Στους G20 επικρατούσε ανησυχία λόγω συνέχισης στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης. Ηταν απότοκος της μη υλοποίησης των όσων αποφασίζονταν όχι μόνο από τις ευπαθείς χώρες, αλλά και από τους ισχυρούς της Ευρώπης, με πρώτη τη Γερμανία, η οποία δεν κατάφερε να σχηματίσει ένα πρόχωμα αντιμετώπισης της κρίσης στη ζώνη του ευρώ.
Τον Οκτώβριο του ’11 οι 20 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες στη Σύνοδο των Παρισίων πίεζαν τους Ευρωπαίους να επισπεύσουν τη δημιουργία του Μονίμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) για τη διευθέτηση της κρίσεως και αμέσως μετά τον Νοέμβριο ασχολήθηκαν με το ελληνικό χρέος στις Κάννες. Εκεί έγινε το βατερλώ του Γ.Α.Π., ο οποίος εκλήθη να δώσει εξηγήσεις όσον αφορά την τήρηση του μνημονίου, που πρόβαλε αντίσταση, με δημοψήφισμα. Τότε εδημιουργήθηκε το επεισόδιο με τον Σαρκοζί, για να καταλήξει σε παραίτηση από πρωθυπουργός, να απαξιωθεί το ΠΑΣΟΚ, να κάνει δικό του κόμμα και να το εγκαταλείπει στις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου «ελλείψει χρημάτων».
Οι G20 την ίδια τακτική πιέσεων εξάσκησαν και στην επόμενη Σύνοδο στο Λος Κάμπος του Μεξικού το 2012, στηλιτεύοντας την ανικανότητα των Ευρωπαίων να εξισορροπήσουν ή να απαλείψουν τα αίτια που προκάλεσαν τα οικονομικά προβλήματα. Στη Γερμανία επερρίφθησαν οι ευθύνες, διότι αντί να επιλύσουν τα προβλήματα αδύναμων χωρών, με τα ημίμετρα που εφάρμοσαν απέτυχαν παταγωδώς. Το αποκορύφωμα των αποτυχιών τους επεκτάθηκε και στο προσφυγικό, το οποίο αντιμετώπισαν με αδιαφορία και σπασμωδικώς, με αποτέλεσμα τώρα τα εκατομμύρια μεταναστών που ρέουν στις ευρωπαϊκές χώρες να μην ελέγχονται.
Στις επόμενες Συνόδους των G20 στην Πετρούπολη τον Σεπτέμβριο του 2013 και στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας τον Νοέμβριο του 2014 το ελληνικό δεν ήταν θέμα στην ημερήσια διάταξη και οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη χρήση χημικών στη Συρία, στην ανάπτυξη της ομάδας των ΒRICS και σε άλλα διεθνή γεγονότα.
Φέτος η σύνοδος των είκοσι μεγάλων γίνεται Παρασκευή και Σάββατο 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Αγκυρα, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Κίνας και τα προβλήματα που ανακύπτουν μετά την πτώση των αγορών στις ασιατικές χώρες. Το ελληνικό ξανά θ’ απασχολήσει τους συνέδρους κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος από αξιωματούχο του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε: «Στην Αγκυρα θα ενθαρρύνουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την παροχή σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδος».
Μην απορείτε γιατί οι μεγάλοι δείχνουν τόσο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Το ξέρουν ότι είμαστε ο μοναδικός παράγοντας που παίζει ρόλο σταθερότητος στην περιοχή, όπου σε περιπτώσεις διαταραχών διακυβεύονται τα συμφέροντά τους κυρίως των Αμερικανών. Εμείς δυστυχώς είμαστε αδικαιολόγητοι και κατακριτέοι, που δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το πλεονέκτημα!