Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Υλοποίησης συστάσεων του ΟΟΣΑ

Με σημαντικότερη παρέμβαση την απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ για όσες επιχειρήσεις έχουν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (νόμος 4281/2014), ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εφαρμογής και υλοποίησης των συστάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), επισημαίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ).

Η συγκεκριμένη παρέμβαση, όπως και σειρά άλλων, περιλαμβάνεται στη μελέτη που συνέταξε ο ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με θέμα την «Αποτίμηση διοικητικών βαρών σε νόμους και κανονισμούς στην Ελλάδα για 13 επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας».
Ειδικότερα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, νομοθέτησε μέτρα εφαρμογής των συστάσεων της έκθεσης, κυρίως στους τομείς του ΦΠΑ, του εταιρικού δικαίου-ισολογισμών και των Δημοσίων Συμβάσεων, στους οποίους εντοπίστηκε και μετρήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις, αλλά και επί μέρους ρυθμίσεις απλοποίησης στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των φαρμάκων.

Το υπουργείο σημειώνει ότι με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου υλοποιούνται ελαφρύνσεις που αφορούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. Επιπλέον, στον τομέα του εταιρικού δικαίου-ισολογισμών ρυθμίζεται το ζήτημα της δημοσίευσης των εταιρικών πράξεων και στοιχείων. Από το τέλος του 2015, το ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) καθίσταται ο μοναδικός εθνικός τόπος εμπορικής δημοσιότητας. Περαιτέρω, επιτρέπεται σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ να υποβάλουν εξ’ αποστάσεως, με ηλεκτρονικό τρόπο, κάθε εταιρική τους πράξη, στοιχείο και ανακοίνωση.
Η σημασία της μελέτης, που συνέταξε ο ΟΟΣΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη άσκηση διοικητικών βαρών, αλλά στοχεύει στην εμπέδωση μιας κουλτούρας απλούστευσης και μείωσης διοικητικών βαρών, η οποία οφείλει να χαρακτηρίζει τη δημόσια διοίκηση, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Επίσης, τονίζεται ότι κατά την υλοποίηση αναδεικνύεται ο συντονιστικός ρόλος του ΥΔΜΗΔ, σε μια απαιτητική διυπουργική άσκηση, όπου τα εκπαιδευμένα πλέον στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης καλούνται να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους και να μετατρέψουν τις συστάσεις σε οδικούς χάρτες και συγκεκριμένες δράσεις ή κατηγορίες δράσεων.

Το ΥΔΜΗΔ, τώρα, καλείται να αναλάβει την εποπτεία και παρακολούθηση της δεύτερης φάσης υλοποίησης του έργου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έκδοση δευτερεύουσας νομοθεσίας και την εκπόνηση οδικών χαρτών δράσεων, σε στενή συνεργασία με το διευρυμένο δίκτυο των εκπαιδευμένων πλέον στελεχών σε όλον τα δημόσιο τομέα.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Ενδεικτικά, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την υλοποίηση των παρακάτω τομεακών δράσεων:
– ΦΠΑ: έκδοση απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων για την υιοθέτηση απλοποιημένης φόρμας ΦΠΑ ως το τέλος Αυγούστου
– Αλιεία: ψήφιση του νομοσχεδίου για τις υδατοκαλλιέργειες ως το τέλος Αυγούστου
– Περιβάλλον: έκδοση δύο Προεδρικών Διαταγμάτων εντός του Σεπτεμβρίου
– Ασφάλεια Τροφίμων: αξιολόγηση και κατάταξη των μεταποιητικών δραστηριοτήτων ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Έκδοση τεσσάρων Υπουργικών Αποφάσεων σε εφαρμογή του Ν. 4262/2014 ως το τέλος Δεκεμβρίου
– Τηλεπικοινωνίες: έκδοση δύο Υπουργικών Αποφάσεων ως το τέλος Σεπτεμβρίου
– Ενέργεια: παρουσίαση σχεδίου δράσης για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ενέργειας σε συνεργασία με την Task Force και το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας ως τον Οκτώβριο.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα