Οι ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις είναι πλέον η λιγότερο ακριβή επιλογή για έργα νέας ενέργειας χωρίς κρατικές επιδοτήσεις παγκοσμίως, εκτός από την Ιαπωνία, σύμφωνα με το συμβουλευτικό Ίδρυμα Νέας Ενέργειας του Bloomberg. Όπως αναμεταδίδει η Ναυτεμπορική αυτό ήταν το κορυφαίο συμπέρασμα από τα ευρήματα της τελευταίας ανασκόπησης του ιδρύματος, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο και εξετάζει το αποκαλούμενο επίπεδο κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, ένα μέτρο σύγκρισης του κόστους κατασκευής, λειτουργίας, προμήθειας και συντήρησης διαφόρων τύπων εγκαταστάσεων με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές εξέτασαν 7.000 έργα ενέργειας 20 διαφορετικών τεχνολογιών, σε 46 χώρες του πλανήτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ηλιακή και χερσαία αιολική ενέργεια είναι το ίδιο φθηνή ή φθηνότερη από τα νέα έργα άνθρακα στην Κίνα, κάτι που δεν ίσχυε στην προηγούμενη έκδοση της εξαμηνιαίας ανάλυσης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το κόστος των νέων φωτοβολταϊκών έργων έχει μειωθεί κατά 13% κατά το τελευταίο εξάμηνο, ως αποτέλεσμα της απόφασης της Κίνας να επιβραδύνει έως και κατά 40% την ανάπτυξη της φωτοβολταϊκής της αγοράς. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα «παγκόσμιο κύμα φθηνού εξοπλισμού» που μειώνει περαιτέρω το κόστος, αναφέρει η έκθεση.
Όσον αφορά την αιολική ενέργεια, η μελέτη δείχνει ότι το κόστος έχει μειωθεί κατά 6% από την τελευταία δημοσίευση της μελέτης.
Η έκθεση αποτελεί απόδειξη της αυξανόμενης ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πηγές στις κυριότερες αγορές σε όλο τον κόσμο.