Καθυστερημένα ερχόμαστε για τα διατρέξαντα στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι εργασίες των οποίων έληξαν την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018. Παρευρέθησαν 1000 άτομα απ’ όλο τον κόσμο και έλαβαν το λόγο περίπου 400 άτομα τα οποία ασχολήθηκαν με θέματα για τη χάραξη στρατηγικής πολιτικής ανάπτυξης της χώρας και της γύρω περιοχής.
Την έναρξη των εργασιών έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος στους δε ομιλητές περιλαμβάνονταν ο κ. Τσίπρας, ο Βούλγαρος πρ/ργος, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Ευρωπαίοι επίτροποι, εκπρόσωπος της Ε.Κ.Τ., ο επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ και των “θεσμικών” στην Ελλάδα Κοστέλο, υπουργοί της κυβέρνησης, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο δ/ντης της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και ακαδημαϊκοί. Δεν απουσίασαν και οι τέως πρ/ργοι κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε, ότι «η Ελλάδα απ’ το ‘17 επέστρεψε στην ανάπτυξη με δυναμικούς ρυθμούς, που θα υπερβαίνουν το 2% για τα επόμενα έτη». Μίλησε για «δίκαιη ανάπτυξη, η οποία είναι η ιστορική εκκρεμότητα, που πρέπει να εκπληρώσουμε»! Αναφέρθηκε και για «τη ριζική αντιμετώπιση των αιτιών της διαφθοράς».
Εκτιμήθηκε από άλλους ομιλητές, ότι είναι ευκαιρία και συγκυρία κατάλληλη για υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα καθ’ όσον οι αποτιμήσεις είναι εκλυστικές, σταθεροποιήθηκε κάπως η οικ/κή κατάσταση και έχει δημιουργηθεί επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης υποστηρίχθηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους επενδυτές. Το μόνο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα Funds είναι η έλλειψη ρευστότητος στην ελληνική αγορά.
Σημειώθηκε η ανάγκη ρήξης της τάσης φυγής των νέων πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο εξωτερικό και η παροχή κινήτρων παραμονής εντός συνόρων, να παρέχουν τις επιστημονικές γνώσεις τους στη χώρα, που ξόδεψε να τους σπουδάσει και να μην παραδίδονται έτοιμοι στους ξένους. Την άποψη αυτή της Διευθύνουσας Συμβούλου της Ομοσπονδίας Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητος των ΗΠΑ υποστήριξε και διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς. Είπε ότι «πρέπει να συνδέσουμε τις επιχειρήσεις με τα πανεπιστήμια και να παράσχουμε τη δυνατότητα στους αποφοίτους πανεπιστημίων να εργασθούν σε τομείς της Τράπεζας». Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι μικρομεσαίοι συντηρούν το 99% της απασχόλησης και το 85% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) παρά το ότι απ’ το 2008 έως σήμερα έχει “συρρικνωθεί” η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων.
Δεν έλειψαν τα αρνητικά σχόλια και οι εκτιμήσεις των αντιπολιτευομένων την κυβέρνηση, ότι το Α’ εξάμηνο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω ματαίωσης της οικονομικής ανάπτυξης όπως είχε προγραμματιστεί για τα έτη 2015 και 2016, το κόστος της κρίσης επιδεινώθηκε. Εφυγαν στο εξωτερικό 40 δισ. ευρώ και απωλέσθηκαν 35 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Στο διάστημα αυτό από τότε παρά τις χαμένες ευκαιρίες λένε οτι η οικονομία του κράτους βρέθηκε στο τέλος του 2017 σε καλύτερη θέση.
Ομως η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών χειροτέρεψε και χειροτερεύει. Τα δύσκολα είναι μπροστά με τη μνημονιακή μείωση του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς με παράλληλη κατάργηση των αντιμέτρων. Τέτοια δεν αγγίζουν τους επισήμους της αρχαίας έδρας του περίφημου μαντείου του Απόλλωνος στους Δελφούς, τον “ομφαλό της γης”, που τους ονόμασαν “Ελληνικό Νταβός”. Μας θυμίζει το “mea culpa”. Κακές στιγμές για τη χώρα μας!
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.