Συνολικά εκατό-σαράντα εκπαιδευτικοί της Ελληνικής γλώσσας από κυβερνητικά σχολεία, ημερήσια, και απογευματινά παρακολούθησαν τις δύο ημερίδες-σεμινάρια που οργάνωσαν στη Μελβούρνη το Γραφείο Συμβούλου Εκπαίδευσης και ο κ. Β. Γκόκας, ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Προγράμματος «Παιδεία Ομογενών» στη Βικτώρια, καθηγητής, Δρ. Αναστάσιος Τάμης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Βικτωρίας και το Τμήμα Γλωσσών του Υπουργείου Παιδείας της Βικτώριας και η κ. Βίκυ Μαρινέλη.
Στις ημερίδες μίλησαν οι δύο επισκέπτες καθηγητές, Δρ. Ασπασία Χατζηδάκη και Δρ. Ιωάννης Σπαντιδάκης, οι οποίοι και ανέλυσαν διεξοδικά τον τρόπο πρόσβασης στο ηλεκτρονικό περιβάλλον διδασκαλίας και μάθησης της Ελληνικής γλώσσας που ετοίμασε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και οι επιστημονικοί συνεργάτες τους στη Διασπορά, με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και της Ενωμένης Ευρώπης.
Η κ. Χατζηδάκη, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, ως υπεύθυνη του Προγράμματος, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διδασκαλίας και μάθησης, μίλησε για τους τρόπους εφαρμογής του, για την ελεύθερη πρόσβαση που μπορούν να έχουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές από την τάξη και το σπίτι τους, ανέπτυξε τις υπάρχουσες δυσκολίες και δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων από τους εκπαιδευτικούς.
Ο Καθηγητής Ψυχολογίας κ. Σπαντιδάκης, ο οποίος επιμόρφωσε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς από την Αυστραλία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ηλεκτρονικού περιβάλλοντος, που ήδη είναι αναρτημένο, στα οφέλη που προκύπτουν, τη διαδραστικότητα που παρέχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στους εκπαιδευτικούς καις τους μαθητές αλλά και στους γονείς τους, και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να δώσουν την καρδιά τους, ώστε να πλησιάσουν τους μαθητές της Ελληνικής γλώσσας.
Στις ημερίδες μίλησε ο Σύνδεσμος του προγράμματος ως προς τα ηλεκτρονικά δρώμενα, εκπαιδευτικός κ. Νικόλαος Μπογιαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρηστικότητα της πλατφόρμας, τις εγγενείς δυσκολίες και το πλήθος των προτερημάτων που διαθέτει και παρέχει στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά.
Οι κ.κ. Χατζηδάκη και Σπαντιδάκης επισκέφτηκαν και συνομίλησαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς των τριών ημερησίων σχολείων, ήτοι του Alphington Grammar, Oakleigh Grammar και του Αγίου Ιωάννου, το κυβερνητικό σχολείο Northcote Hight School που συνεργάζεται με το Πρόγραμμα, το απογευματινό σχολείο του Κολεγίου Όμηρος στην Αλτόνα και το κοινοτικό σχολείο της Κοινότητας Μελβούρνης στο ‘Αλφιγκτον συνοδευόμενοι από τον κ. Γκόκα ή την κ. Μαρινέλη και τον κ. Τάμη. Οι επισκέπτες επίσης επισκέφτηκαν στο γραφείο της τη νέα Γενική Πρόξενο, Χριστίνα Σημαντηράκη, με την οποία είχαν σύντομη συνομιλία.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
η κ. Χατζηδάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε και σίγουρα όχι καθηγήτρια γλωσσολίας.
γλωσσολογίας*