Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

ΙΛΑΕΚ προς Πολυτεχνείο Κρήτης: «Λύπη και απορία για τον Λόφο Καστέλι»

Με προβληματισμό και απογοήτευση αποδέχεται τη νέα απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης (ΙΛΑΕΚ), τασσόμενη εκ νέου ενάντια στην ξενοδοχοποίηση και υπέρ της διάσωσης και ανάδειξης των ιστορικών κτηρίων.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της, η ΙΛΑΚΕ αναφέρει τα εξής: «Η ΙΛΑΕΚ ως επιστημονική εταιρεία που βρίσκεται εδώ και πλέον από 50 χρόνια στρατευμένη στον αγώνα για την προστασία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τάσσεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των μνημείων του λόφου στο Καστέλλι Χανίων χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους. Ο χώρος αυτός, το μπαλκόνι των Χανίων όπως ονομάζεται, υπήρξε, όπως είναι γνωστό, και παραμένει η ακρόπολη μιας σπουδαίας διαχρονικά πόλης, της αρχαίας Κυδωνίας. Παρά τις τρικυμίες της ιστορίας παραμένει ίδια όπως απεικονίζεται στο περίφημο μινωικό σφράγισμα του «άρχοντα» του Μουσείου Χανίων. Τα τρία μνημεία εξ άλλου – Μεραρχία, Φυλακές, Στρατώνες-αποτελούν τοπόσημο φορτωμένο μνήμες της νεώτερης ιστορίας μας.
Η πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης να εγκρίνει την παράταση της σύμβασης παραχώρησης των μνημείων του λόφου Καστέλλι των Χανίων στην εταιρεία Belvedere με σκοπό τη ξενοδοχοποίηση, μας προξενεί λύπη και απορία. Πώς ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που διοικείται από διακεκριμένους στον τομέα τους επιστήμονες, μετά από τόσες διατυπωμένες με επιχειρήματα αντιρρήσεις της χανιώτικης κοινωνίας, των φορέων της, ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιών, αντί να φροντίσει για την διαφύλαξη του ιστορικού ιστού του λόφου και τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, παραμερίζει το κοινό αίσθημα και αντιμετωπίζει το θέμα της διαχείρισης των κτηρίων του λόφου με αντιπαιδαγωγικά και στενά οικονομικίστικα κριτήρια; Γιατί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην επιτρέπει την ξενοδοχειακή χρήση της θέσης αυτής, στα πλαίσια του ΓΠΣ, δεν είναι ικανή να κάνει το Πολυτεχνείο να αλλάξει στάση;
Παρά την καλή συνεργασία μας με τον κ. Πρύτανη στο θέμα της λαογραφικής συλλογής και την εκτίμησή μας προς την επιστημονική κοινότητα του Πολυτεχνείου, είμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να διαφωνήσουμε με την πλειοψηφία της συγκλήτου που υπερψήφισε την απόφαση και να δηλώσουμε ότι ο χαρακτήρας της ΙΛΑΕΚ είναι σταθερά υπέρ της διάσωσης και ανάδειξης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Στην περίπτωση αυτή η σκοπούμενη χρήση μόνο καταπάτηση και βάναυση αλλοίωση μπορεί να επιφέρει. Για το λόγο αυτό συστρατευόμαστε με τις διατυπωμένες προτάσεις και αποφάσεις της πόλης για το δημόσιο χαρακτήρα των κτηρίων και τη χρήση τους για κοινωφελείς σκοπούς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Ανεδαφική η απορία, φτάνει πια με την ‘άξιοποίηση’ εδώ και 17+1 χρόνια απο διάφορους ετερόκλητους παράγοντες. Ο τόπος του Μινωικού Ανακτόρου της Κυδωνίας, των ενετικών Επαύλεων, κτλ αξίζει καλύτερης μοίρας που σίγουρα μια υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακή μονάδα θα δώσει. Οι συλλογικότητες ας αγοράσουν το δικό τους ακίνητο και ας κάνουν ότι θέλουν στα πλαίσια του νόμου. Όχι άλλη πρέζα κ περιθωριακούς στο Λόφο Καστέλι!!!

  2. Είναι πραγματικά συγκλονιστική η αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρεί ο κύριος Αρχοντάκης με το σχόλιο του. Από τη μια, η εταιρεία που βανδαλισε το ιστορικό κτήριο με μπετοβεργες στην πέτρα θα το προστατεύσει! Από την άλλη η καραμέλα “πρέζα και περιθωριακοί” που ποτέ στα 17+ χρόνια δεν έχει επαληθευθεί, έστω και με ΜΙΑ καταγγελία. Ευτυχώς που η διαρκής επανάληψη του ψέματος δεν παράγει αλήθεια, απλώς εκθέτει την έλλειψη πρωτοτυπίας οσων το διακινούν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα