Η Ινδία γιορτάζει την επίτευξη ενός σημαντικού ορόσημου ενέργειας, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της, κάθε ένα από τα κατοικημένα χωριά της διαθέτει ηλεκτρική ενέργεια.
Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου διαθέτει περίπου 600.000 χωριά, και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε δεσμευθεί ότι όλα θα ηλεκτροδοτούνται μέσα σε 1.000 ημέρες από τον Αύγουστο του 2015. Το περασμένο Σάββατο, το χωριό Λεϊσάνγκ συνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ινδίας, εκπληρώνοντας την υπόσχεση του Μόνι, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.
Αν και το Λεϊσάνγκ συνδέθηκε με το κύριο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ορισμένα άλλα χωριά ηλεκτροδοτήθηκαν εκτός κυρίου δικτύου, συνήθως σε ανεξάρτητα δίκτυα παροχής ηλιακής ενέργειας. Το Πακόλ, ένα χωριό στην ίδια περιφέρεια, ήταν το τελευταίο χωριό που τροφοδοτήθηκε με ενέργεια από ένα τέτοιο σύστημα. Η ενεργειακή πρωτοβουλία του Μόντι έχει επίσης στόχο να ενισχύσει τη μέτρηση και τη διανομή ενέργειας εντός της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα χωριό θεωρείται ότι διαθέτει ηλεκτρική ενέργεια, εάν το 10% των κτηρίων του έχει πρόσβαση σε ηλεκτρισμό. Αυτό σημαίνει ότι η Ινδία έχει πολύ δρόμο ακόμα ώστε και τα 1,34 δισεκατομμύρια κατοίκων να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά η επιτυχημένη πρωτοβουλία αποτελεί ενθαρρυντικό ορόσημο.
«Η ηλεκτροδότηση των χωριών σημαίνει ότι η υποδομή για την παροχή ενέργειας έχει φτάσει σε ορισμένα μέρη κάθε χωριού. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η εστίαση στην παροχή σύνδεσης σε όλα τα νοικοκυριά, και στην εξασφάλιση επαρκούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτά τα σπίτια», δήλωσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Π. Ούμα Σανκάρ.