Είμαστε λαός σχέσης. Αποζητάμε πρώτα την επαφή και τη δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας. Όλα τα άλλα έρχονται μετά. Είμαστε από τους ανθρώπους που κοιτάμε πρώτα τη χειρονομία και μετά βλέπουμε την αξία του δώρου. Δεν μετράει η τιμή, αλλά το κίνητρο του άλλου, δηλαδή η Σχέση. Όταν για παράδειγμα μας χαμογελά αυτός που μας έκλεισε στο φανάρι, ξεχνάμε αμέσως τον θυμό μας.
Ακούγοντας τα λόγια του τραγουδιού «καλύτερα μαζί σου και ζητιάνος παρά με κάποιαν άλλη βασιλιάς», μπορούμε να θυμηθούμε και δικές μας κατά καιρούς επιλογές στη ζωή. Ακόμη κι όταν ανάβουμε κερί για να εισακουστεί η προσευχή μας δεν λέμε «εγώ σου ανάβω ένα κερί… εσύ κάνε μου τη χάρη», αλλά λέμε «ξέρω ότι δεν χρειάζεσαι κεριά, αλλά αυτό μπορώ να προσφέρω κι αν θέλεις βοήθησέ με». Ακόμη κι ο Θεός μας είναι Θεός Σχέσης προσώπων.
Μια ζωή στη μακραίωνη ιστορία μας έτσι πορευθήκαμε, άλλες φορές με υπερβολές, άλλες με ολέθρια λάθη, αλλά έτσι αγγίξαμε πρωτόγνωρες κορυφές, απλησίαστες για άλλους λαούς. Σήμερα κάποιοι προσπαθούν να μας αλλάξουν βαθιά, να μας κάνουν αγέλη. Διαβάσαμε πριν λίγο καιρό ότι στο κυνήγι της φοροδιαφυγής θα μπουν νοικοκυρές, φοιτητές και «εθελοντές» που για λίγα χρήματα θα παραδίδουν στις Αρχές τους παραβάτες.
Οι περισσότεροι γελάσαμε διότι ξέρουμε ότι τέτοια πράγματα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, δεν θα βρουν ανταπόκριση από τον λαό. Φαντάζεστε τον Έλληνα να μην έχει εμπιστοσύνη στον διπλανό του; Να χαμογελάς στον μανάβη και μετά να τον δίνεις στην Εφορία; Θα πει κάποιος ότι όλες αυτές οι σκέψεις είναι για το καλό μας. Όμως, μπορούμε να φανταστούμε ότι θα ζούμε σε μια κοινωνία που ευημερεί, αλλά που η ανθρώπινη σχέση θα έχει καταστραφεί; Θα παραμένουμε Έλληνες τότε; Θα έρχεται, δηλαδή ο γείτονας επίσκεψη και θα κοιτάζει κρυφά τα σκουπίδια μου μήπως και βρει στοιχεία για την Εφορία; Δεν ζει ο Έλληνας σε τέτοια εκφυλισμένη κοινωνία, σε κοινωνία όπου η ανθρώπινη σχέση δεν είναι το πρωτεύον. Διαφορετικά δεν θα είναι Έλληνας, θα έχει γίνει κάποιος άλλος. Θέλουμε υγιές κράτος, αλλά και κράτος υγιών ανθρώπων.
Σε μας προέχει η Σχέση. Αν την καταργήσουν τότε δεν θα είμαστε πειθαρχημένοι Γερμανοί, αλλά εκφυλισμένοι Έλληνες. Ό,τι χειρότερο. Είμαστε όπως ο ερωτευμένος, που θεωρεί ότι μπορεί να κατακτήσει τα πάντα. Οι λύσεις δεν είναι θέμα αριθμών και υπολογισμών, αλλά θέμα Σχέσης. Η Ελληνική καρδιά δεν μπορεί να λειτουργήσει αλλιώς. «Οι Έλληνες ενωμένοι μεγαλουργούν», λέμε. Αν κοιτάξουμε την ιστορία μας θα δούμε ότι όλες οι μεγάλες στιγμές μας ήταν στιγμές έντονης σχέσης μεταξύ μας, αλλά και με τον Θεό. Αντίθετα, οι τραγικές αποτυχίες, από την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου, μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή και τον Εμφύλιο, ήταν περίοδοι διατάραξης της Σχέσης μας (η κατάρα της διχόνοιας).
Ο Έλληνας νοιώθει μια παράξενη δύναμη μέσα σε Σχέση. Κι όταν η σχέση διαρραγεί είναι εντελώς χαμένος. Ας σκεφθούμε, λοιπόν, την τωρινή μας θέση και Σχέση με τον διπλανό μας, τον παραδίπλα, αλλά και με τον Θεό. Όλα παίζουν.