Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Ημερίδα για τη διαφορετικότητα στον Αποκόρωνα

Ο Σύλλογος Μακεδόνων – Θρακιωτών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων “Ο Μέγα Αλέξανδρος” σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αποκορώνου, πραγματοποίησαν το Σάββατο ημερίδα με θέμα “Η διαφορετικότητα μέσα από τα μάτια των παιδιών και της οικογένειας” .

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, αναλύοντας εμπεριστατωμένα φλέγοντα θέματα και καταστάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η ημερίδα άρχισε με καλωσόρισμα – χαιρετισμό από την αντιδήμαρχο Αποκορώνου Αργυρώ Μπενάκη και τον γενικό γραμματέα του Δήμου Αποκορώνου Χάρη Παπαδάκη.
Όπως εξήγησαν, σκοπός της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση των κοινωνιών γύρω από το θέμα της διαφορετικότητας σε όλα τα επίπεδα – αναδεικνύοντας τη σημασία της αποδοχής και της ενσωμάτωσης της ποικιλομορφίας των παιδιών τόσο στο σχολείο όσο και στην οικογένεια.
Ακολούθησαν μπεριστατωμένες ομιλίες των εισηγητών της ημερίδας στην οποία συμμετείχαν εξειδικευμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες από το χώρο της εκπαίδευσης και της ψυχικής υγείας.

Με δήλωσή του στα “Χ.ν.”, ο κ. Αθανάσιος Σαμαράς, πρόεδρος Συλλόγου Μακεδόνων – Θρακιωτών “Μέγας Αλέξανδρος” της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων τόνισε: « Πρέπει να δώσουμε αγωγή στα παιδιά μας από το σπίτι για να σέβονται τους συμμαθητές τους και να μην καταφθάνουν στο πρόβλημα του μπούλινγκ και των καυγάδων όπου παιδιά αλληλοχτυπιουνται και σκοτώνονται στα σχολεία αλλά και στις γυναικοκτονίες περαιτέρω γιατί όταν μεγαλώσουν έτσι τα παιδιά δεν θα μπορέσουν και ως μεγάλοι να αντιμετωπίσουν σωστά τον σύντροφό τους και τον φίλο τους».

Δήλωση επίσης στα “Χ.ν.” έκανε και η συνταξιούχος καθηγήτρια φυσικός Χρυσούλα Καψωμένου υπογραμμίζοντας: «H βία υπήρχε πάντα αλλά τώρα τα τελευταία χρόνια λόγω του διαδικτύου γίνεται πιο γνωστή. Η βία λοιπόν, διδάσκεται από τους ενηλίκους στα παιδιά; Είναι γονίδιο; Μήπως είναι συνδυασμός και των δύο ή είναι και οι συνθήκες που μπορεί να να βγάλουν τον κακό εαυτό μας; Ο λαός λέει κάποιες παροιμίες εδώ: Παιδί και σκυλί όπως το μάθεις, που σημαίνει ότι δίνεις βάρος στην αγωγή ή μια άλλη που λέει. Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς. Σε αυτή δίνει βάρος στο γονίδιο. Οι αρχαίοι Έλληνες ξεχώριζαν τους ανθρώπους σε ευάγωγους, δηλαδή αυτούς που επιδέχονται αγωγή και συμβουλές και σε ανάγωγους δηλαδή αυτούς που δεν επιδέχονται αγωγή ή συμβουλές. Ακόμη και η τιμωρία δεν τους σωφρονίζει. Μάλλον στην κληρονομικότητα έτειναν και αυτοί παρ όλο που τότε η έννοια γονίδιο και DNA δεν υπήρχαν. Η σύγχρονη βιολογία μας μιλά για ανασυνδυασμένο DNA δηλαδή είναι ένα μόριο DNA το οποίο έχει δημιουργηθεί από το συνδυασμό δύο τουλάχιστον τμημάτων γενετικού υλικού από δύο διαφορετικούς οργανισμούς. Τον πατέρα και τη μητέρα. Τα γονίδια δεν μεταφέρονται πάντοτε αυτούσια από τους γονείς στο παιδί. Δημιουργεργείται νέο γονίδιο. Το παιδί λοιπόν δεν είναι καθρέπτης όλων των ιδιοτήτων του γονέα του… Και πάλι η λαική σοφία, που παρατηρεί, λέει: Από αγκάθι βγαίνει ρόδο και από ρόδο βγαίνει αγκάθι».

Συνεχίζοντας η κυρία Καψωμένου αναφέρθηκε στις σύγχρονες συνθήκες που ωθούν τους νέους σε παραβατικές συμπεριφορές επισημαίνοντας: «Η τεχνολογία αλλάζει με εκρηκτικούς ρυθμούς και εξ αυτού αλλάζουν και οι συνθήκες ζωής και οι νοοτροπίες. Διαφορετικά θα έπρεπε να γνέθαμε με τη ρόκα, να παίρναμε τριήρεις ή κάρα για τις μετακινήσεις μας ή να τρώγαμε μέλανα ζωμό ακόμα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα