Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

“Ημέρα Ανοιχτής Λειτουργίας” του Αυτόνομου Μηχανικού Κομποστοποιητή στο ΕΛΜΕΠΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία η «Ημέρα Ανοιχτής Λειτουργίας» του νέου Αυτόνομου Μηχανικού Κομποστοποιητή (AMK) του Δήμου Ηρακλείου που έχει εγκατασταθεί στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ). Η εκδήλωση σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας κοινής δράσης για την επίτευξη του στόχου ενός Πανεπιστημίου Μηδενικών Αποβλήτων (Zero Waste Campus) μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση των τροφικών υπολειμμάτων που παράγονται στο φοιτητικό εστιατόριο των εγκαταστάσεων του ΕΛΜΕΠΑ, στον Εσταυρωμένο Ηρακλείου. Η δράση αυτή υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου A2UFood «Αποφευκτέα και μη τροφικά υπολείμματα: Μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης για αστικές περιοχές».

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΛΜΕΠΑ, καθηγητής Θρασύβουλος Μανιός, ο οποίος συντονίζει τις δράσεις του ΕΛΜΕΠΑ στο Έργο A2UFood και οργάνωσε την «Ημέρα Ανοιχτής Λειτουργίας», δήλωσε ότι πλέον ο κύκλος ζωής του τροφίμου θα ολοκληρώνεται στον ίδιο τον χώρο παραγωγής του, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Πανεπιστημίου και πραγματώνοντας τις επιταγές της καινοτόμας και κυκλικής οικονομίας. Κατά την επίδειξη της μονάδας ο κ. Μανώλης Διαλυνάς, εκπρόσωπος της εταιρείας ΔΙΑΛΥΝΑΣ Α.Ε. που ήταν ανάδοχος της προμήθειας, δήλωσε ότι ο ΑΜΚ που εγκαταστάθηκε έχει τη δυνατότητα ημερήσιας επεξεργασίας έως και 400 κιλών βιοαποβλήτων ημερησίως. Η τροφοδοσία της μονάδας θα γίνεται απευθείας από το προσωπικό της εταιρείας Γευσήνους Ε.Π.Ε. που έχει αναλάβει τη λειτουργία του φοιτητικού εστιατορίου του ΕΛΜΕΠΑ και όλη η επεξεργασία θα πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός του χώρου του ΕΛΜΕΠΑ. Συνολικά, εκτιμάται ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου ΑΜΚ θα εκτρέψει ως και 150 τόνους βιο-αποβλήτων (υπολείμματα τροφίμων μαζί με κλαδέματα) ετησίως από το κεντρικό σύστημα διαχείρισης αστικών αποβλήτων του Δήμου Ηρακλείου, με το μεγαλύτερο όφελος, οικονομικό και περιβαλλοντικό, να προέρχεται από την αποφυγή της συλλογής και μεταφοράς τους. Στη συνέχεια, το εδαφοβελτιωτικό (κόμποστ) που θα παράγεται από την επεξεργασία, θα διατίθεται για τους χώρους πρασίνου του ΕΛΜΕΠΑ, χωρίς και πάλι να απαιτείται μεταφορά.

Οι AMK ή Autonomous Composting Units (ACU) αποτελούν την εξέλιξη της οικιακής κομποστοποίησης, καθώς επιτρέπουν τη διαχείριση κάθε είδους υπολειμμάτων τροφίμων όπως κρέας, ψάρι, μαγειρεμένα φαγητά κ.α., εκμηδενίζοντας οχλήσεις από οσμές και διασταλάζοντα υγρά, μέσω ενός κλειστού, ασφαλούς και ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συστήματος. Εκτός από τον ΑΜΚ που έχει εγκατασταθεί στο ΕΛΜΕΠΑ, το Α2UFood χρηματοδοτεί την προμήθεια και εγκατάσταση ενός ακόμα ΑΜΚ στη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, καθώς και 6 ΑΜΚ μικρότερης δυναμικότητας σε επιλεγμένες γειτονιές του Δήμου Ηρακλείου.

Η «ημέρα ανοιχτής λειτουργίας» ξεκίνησε με τα εγκαίνια της εγκατάστασης, με την παρουσία των Δημοτικών και των Πρυτανικών Αρχών. Στα εγκαίνια από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου παραβρέθηκαν: ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού, κ. Γεώργιος Σισαμάκης, ο Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Βαρδαβάς και η συντονίστρια του Έργου Διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, κα Ζαχαρένια Δρόσου. Από την πλευρά του ΕΛΜΕΠΑ παρίσταντο ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής Θρασύβουλος Μανιός, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Χαράλαμπος Κουτρούλης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών & Κατασκευών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κα Έρη Τζανάκη. Από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας ΔΙΑΛΥΝΑΣ Α.Ε. παραβρέθηκε ο κ. Μανώλης Διαλυνάς και από την πλευρά της Γευσήνους οι κ.κ. Μαρίνος Αθανασάκης και Σταύρος Λίτινας.

Επικεφαλής εταίρος του A2UFood είναι ο Δήμος Ηρακλείου και εταίρους του έργου αποτελούν ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η εταιρία Enviroplan Α.Ε., καθώς και το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Α2UFood ανέρχεται σε 3.912.948,75 € και συγχρηματοδοτείται από την Πρωτοβουλία Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA) μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το έργο Α2UFood υλοποιεί ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων που σήμερα καταλήγουν αναξιοποίητα σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ). Στο σύστημα περιλαμβάνονται όλες οι πτυχές της φιλοσοφίας “μείωσε – επαναχρησιμοποίησε – ανακύκλωσε”, δηλαδή η συνολική μείωση των υπολειμμάτων τροφίμων και η αξιοποίηση τόσο του μέρους που μπορεί να αποφευχθεί (π.χ. λήγει σύντομα, αλλά μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια), όσο και του αναπόφευκτου μέρους τους (π.χ. φλούδες). Έτσι, μέσα από τη διατήρηση των φυσικών πόρων, τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου, καθώς και τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξιών, το A2UFood επιδιώκει την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην πράξη.

Περισσότερες πληροφορίες για το Έργο A2UFood θα βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου www.a2ufood.gr και στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου στο τηλέφωνο 2813409631.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα