Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις

Η χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών είναι απαραίτητη για να υπάρξει βελτίωση της λειτουργίας, μεταξύ άλλων, των Μ.Μ.Ε., που είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπως, σωστά υποστήριζε ήδη πριν 30ετίας ο Γάλλος Ζακ Ντελόρ, δις πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η θετική πρόοδος που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο θέμα των ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι το παράδειγμα που θα αναλύσουμε στο σημερινό μας σημείωμα, με την ελπίδα ότι οι αναγνώστες μας θα κατανοήσουν την ανάγκη να προβούν σε ταχεία λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν
Στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014, η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) επιβεβαίωσε μια προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου και τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νέα οδηγία με στόχο τη διάδοση της χρήσης των νέων τεχνολογιών στις δημόσιες προσφορές.
Η οδηγία θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς με την μείωση των εμποδίων για την είσοδο στην αγορά, ιδίως για τις ΜΜΕ και από την επίλυση του προβλήματος της συμβατότητας των διαφόρων συστημάτων ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε διάφορα κράτη μέλη.
Οι διαδικασίες θα γίνουν ταχύτερες και λιγότερο δαπανηρές. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, σημερινός πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, δήλωσε ότι «έχουμε καταφέρει να υπερβούμε ένα απαραίτητο στάδιο για την ψηφιοποίηση των δημοσίων συμβάσεων, με την επέκταση της χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Αναμένεται πως η ευρεία χρήση των e – τιμολογίων σε δημόσιους διαγωνισμούς σε ολόκληρη την ΕΕ θα επιφέρει εξοικονόμηση των πόρων που διατίθενται για τις δημόσιες συμβάσεις μέχρι € 2,3 δις το χρόνο».
Προϋπόθεση για την καινοτομία και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το πέρασμα στην ψηφιακή οικονομία.
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη μέλη παρέχουν ένα περιβάλλον για την ηλεκτρονική δημοσίευση των προμηθειών, παροχής των όρων του διαγωνισμού και τις προσφορές των προμηθευτών, αυτές οι ευκαιρίες ακόμη δεν χρησιμοποιούνται πλήρως στην πράξη. Επί του παρόντος, η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε όλη την Ευρώπη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αντιστοιχώντας μόνο 4 έως 15 % όλων των τιμολογίων.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του συνεχή εκσυγχρονισμού του τομέα της δημόσιας διοίκησης στα κράτη μέλη, και ιδίως από την αναμόρφωση των δημόσιων συμβάσεων της ΕΕ, ως συνέπεια της εφαρμογής της σχετικής οδηγίας.
Οι επιχειρήσεις χαιρέτισαν  την πρωτοβουλία εφαρμογής ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις δημόσιες συμβάσεις και αναγνωρίζουν ότι αυτό θα έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος για τους οικονομικούς φορείς που συμμετέχουν σε διασυνοριακές δημόσιες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων που προκύπτουν από πολλαπλά ηλεκτρονικά τιμολόγια.
Η πρόταση της Επιτροπής υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2013. Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας υιοθέτησε γενική προσέγγιση, με στόχο την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 2 Δεκεμβρίου 2013 και τώρα η Ελληνική Προεδρία έφερε τις διαπραγματεύσεις σε αίσιο πέρας.
Το θέμα αυτό είναι μια από τις πολλές συνιστώσες που κρύβουν μέσα τους οι νέες τεχνολογίες αιχμής.
Οι high-tech λύσεις γραφείου, όπως ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί εργασίας και η έξυπνη διαχείριση δεδομένων που χρησιμοποιούνται είναι μια πολυτέλεια που μόνο οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά, αλλά η επανάσταση στην τεχνολογία της επικοινωνίας και την πληροφορίας (ΤΠΕ) έχει δημιουργήσει πρωτοφανείς ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.
Η ταχύτητα, σε συνδυασμό με τη μείωση των αναλώσιμων δαπανών στα πλαίσια μιας μικρομεσαίας οικονομίας μπορεί να αποτελέσει το μοχλό όχι μόνο για την επιβίωση των ΜΜΕ, αλλά και για τη δημιουργία σοβαρού πλούτου, που θα οδηγήσει σταδιακά στην απορρόφηση της γάγγραινας που λέγεται ανεργία.
Οι έρευνες που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) περιμένουν την ουσιαστική ενδυνάμωση του ψηφιακού θεματολογίου, που  θα βελτιώσει τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων και αναμένουν να τους επιτρέπουν να σχεδιάσουν καλύτερα στο μέλλον.
Οι ηγέτες της Ευρώπης καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι η ψηφιοποίηση και η απεμπλοκή των δεδομένων από τα φυσικά έγγραφα είναι πλέον μια αναγκαιότητα που θα συντελέσει σημαντικά στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και κατά συνέπεια της επιβίωσης των εταιρειών αυτών.
Στην ουσία πρόκειται για τη μετατροπή και τον αγώνα που κάνουν σοβαρές ΜΜΕ, ώστε να γνωρίσουν το δυναμικό των νέων τεχνολογιών, που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων αγωνίζονται να μετακινηθούν από τις πληροφορίες με βάση το χαρτί στην αποτελεσματική ηλεκτρονική διαχείριση των δεδομένων και την επιτάχυνση της υιοθέτησης των ΤΠΕ από τις ΜΜΕ. Το θέμα αυτό είναι καίριας σημασίας όχι μόνο για τη δική τους οικονομική ευημερία, αλλά, πάνω απ ‘όλα, για χάρη της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη, και την οικονομική ανάκαμψη. Στην Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η υγεία, για περισσότερες από 20 εκατομμύρια ΜΜΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 99 τοις εκατό του συνόλου των επιχειρήσεων και αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη, την καινοτομία, την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη από την κατανόηση και την ενεργοποίηση του θέματος που εξετάζουμε εδώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα