Και στα Χανιά έχουν αρχίσει να εµφανίζονται περιπτώσεις ηλικιωµένων που είναι αποµονωµένοι σε διαµερίσµατα ή κατοικίες στις περιαστικές περιοχές, αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν σε πολλές περιπτώσεις και υπάρχει ανάγκη στήριξής τους.
Ο αριθµός ακόµα δεν είναι µεγάλος ωστόσο είναι υπαρκτός. Μόνο την περασµένη εβδοµάδα αναφέρθηκαν στα “Χ.ν.” δύο περιστατικά σε περιαστικές περιοχές όπου στο πρώτο υπήρξε καταγγελία από γείτονες για ηλικιωµένο σε κακή κατάσταση σε κατοικία όπου επενέβη το “Πρόγραµµα Βοήθεια στο σπίτι” του ∆ήµου Χανίων και στο δεύτερο που αφορούσε γυναίκα ειδοποιήθηκε µακρινός συγγενής που µερίµνησε προκειµένου να φιλοξενηθεί σε δοµή.
«Σε ό,τι αφορά τους ηλικιωµένους που είναι πλήρως εγκαταλελειµµένοι οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι πολλές στα Χανιά, ωστόσο διαπιστώνουµε πόσο µεγάλη ανάγκη υπάρχει για στέγαση ανθρώπων τρίτης ηλικίας» ανέφερε στα “Χ.ν.” η αντιδήµαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη.
Η ίδια εξήγησε πως «τα παιδιά, είτε δουλεύουν πολύ και δεν έχουν χρόνο είτε δεν έχουν µάθει να φροντίζουν τους ηλικιωµένους, ενώ το να βάλεις αποκλειστικά γυναίκα ή προσωπικό να τους φυλάει είναι µεγάλο κόστος που δεν µπορούν να επωµιστούν πολλοί. Έτσι έρχονται σε εµάς και ζητάνε δοµή για τη φιλοξενία των υπερήλικων, για να ενταχθούν σε γηροκοµείο δηλαδή κάτι που σηµαίνει πόσο σηµαντική είναι η επέκταση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων του γηροκοµείου που έχουν δροµολογηθεί».
Αναφορικά µε τους υπερήλικες που δεν έχουν στήριξη αυτό οφείλεται είτε στο ότι δεν υπάρχει παιδί κοντά, ή οι σχέσεις µεταξύ γονέων και παιδιών δεν είναι οι καλύτερες, ενώ δεν υπάρχει σε κοντινή απόφαση φιλικό πρόσωπο.
ΤΟ “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”
Το “Πρόγραµµα Βοήθεια στο Σπίτι” που υπάγεται στο ∆ήµο και καλύπτεται οικονοµικά µε ίδιους πόρους εξυπηρετεί περισσότερους από 400 ηλικιωµένους από 60 ετών και πάνω και νεότερους αν διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης του δικαιολογούν την ένταξη τους σε αυτό.
«Η ένταξη γίνεται µε οικονοµικά κυρίως αλλά και κοινωνικά στοιχεία γιατί θα πρέπει να δούµε ότι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας καιδεν µπορούν να αντεπεξέλθουν . Στο “Πρόγραµµα Βοήθεια στο Σπίτι” του ∆ήµου Χανίων, υπάρχει κοινωνική λειτουργός, νοσηλεύτρια και βοηθητικό προσωπικό που πηγαίνουν σε κάθε σπίτι. Κάθε Οµάδα έχει 70-80 άτοµα όπου που σηµαίνει ότι δεν µπορούν να πηγαίνουν κάθε µέρα στα σπίτια, αλλά 1-2 φορές την εβδοµάδα. Καθαρίζουν το χώρο µαγειρεύουν , παίρνουν αίµα, πίεση, βοηθάνε στη συνταγογράφηση και σε συνεργασία µε κοινωνικό πλυντήριο πλένουν ρούχα, κουβέρτες, κουρτίνες. Επίσης υπάρχει συνεργασία και µε το Κοινωνικό παντοπωλείο» λέει η αντιδήµαρχος.