Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Ημέρα μνήμης χθες στα Χανιά για τις δύο τραγωδίες του ’60

Τα θλιβερά γεγονότα της βύθισης του “Ηράκλειον” στις 8 Δεκεμβρίου 1966 και της πτώσης του αεροσκάφους της “Ολυμπιακής” στις 8 Δεκεμβρίου 1969 “αναβίωσαν” χθες στα Χανιά.

Στον Άγιο Πατάπιο στο Δημοτικό Γηροκομείο εψάλλη μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων και ακολούθησε εκδήλωση με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στην πλατεία Τάλω.

Ο Σταύρος Λαγωνικάκης, επιζών του ναυαγίου.

«Κάθε χρόνο τέτοια μέρα την έχω αργία γιατί λέω ότι το 1966 ξαναγεννήθηκα! Όταν βρίσκομαι με την παρέα μου τους κερνάω γιατί έχω τα γενέθλια της ξαναγέννησης μου» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο 84χρονος σήμερα επιζών του ναυαγίου κ. Σταύρος Λαγωνικάκης. Ανακαλώντας στη μνήμη του τα τραγικά γεγονότα που έζησε αναφέρθηκε στη διάσωση του μετά από ώρες πάλης με τα κύματα, στην εύρεση ενός κασονιού όπου μέσα ήταν ο Ηλίας Κουκουνάκης και η Ιωάννα Σαραντάκη και αργότερα ο Παναγιώτης Μπελώνης.
Μίλησε για το χαμό της Σαραντάκη τονίζοντας πως «εγώ ήμουν στη μια άκρη του κασονιού την στενή, αυτή ήταν από τη φαρδιά μεριά, είχε παγώσει από το πρωί δεν καταλάβαινε αν κρατάει το κασόνι ή όχι. Επειδή ήταν αδύνατη μπορούσα και την αγκάλιαζα και την κρατούσα με το ένα χέρι. Μέχρι τη 1-1.30 το μεσημέρι που την πήρε το κύμα σε απόσταση 5-10 πόντους από εμένα. Μπόρεσα και την έπιασα και την έφερα στο κασόνι, μετά από λίγο εξαντλημένη, παγωμένη την πήρε πάλι το κύμα, πνίγονταν προσπάθησα τραβώντας το κασόνι να πάω κοντά της – γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αφήνεις το κασόνι γιατί το πήρε το κύμα δεν το ξαναβρίσκεις – και στους 30-35 πόντους την είδα να χάνει τις αισθήσεις της και να πνίγεται. Σε τέτοιες συνθήκες παθαίνεις ανοσία και λες σε λίγο θα πεθάνω και εγώ!».
Η συγγραφέας του βιβλίου “Ηράκλειον SOS Βυθιζόμεθα” κ. Πηγή Μπελώνη που στο βιβλίο της παραθέτει τη διήγηση του επιζώντα πατέρα της Παναγιώτη Μπελώνη και παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία από το ναυάγιο μίλησε στους δημοσιογράφους.
«Τα δικαστήρια που έγιναν μετά από τρία χρόνια δεν δικαίωσαν τα θύματα, ούτε τους επιζώντες. Οι ποινές των υπαίτιων είτε της εταιρείας του Τυπάλδου του εφοπλιστή, είτε αυτοί που έδιναν τα πλαστά πιστοποιητικά για να ταξιδεύει το πλοίο ήταν “χάδι”. Αποζημιώσεις των οικογενειών που έμειναν πίσω να επιβιώσουν μέσα στη φτώχεια και στη δυστυχία τους δεν δόθηκαν ποτέ γιατί το καράβι ήταν ανασφάλιστο καμία εταιρεία δεν δέχονταν να το ασφαλίσει από τη στιγμή που ταξίδευε με πλαστά πιστοποιητικά» τόνισε η κ. Μπελώνη.
Για την Περιφέρεια παρευρέθηκε ο κ. Κώστας Γύπαρης και για το Δήμο Χανίων ο κ. Γιάννης Νικηφοράκης, καθώς και εκπρόσωποι της ΑΝΕΚ.
«Ήταν ένα γεγονός που μας συντάραξε, ευχόμαστε και ελπίζουμε η πολιτεία και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με πλοία να είναι πολύ αυστηροί ώστε στο μέλλον να μην ξανασυμβεί ένα τόσο θλιβερό γεγονός» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γύπαρης. Σε γραπτό του μήνυμα ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης σημειώνει πως «τα Χανιά δεν θα ξεχάσουν ποτέ, τα δυο πολύνεκρα δυστυχήματα, που με διαφορά μόλις τριών ετών, στέρησαν από τον τόπο 331 συνανθρώπους μας και σημάδεψαν ανεπανόρθωτα τις ζωές τόσων άλλων, που έμειναν πίσω».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα