Περιοδικό ΤΙΜΕ Εκδοση 4 Αυγούστου 2014
Ετσι ανήγγειλε το ΤΙΜΕ στις 4 Αυγούστου 2014 ρίχνοντας τις δικαιολογημένες και μαζί αδικαιολόγητες αιτιάσεις στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν… Τώρα -με την επιχειρούμενη εισβολή και διείσδυση φιλορώσων εξοπλισμένων στρατιωτικών δημιουργείται πραγματικά μια ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα σε όλη την Καυκασιανή περιοχή και την αναβράζουσα ευρασιατική και μεσανατολική περιοχή, η οποία, κυριολεκτικά φλέγεται… Ομως, όλη αυτή η πολεμική υπερτρομοκρατική και νεοψυχροπολεμική ένταση, μετά τις συνεχιζόμενες μάχες και ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία. Στη χώρα που στην πρωτεύουσά της το Κιέβο, ξεκίνησαν οι Σλάβοι (οι Ρώσοι) και κατέβηκαν στη βυζαντινή αυτοκρατορία τον ένατο και δέκατο αιώνα, ενώ ο μεγάλος ηγέτης ο Βλαδίμηρος εισήγαγε το 988 τον Χριστιανισμό που απλώθηκε σε όλη τη Ρωσία των 150.000.000 και την Ουκρανία των 50.000.000 κατοίκων. Σήμερα, αυτή η Ουκρανία απειλείται σαν ανεξάρτητη χώρα, βουτηγμένη στο αίμα, την ανασφάλεια, την πείνα, την τρομοκρατία και τη διαφθορά με ανταγωνιστές Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική, για τα μεγάλα τους συμφέροντα με αρπαγή του μεγάλου ενεργειακού και παραγωγικού πλούτου της. Ομως, στη φάση του Β’ ψυχρού πολέμου επανερχόμαστε σε χειρότερες καταστάσεις από τον πρώτο ψυχρό πόλεμο, με πρωταγωνιστές, πάλι, τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα. Που για τα μη επανδρωμένα νέα μοντέλα τους απαιτούν νέες βάσεις στην κατεχόμενη Κρήτη οι πενταγωνιστές… καθιστώντες ακόμα περισσότερο στόχο την Κρήτη, τη νήσο του μεγάλου μινωϊκού, μεσογειακού και ευρωπαϊκού δυτικού πολιτισμού στον ταραγμένο κόσμο μας.
Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΦΙΛΟΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΝΟΖΟΑΖΟΦΣΚ
Από τη θαλάσσια περιοχή του Νοζοαζόφσκ των συνόρων Ρωσίας Ουκρανίας εισβάλανε τελικά ρωσόφιλες στρατιωτικές δυνάμεις με στόχο την ευρύτερη διείσδυση στη μεγάλη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Η οποία από το 1989 οδηγήθηκε σε βαριά κρίση ως την κατάρρευσή της. Για ν’ αλλάξουν τα πάντα στη Ρωσία. Ν’ ανεξαρτοποιηθούν τα κράτη του Ρωσικού Νότου και τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης. Με την Ουκρανία να γίνει έκτοτε μια ισχυρή ανεξάρτητη Δημοκρατία. Με πυρηνικά όπλα, μεγάλες πηγές φυσικού αερίου και πολλών άλλων πλούσιων πρώτων υλών και μεγάλη γεωργική παραγωγή, αφού παλιά ήταν ο σιτοβολώνας της Ρωσίας και άλλων περιοχών. Πρώτος πρόεδρος της Νέας ανεξάρτητης Ουκρανίας έγινε ο προ λίγου καιρού αποθανών Σεβαρνάτζε που διετέλεσε υπουργός των Εξωτερικών στη μεταβατική περίοδο Γκορμπατσώφ. Τότε που έληξε εκ των πραγμάτων η διαβόητη εποχή του ψυχρού πολέμου, που άρχισε με σκληρό πυραυλικό, πυρηνικό και διαστημικό ανταγωνισμό από το 1955 και μετά, με το 1989 που πραγματοποιήθηκε με συμφωνίες Ρήγκαν – Γκορμπατσώφ, ο πρώτος αφοπλισμός μεταξύ των ανταγωνιστικών μεγάλων δυνάμεων Αμερικής – Ρωσίας. Για να ακολουθήσει η Σοβιετική κατάρρευση. Με νίκη της αμερικανικής – ατλαντικής Δύσης. Η οποία το 1993 με τον πόλεμο “Θύελλα της Ερήμου” στον Περσικό Κόλπο σηματοδότησε την προκλητική επιβολή της μονοκρατορίας Αμερικής. Με προώθηση των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων της με τη συνεργασία όλων των δυτικών χωρών μαζί και της ίδιας της Ρωσίας, η οποία πέρασε στον φιλελεύθερο ανταγωνιστικό καπιταλισμό…
ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ Ο Α’ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ;
Αλλά ποια ήταν τα κρίσιμα γεγονότα του πρώτου ψυχρού πολέμου; Οπως αναφέρεται στη σειρά των βιβλίων “Τα μεγάλα ντοκουμέντα του Ψυχρού Πολέμου (τόμος 11)” τον Οκτώβριο του 1962 ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος του πυρηνικού πολέμου. Λόγω του Φιντέλ Κάστρο που δέχτηκε την εγκατάσταση επιθετικών πυραύλων, με στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τότε άρχισε ένα δραματικό παιχνίδι ατομικού πόκερ που άρχισε ανάμεσα στον πρόεδρο Κέννεντυ και τον τότε Ρώσο ηγέτη Νικήτα Χρουτσώφ. Σ’ αυτό το παιχνίδι το παραμικρό λάθος θα ήταν μοιραίο και η ειρήνη εσώθη ως εκ θαύματος από μια πυρηνική πυραυλική καταστροφή.
ΟΙ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΕΙΣ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΛΙΓΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ
Ακόμα μέσα στο πλαίσιο του παιχνιδιού του ψυχρού πολέμου, χαρακτηριστικό είναι ένα άλλο επεισόδιο… το εξής: «Σαϊγκόν, 1η Νοεμβρίου 1963. Ολα είναι ήρεμα σήμερα. Ωστόσο πέντε μέρες νωρίτερα ένας βουδιστής ιερέας -έβδομος μετά από άλλους έξι που αυτοκτόνησαν- για να διαμαρτυρηθεί κατά τον πόλεμο και προπαντός κατά της πολιτικής του προέδρου Ντιέμ αυτοκτόνησε αυτοπυρποληθείς. Ξαφνικά οι Σαϊγκονέζοι ξύπνησαν από τον μεσημεριάτικο ύπνο τους με πολλές ριπές αυτόματων όπλων… Πρόκειται για ένα καινούργιο πραξικόπημα, τα προηγούμενα είχαν αποτύχει όμως για τούτο, το άλλο πρωί το ράδιο Σάϊγκον ανήγγειλε την αυτοκτονία του προέδρου Ντιέμ και του αδελφού του και έμπιστου συμβούλου του. Στην πραγματικότητα τους σκότωσαν. Αλλά πώς και ποιοι; Επίσης τον Μάιο του 1960 οι τέσσερις μεγάλοι είναι συγκεντρωμένοι στο Παρίσι για μια διάσκεψη κορυφής».
Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ
Στη Διάσκεψη Κορυφής για την ειρήνη ήταν ο στρατηγός Αϊζενχάουερ, πρόεδρος των Η.Π.Α., ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Μακμίλαν, ο σοβιετικός ηγέτης Χρουτσώφ και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στρατηγός Ντε Γκωλ. Στην ημερήσια διάταξη αυτής της διάσκεψης ήταν η ειρήνη του κόσμου. Ομως, ξαφνικά η διάσκεψη κορυφής ματαιώνεται. Ο Νικήτα Χρουτσώφ ζήτησε συγγνώμη δημόσια, φέροντας στην παγκόσμια δημοσιότητα την υπόθεση του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου, που οι Σοβιετικοί το έρριξαν πάνω από το έδαφός τους την 1η Μαΐου. Το αεροπλάνο είναι ένα U2 και ο πιλότος του ο Πάουερ αιχμαλωτίστηκε. Τι έγινε πραγματικά; Ηταν λάθος των αμερικανικών υπηρεσιών ή ήταν τέχνασμα για να ματαιωθεί η διάσκεψη για την ειρήνη; Και πώς το “U2” μπορεί να έπεσε χωρίς να σκοτωθεί ο Πάουερ; Ενα από τα πολλά και δυσεξήγητα, αλλά και τόσο επικίνδυνα συμβάντα Α’ ψυχρού Πολέμου. Οπως η δολοφονία του προέδρου Κέννεντυ που έριξε το τείχος του Βερολίνου και τόσα άλλα…
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ… ΜΕ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΕ ΥΨΙΣΤΗ ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Τώρα, το περιοδικό ΤΙΜΕ στο φύλλο της 4ης Αυγούστου 2014 κυκλοφόρησε διεθνώς με ένα κατακόκκινο εξώφυλλο με τίτλο: “GOLD WAR II” και υπότιτλο: “The West is Losing Putin’s dangerous game”. Δηλαδή αναγγέλλει: Δεύτερο ψυχρό πόλεμο. Με δήλωση: Η Δύση χάνει στο επικίνδυνο παιχνίδι για τον Πούτιν. Στο κάτω μέρος του εξωφύλλου αυτού είναι μια σκιώδης φωτογραφία του χαμένου μαλαισιανού αεροπλάνου, που πάνω στον θάλαμο πτήσης πατάει η φιγούρα του προέδρου της Ρωσίας Βλαδίμηρου Πούτιν. Για να αναφέρει στη σελίδα 16 ότι εξοπλισμένοι Ρώσοι στρατιωτικοί θεωρούνται ως υπαίτιοι για την πτώση αυτού του αεροπλάνου. Ενώ η Δύση αποτυγχάνει στην οφειλόμενη απάντησή της… Ο ΠΟΥΤΙΝ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ… Για να σημειωθεί ότι κάθε νέα τέτοια κρίση κάνει τον Πούτιν ισχυρότερο δημιουργώντας ένα νέο κλίμα ανακαίνισης της διεθνούς ρωσικής επιρροής. Για να χαρακτηριστεί ο Πούτιν ως ο Τσάρος του 21ου αιώνα, που συστηματικά προκλητικά και τρομοκρατικά επαναφέρει έναν νέο εξαιρετικά επικίνδυνο ψυχρό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Με κατηγορούμενο τον Πούτιν ότι αυτός εξόπλισε με χημικά όπλα τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ, με αποτέλεσμα την εγκληματική χρησιμοποίησή τους σε βάρος των αντιπάλων, των αμάχων και χιλιάδων μικρών παιδιών. Το ρεπορτάζ αυτό καλύπτει 8 ολόκληρες σελίδες και αποτελεί μια καθολική αποδοκιμασία κατά της “τσαρογενούς” πουτινικής πολιτικής, που επανέρχεται στην πυραυλική εποχή του πρώτου χτυπήματος, σε όλη τη μακρά διάρκεια του πρώτου ψυχρού πολέμου 1956 – 1987.
ΝΕΟΠΟΛΕΜΙΚΟΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ – ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ;
Στο άρθρο αυτό της Simon Shuster αναφέρεται στην πολεμική εμμονή της Ρωσίας του Πούτιν. Σε αντίθεση με την αντιστρατιωτική πολιτική που άσκησε ο Ομπάμα για μια ειρηνική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή βαλκανικής Ευρασίας, Καυκάσου, Ουκρανίας και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Για να αναφερθεί στη διαίρεση (στάσεων) των ευρωπαϊκών δυτικών κρατών που είναι εξαρτημένοι από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές. Ολες όμως αυτές οι γεωστρατηγικές τακτικές έχουν δημιουργήσει μια νέα εξαιρετικά επικίνδυνη πραγματικότητα. Με νέα ψυχροπολεμική – θερμοπολεμική κατάσταση ανάμεσα στην αμερικανική αυτοκρατορία και τη νεο-τουρκική Ρωσία.
ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Με ανάμιξη, στο σύγχρονο μεγάλο παιχνίδι συγκρούσεων και της νέας υπερ-δύναμης Κίνας (που υπερεξοπλίζεται πυρηνικά, στρατιωτικά, ναυτικά και αεροπορικά). Με πλαίσιο μια ισχυρότατη παγκόσμια οικονομική και εμποροκρατική ισχύ, με τις δυνατότητες, όμως, του μεγαλύτερου στρατού του κόσμου. Οπως και την Ιαπωνία, η οποία, παρά το μεγάλο ατύχημα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα έχει αρχίζει να ξαναϊσχυροποιεί τις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις. Για να μπορεί ν’ αντιμετωπίσει την αιώνια αντιμαχία της με την Κίνα. Σε όλη αυτή τη σύγχρονη πολεμόχαρη παγκόσμια κατάσταση -συνακόλουθα με την εντεινόμενη τρομοκρατία και αντιτρομοκρατία- διαμορφώνουν συνεχείς κρίσεις αβεβαιότητες και ανεξέλεγκτες αγριότητες.
ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ
Οπως στην Ουκρανία, στη Συρία, αλλά και στο Ιράν, που κατέρριψε πρόσφατα το μη επανδρωμένο ισραηλινό αεροσκάφος που αδιαφανώς φωτογράφιζε τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού του Ιράν. Μάλιστα την ώρα που το Ιράν φθάνει σ’ ένα σημείο διαβούλευσης με την Αμερική, για ειρηνική λύση του χρονίζοντος προβλήματος της ανάπτυξης της ως πυρηνικής δύναμης, αφού από χρόνια έχει πυρηνικό εξοπλισμό το Ισραήλ… Οπως έχει διαφανεί ότι συμβαίνει και με τη Συρία, όπου ο Ασαντ προσπαθεί να επιτύχει μια αμερικανική διασφάλιση ειρηνικής λύσης – πέρα από την αδιάλλακτη αγριότητα των Τζιχαντιστών. Ακόμα, ο Ασάντ ζήτησε και ευρωπαϊκή συνδρομή για τον εκεί έλεγχο της κατάστασης, την οποία όμως αντιμετώπισε αρνητικά η Γερμανίδα καγκελάριος κα Μέρκελ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
Τώρα μετά την επιχειρούμενη εισβολή φιλορωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη θαλάσσια πλευρά του Νοζοαζόφσκ της Ουκρανίας έχει σημειωθεί αναστάτωση στην Ουκρανία με έκτακτη σύγκληση όλων των κρατικών φορέων που ζητούν προστασία με ματαίωση της εισβολής. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει σημάνει τον δικό της συναγερμό. Οπως και το αμερικανικό κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο κ.λπ. Για άμεση αντιμετώπιση της επιχειρούμενης εισβολής με διπλωματικά μέσα ή με παρέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Δύσκολη φάση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με ήδη τραγικές συνέπειες για τον ουκρανικό λαό. Και για την ιστορική ουκρανική χώρα που τη λένε και αρχαία Ρωσία γιατί από Κίεβο (την πρωτεύουσά της ξεκίνησαν οι Ρώσοι αλκυϊκοί λαοί, που κατέβηκαν στη βυζαντινή αυτοκρατορία του ένατου και δεκάτου αιώνα).
ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ; ΟΙ ΡΩΣΟΙ Ή ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ;
Οπως από το Κίεβο ξεκίνησε η πριγκίπισσα Ολγα για να γνωρίσει τον ελληνοορθόδοξο κόσμο. Ενώ ο ηγέτης Βλαδίμηρος εισήγαγε το 988 στην Ουκρανία με εξάπλωση σε όλη τη Ρωσία του χριστιανισμού. Ουκρανία 50 εκατ. κάτοικοι με το Κιέβο να είναι η τρίτη (μετά Μόσχα, Λένιγκραντ, Αγία Πετρούπολη) σε αξία, σε σημασία και σε πληθυσμό πόλη της παλαί ποτέ σοβιετικής αυτοκρατορίας. Με τον δρόμο των Ελλήνων εμπόρων να περνά από το Κιέβο. Μια πόλη που ανακηρύχτηκε η ηρωίδα στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο που η νικηφόρα αντίσταση του πατριωτικού πολέμου κράτησε 43 μερόνυχτα. Μια πόλη πολιτισμού, επιστήμης, τέχνης, πνευματικής ζωής και μεγάλων λαών πολιτισμού με αξιόλογο ελληνικό πολιτισμό, σε άλλες πόλεις, όπως Μαριούπολη. Τώρα όμως την Ουκρανία δεν την απειλούν με εισβολή οι Γερμανοί ή οι Αμερικανοί, αλλά οι φιλορώσοι μιας νεοτσαρικής εισβολής – επιβολής… Αλλά σ’ αυτό το παιχνίδι ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι; Οι Ρώσοι ή η Αμερικάνοι; Πάντως φρικτά δοκιμαζόμενοι είναι οι Ουκρανοί.