Στα Σείσαρχα, έναν πανάρχαιο οικισμό του Δήμου Ανωγείων Μυλοποτάμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαΐου 2015, υψηλής στάθμης ημερίδα με θέμα “Σείσαρχα (Παρελθόν / Παρόν / Μέλλον)” που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε “Μικρά Χωριά Παρελθόν / Παρόν / Μέλλον)”.
Στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού, το οποίο χάρη στο μεράκι και τον αγώνα του ιδιαίτερα δραστήριου και φιλοπρόοδου Πολιτιστικού Συλλόγου, έχει μετατραπεί σε σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο, βρέθηκαν, εκτός από τους κατοίκους του χωριού, αρκετοί δήμαρχοι και πρώην δήμαρχοι από όλα τα διαμερίσματα του νησιού, ανάμεσα στους οποίους δέσποζε η εμβληματική μορφή του Γιώργη Κλάδου καθώς και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων με επικεφαλής τον πρόεδρο της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Στέλιο Κουνελάκη από τις Λουσακιές Κισάμου.
Το πρόγραμμα ήταν χωρισμένο σε δυο ενότητες. Στην πρώτη που αναφερόταν στον οικισμό των Σεισάρχων, μετά τους χαιρετισμούς του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη και του δημάρχου Ανωγείων Μανώλη Καλλέργη, παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις των Λευτέρη Χαρωνίτη (σκηνοθέτη, προέδρου του Συλλόγου) «Γιατί αυτή η ημερίδα;», Μαρίας Κλάδου (αρχαιολόγου) «Σείσαρχα, ανιχνεύοντας το παρελθόν», Μιχάλη Τρούλη (εκπαιδευτικού – συγγραφέα) «Σείσαρχα, χθες σήμερα αύριο», Νίκου Ξυλούρη (πρώην δημάρχου Ανωγείων) «Παρέμβαση», Βασίλη Χαρωνίτη (εκπαιδευτικού – συγγραφέα) «Τα Σείσαρχα κατά τη δεκαετία του 1940» και Σωκράτη Κεφαλογιάννη (πρώην δημάρχου Ανωγείων) «Υποδομές, βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη των μικρών οικισμών».
Στη δεύτερη ενότητα που αφορούσε γενικά τους μικρούς οικισμούς, παρουσιάστηκαν η παρέμβαση του Γεωργίου Κλάδου (πρώην δημάρχου Ανωγείων) και οι εισηγήσεις των Γιώργου Νικολακάκη (καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης – πρώην δημάρχου Γουβών) «Μικροί παραδοσιακοί οικισμοί, μια πρόταση αναβίωσης και ανάπτυξης», Γιώργου Πετράκη (αρχιτέκτονα) «Η ανάπτυξη των μικρών οικισμών – Η χωροταξική συνιστώσα», Φανούρη Οικονομάκη (πρώην δημάρχου Ρούβα) «Μικρά χωριά, κοινότητες ανθρώπων» και Χάρη Ροδιτάκη (πρώην δημάρχου Επισκοπής Πεδιάδος) «Διεθνής πρωτοβουλία, τα όμορφα χωριά μια σύγχρονη στρατηγική πρόταση για την ανάπτυξη των μικρών οικισμών».
Οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις και παρεμβάσεις, οι προτάσεις και οι προβληματισμοί που κατατέθηκαν, παρουσίασαν την ωμή πραγματικότητα, δηλαδή την όχι και τόσο ευχάριστη εικόνα των σημερινών χωριών της Κρήτης. Αναφέρθηκαν επίσης προσπάθειες που γίνονται σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα στην Ιταλία, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Τονίστηκε εμφαντικά ο σημαντικός ρόλος που καλούνται να παίξουν οι τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι καθώς σ’ αυτούς εναπόκειται να ευαισθητοποιήσουν το σύνολο των κατοίκων των χωριών τους, αφού αυτοί αποτελούν το μέλλον τους.
Συμπερασματικά στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Σείσαρχα αναδείχτηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μικρών, όμορφων, χωριών μας, ιδιαίτερα των ορεινών, δηλαδή οι κάτοικοι των «ωραίων» και των «ορέων» οικισμών, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν, κατατέθηκαν ρεαλιστικές προτάσεις που αν εφαρμοστούν σίγουρα κάτι καλό θα προκύψει.
Ειδικότερα τονίστηκε η ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να εκπονηθούν ολοκληρωμένες αναπτυξιακές μελέτες, που ν’ ανταποκρίνονται και να προβάλουν την ιδιαιτερότητά της συγκεκριμένης περιοχής και οι οποίες, αφού ενταχθούν σε προγράμματα, θα χρηματοδοτηθούν και θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του κάθε οικισμού.
Εκφράστηκαν επίσης οι ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια όλων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου των Σεισάρχων, τόσο για την άρτια οργάνωση όσο και για την πρωτοβουλία του να οργανώσει την ημερίδα.
Μετά την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε η ημερίδα έκλεισε με πλούσιο γεύμα στην παραδοσιακή ταβέρνα «Αροδαμός».
Αροδαμός είναι τα νέα βλαστάρια που παρουσιάζονται την Άνοιξη. Να συμβολίζει άραγε το γεύμα σ’ εκείνη την ταβέρνα, την ελπίδα και την ευχή να ροδαμίσουν τα χωριά μας; Μακάρι…