωνα με το μητρώο του Επιμελητηρίου, στη Σαμοθράκη δραστηριοποιούνται μόλις 271 επιχειρήσεις».
Την αμέριστη συμπαράσταση της Αυτοδιοίκησης εξέφρασε ο Γ. Πατούλης στον δήμαρχο Σαμοθράκης
Την αμέριστη αλληλεγγύη του συνόλου της Αυτοδιοίκησης εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, στον δήμαρχο Σαμοθράκης, Θανάση Βίτσα, για τις τις καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις που έπληξαν χθες το νησί, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο κ. Βίτσας ανέφερε στον κ. Πατούλη ότι τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το δημαρχείο αλλά και το Κέντρο Υγείας του νησιού, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ εκτεταμένες είναι οι βλάβες και στο δίκτυο ύδρευσης.
Ο δήμαρχος Σαμοθράκης τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία συντονισμένη προσπάθεια αποκατάστασης των υλικών ζημιών, ωστόσο, υπογράμμισε πως η έλλειψη προσωπικού σε τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις δυσχεραίνει το έργο των τοπικών Αρχών.
Ο κ. Πατούλης εξέφρασε στις τοπικές Αρχές και τους κατοίκους της Σαμοθράκης τη συμπαράσταση και τη στήριξη όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επισήμανε στον κ. Βίτσα ότι η ΚΕΔΕ θα είναι δίπλα τους, με όσα μέσα διαθέτει.