Ο ίλιγγος είναι μια παροδική ή διαρκής κατάσταση που βιώνει κανείς, απώλειας ελέγχου της θέσης του και της κίνησης του.
Συγκεκριμένα στη πρώτη περίπτωση αισθάνεται περιστροφή του σώματος του, ώθηση, τάση για πτώση ή αιώρηση προς τα πλάγια, εμπρός, πίσω, πάνω ή κάτω. Στη δεύτερη περίπτωση έχει την ψευδαίσθηση κίνησης του περιβάλλοντος, ενώ ο ίδιος παραμένει ακίνητος δηλαδή αισθάνεται διαρκή ζάλη.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο ασθενής γνωρίζει ότι τα συμπτώματα είναι ψευδή και παρά του ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά,δεν είναι επικίνδυνα.
Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως στις μεγαλύτερες. Είναι 2-3 φορές συχνότερος στις γυναίκες από το ότι στους άνδρες .
Η διάρκεια του ιλίγγου εξαρτάται από την αιτία που τον προκαλεί Μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά, σε σοβαρές όμως περιπτώσεις διαρκεί ώρες, μέρες, ακόμη και εβδομάδες. Εάν η αιτία είναι καλοήθης, συνήθως διαρκεί μερικά λεπτά ή κάποιες ώρες. Ο γιατρός για να κάνει διάγνωση, θα πρέπει να γνωρίζει από τον ασθενεί την διάρκεια του ιλίγγου.
Κάποιες από τις αιτίες που προκαλούν τον ίλιγγο, επηρεάζουν τους αισθητηριακούς υποδοχείς στο εσωτερικό του αυτιού.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο ίλιγγος είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια. Ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί, συχνά υποχωρεί μόνος του ή μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, εφόσον δεν συμβαίνει κάτι σοβαρής αιτιολογίας.
Η κακή ψυχολογία επηρεάζει θετικά την συχνότητα εμφάνισης του ιλίγγου, όπως και το κάπνισμα.
Το θέμα ίλιγγος είναι ένα αρκετά εκτεταμένο ιατρικής φύσεως, που δεν θα παραμείνουμε σε αυτό, παρά μόνο στη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε με κατάλληλες ασκήσεις και διατροφικά.
Οι ασκήσεις που κάνουν οι παγοδρόμοι οι γρήγορες περιστροφές, η κίνηση επάνω στον πάγο και η απότομη στάση, βοηθούν την αποφυγή ζάλης και κατ’ επέκταση του ιλίγγου και θα πρέπει να γίνονται επί 15 λεπτά, δύο φορές τουλάχιστον την ημέρα.
Κατάλληλες ασκήσεις του ματιού, της κεφαλής, καθιστικές ασκήσεις, στάσης, κίνησης, μπορεί να εξομαλύνουν τον ίλιγγο.
Διατροφική δίαιτα
Η αλλεργία που προκαλείται από τροφές ή από εισπνοή αλλεργιογόνων ουσιών παίζει μεγάλο ρόλο σε μεγάλο αριθμό ασθενών από ίλιγγο. Αν υπάρχει τέτοια υποψία, πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες αλλεργικές εξετάσεις. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά θα πρέπει να αρχίσει κατάλληλη θεραπεία.
Οι τροφές που μπορεί να λαμβάνονται καθημερινά
Ομάδα Α
1. Αυγό, κρέας, ψάρι, πουλερικά κατ’ επιθυμία του καθενός, χωρίς να προστεθεί αλάτι.
2. Ανάλατο ψωμί
3. Δημητριακά – Φαρίνα, πολτοί από βρώμη (κουάκερ), ρύζι, στάρι βρασμένο.
4. Πατάτες
5. Γάλα λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα.
6. Λαχανικά και φρούτα που δεν περιλαμβάνονται στις παρακάτω ομάδες Β και Γ.
7. Βούτυρο, κρέμα, μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη, γλυκίσματα σε μικρές ποσότητες
8. Τσάι – καφές με προσοχή
Ομάδα Β
Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
Τα αλατισμένα γενικά τρόφιμα, όπως κρέατα, ψάρια, ψωμί, παξιμάδια και το αλατισμένο βούτυρο.
Καρότα, μύδια, συμπυκνωμένο γάλα, σταφίδες, χαβιάρι, στρείδια
Ομάδα Γ
Τροφές που δεν πρέπει να λαμβάνονται περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα:
Φασόλια, κοκκινογούλια, πεπόνι, λάχανο, σέλινο, καρύδια, χουρμάδες, σύκα, μπρόκολο, ροδάκινα, βερίκοκα, μουστάρδα, κολοκύθια, ραδίκια, γογγύλια, φράουλες.
Σημειώνουμε ότι όλες οι τροφές πρέπει να μαγειρεύονται και να σερβίρονται χωρίς αλάτι.
*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι χημικός, πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου Χανίων και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Ρεθύμνης