H Περιφέρεια Κρήτης-Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας οργανώνει διήμερο Φεστιβάλ σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή 24 Μαΐου, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Καταπολέμηση των Πολλαπλών Διακρίσεων στην Ελλάδα – Προώθηση της Ισότητας μέσω της Ενεργητικής Συμμετοχής και της Διαμόρφωσης Πολιτικών».
Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από την Περιφέρεια Κρήτης «από νωρίς σήμερα το πρωί λειτουργεί «INFO DAY» έξω από την Περιφέρεια Κρήτης στη πλ. Ελευθερίας, όπου παρέχεται ενημέρωση στους πολίτες για τα δικαιώματα των ατόμων που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και διανέμεται σχετικό έντυπο υλικό, στο οποίο αναφέρονται και οι φορείς υποστήριξης των ατόμων που υφίστανται διακρίσεις. Στην «INFO DAY» συμμετέχουν στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, όπως και εκπρόσωποι των εταίρων από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στην Πάτρα. Σχετικό πληροφοριακό υλικό για την δράση-έργο στο «INFO DAY» διένειμαν στους πολίτες η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, ο Διονύσης Μπαλούρδος διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Σπύρος Επιτροπάκης και το στέλεχος της υπηρεσίας Μερόπη Απελίδου.
Όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη «στόχος του προγράμματος είναι, η καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων και οι ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα, για όλους ιδιαίτερα στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από το πρόγραμμα θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια Κρήτης για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολογικών «εργαλείων» και πολιτικών για μια κοινωνία όσο το δυνατόν με ίσες ευκαιρίες. Έχουμε χρέος να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές και δράσεις που στόχο έχουν την εξάλειψη κάθε διάκρισης εις βάρος των ευπαθών κοινωνικά ομάδων».
Αύριο Παρασκευή από τις 17:30 το απόγευμα έως τις 20:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση , στην αίθουσα Κοινωνικών χώρων των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού όπου, θα υπάρξουν εισηγήσεις για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων και θα συζητηθούν σε στρογγυλό τραπέζι οι καλές πρακτικές Φορέων της Περιφέρειας Κρήτης για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης – Φεστιβάλ στην Πλατεία του Αγίου Τίτου από τις 20:00-21:30 θα πραγματοποιηθεί μουσικοκινητική παράσταση, η οποία θα περιλαμβάνει πολιτιστικά δρώμενα από τους εξής Φορείς και Συλλόγους :
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜ ΚΡΗΤΗΣ «Ο ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ»,
«ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ», «ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ».
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:
Α)ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Β) ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΩΣΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ
Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε εκπροσώπους Φορέων που στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής τους ενεργούν προς όφελος της ισότητας καταπολεμώντας στερεότυπα και διακρίσεις, όσο και στους πολίτες.
Το έργο αναφέρεται στην καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση , που συνιστά ένα βασικό τμήμα των δράσεων της κοινωνικής πολιτικής. Συνδυάζει ερευνητικές δραστηριότητες με κοινωνική παρέμβαση και δράσεις δικτύωσης – ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού (εργαστήρια δικτύωσης με τοπικούς φορείς, διοργάνωση info-day και φεστιβάλ) αναφορικά με την καταπολέμηση των στερεοτύπων. Συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), με φορείς εταίρους το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και την Περιφέρεια Κρήτης. Κύριοι στόχοι του φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για το θέμα των πολλαπλών διακρίσεων που βιώνουν οι ομάδες στόχου του προγράμματος που είναι : άτομα με φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι και νεότεροι(διακρίσεις λόγω ηλικίας), θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό (ΛΟΑΤ) καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών μεταξύ των εμπλεκομένων Φορέων σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων. Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ είναι δωρεάν και ανοιχτή στους πολίτες. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής από την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας με το τέλος των εργασιών. Το έργο χρηματοδοτείται κατά 80% από το πρόγραμμα «Rights, Equality and Citizenship (REC)» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 20% από ίδιους πόρους»