Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, 2024

Ημερίδα στο ΤΕΙ Κρήτης με συμμετοχή του Αστροφυσικού Μ. Δανέζη

«Ζούμε σε ένα Matrix, όπου η λογική είναι θέμα Παιδείας», αναφέρει ο Αστροφυσικός Μάνος Δανέζης στα αυριανά στελέχη επιχειρήσεων, σε αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου: “Παρουσία 650 φοιτητών και πλήθος διακεκριμένων επιχειρηματιών, εμφανίστηκε ως έκπληξη ο γνωστός Αστροφυσικός, Μάνος Δανέζης, στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, στο Ηράκλειο, στις 21 Νοεμβρίου.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η αναπτέρωση του ηθικού των φοιτητών, ειδικά των τελειοφοίτων που είχε καιρό τώρα αρχίσει να κλονίζεται από το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στη χώρα, καθώς και η καθιέρωση τέτοιων συναντήσεων ως θεσμό σύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ανώτατα στελέχη από επώνυμες εταιρίες, όπως η Ψημίτης Α.Ε., Creta Farms A.E., Όμιλος Καράτζη Α.Ε. και μία τοπική εμβρυϊκή επιχείρηση με μια πρωτοποριακή ιδέα, η Mimis Sweet Products. Κάτω από τον τίτλο «Επαφή με την πραγματικότητα. Η κρίση φέρνει και ευκαιρίες», οι ομιλητές μίλησαν για τα οράματά τους και για το πως οι εταιρείες τους υπερπηδούν τα εμπόδια που φέρνει η κρίση.

Το στίγμα το έδωσε κατά την έναρξη της Ημερίδας με την αφυπνιστική του ομιλία ο Δρ. Δανέζης, Επίκουρος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνδέοντας τις θετικές επιστήμες με την οικονομία. Το μήνυμα που συγκράτησε από την ομιλία του Δρ.Δανέζη, ένας από τους 23 εθελοντές της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας, ήταν ότι η εργασία πάντα θα είναι σαν ένα νόμισμα, με την μια όψη , τους βιοποριστικούς σκοπούς της και την άλλη όψη η αγάπη για την δουλειά που κάνεις. Η σύγχρονη επιστημονική λογική έχει αλλάξει τα δεδομένα τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο, ανέφερε ο κ.Δανέζης. «Βασισμένοι στη γνώση μπορούμε λοιπόν να καθορίσουμε το επίπεδο ενός πολιτισμού άρα και της οικονομικής λογικής για να βγούμε από το αδιέξοδο. Σε μια κοινωνία που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του χρήματος μπορούμε να πετύχουμε έχοντας το ήθος μας ακέραιο, αρκεί να παλέψουμε». Θα πρέπει ο καθένας μας να πάψει να είναι «ηθοποιός» στο παράλογο αυτό θέατρο. Όταν βιώσουμε την ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη, επειδή θα έχουμε συμμετοχή στην εφαρμογή τους στην πράξη, θα μπορέσουμε να ζήσουμε και πραγματική Δημο-κρατία.

Ο Κώστας Αρχοντάκης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Καράτζη, με έδρα το Ηράκλειο, τόνισε στην ομιλία του ότι η επιτυχία έρχεται πιο εύκολα όταν θέτουμε μικρούς τμηματικά στόχους που τους δουλεύουμε συστηματικά και καθημερινά. Ο Όμιλος εξάγει το 95% της παραγωγής του σε πάνω από 60 χώρες και διαθέτει εργοστάσια εκτός από την Λάρισα και Κρήτη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως στην Γερμανία. Ο κ. Αρχοντάκης τόνισε ότι η παραγωγικότητα των εργοστασίων της Ελλάδας δεν διαφέρει από αυτήν του εξωτερικού. Η εργασία μας είναι δημιουργική και παράγει ανταγωνιστικά διεθνώς προϊόντα. Ο ίδιος πιστεύει ότι η μαζική οικονομική μετανάστευση των νέων δεν αποτελεί λύση γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες, αρκεί οι νέοι να μην φοβούνται να ξεκινήσουν από χαμηλά τονίζοντας πως κάθε επαγγελματική δραστηριότητα οδηγεί πάντα σε όφελος.

Η Ελίνα Ψημίτη, Πρόεδρος και CEO της πολυβραβευμένης για τον καλύτερο εργασιακό χώρο εταιρίας στον κλάδο της υγείας, Ψημίτης Α.Ε., με έδρα την Αθήνα, εντυπωσίασε το ακροατήριο με τον δυναμισμό και την αμεσότητα του λόγου της. Μίλησε για την προσωπική της μάχη από μικρή ηλικία για χειραφέτηση από τον οικονομικό “κλοιό” των γονέων της αλλά και για τους προσωπικούς αλλά και κοινωνικούς αγώνες που έπρεπε να δώσει προκειμένου να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες. Μοιράστηκε με τους φοιτητές την εμπειρία, της πρώτης φοράς που όταν μπήκε σε χειρουργείο καρδιάς και λιποθύμησε, την είδε ένας άγνωστος και είπε: «κοριτσάκι πήγαινε σπίτι σου». Ήταν η στιγμή που πήρε την απόφαση πως θα κάνει αυτό που θέλει, έτσι λοιπόν μπήκε στο χειρουργείο και κατέχτησε τον κόσμο όπως δήλωσε η ίδια. Κάθε άνθρωπος κρύβει έναν καλλιτέχνη μέσα του, που αν τον αφήσει να εκφραστεί, του ανοίγει ορίζοντες να κάνει αποτελεσματικά και αποδοτικά «πράγματα» που θα αρέσουν πρώτα στον ίδιο. Η «κρίση» μου θύμισε κάτι που μπορούσα να σκεφτώ και χωρίς αυτήν, αλλά τώρα έγινε αναγκαιότητα: δεν σκέφτομαι την «σύνταξη», είμαι έφηβη ξανά, ξεκίνησα να παράγω και να εξάγω καινοτόμα προϊόντα-παράγωγα της Ελληνικής Κουλτούρας μας (facebook: gogreek). Την ομιλία έκλεισε με το μότο της ζωής της « Μην σταματάτε να ονειρεύεστε».

Ο Δημήτρης Γραμματικάκης, επιχειρηματίας και επαγγελματίας ζαχαροπλάστης μίας νέας επιχείρησης «Mimis Sweet Products» που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο, διηγήθηκε στους φοιτητές με τα ‘γλυκά’ του λόγια το ταξίδι του προς τη γνώση και την επίτευξη των στόχων του. Είπε χαρακτηριστικά ότι τα πράγματα θα είναι στάσιμα όσο και οι ίδιοι μένουμε στάσιμοι και προέτρεψε τους νέους να δουν με άλλο μάτι τις ευκαιρίες που τους δίνονται εν μέσω οικονομικής κρίσης. «Το δυσκολότερο πράγμα που έκανα στην μέχρι τώρα ζωή μου ήταν να κλείσω τα αυτιά μου στις σειρήνες που έφερναν μόνο άσχημα νέα. Φοβόμαστε την κρίση πριν ακόμα την αντιμετωπίσουμε». Η κίνηση του να ανοίξει μια νέα επιχείρηση ήταν ρίσκο σε μία τέτοια δύσκολη εποχή. Η ιδέα όμως του ‘να γίνουμε ζαχαροπλάστες στο σπίτι μας’ ήταν αυτή που έκανε την διαφορά και τον ξεχώρισε από τους άλλους ζαχαροπλάστες του χώρου.

Τελευταίος ομιλητής της επιτυχημένης αυτής Ημερίδας ήταν ο Κώστας Τσουρδαλάκης, Προϊστάμενος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας Creta Farms A.E., με έδρα την Κρήτη, η οποία τώρα κατακτά και την αγορά της Αυστραλίας. Με κεντρικό οδηγό την καινοτόμο σειρά «Εν Ελλάδι» η εταιρία επιμένει να ασφαλίζει με «πατέντες» τα προϊόντα της, με αποτέλεσμα να κερδίζει με αυτόν τον τρόπο αποκλειστικότητα στις αγορές που δραστηριοποιείται. Συνέπεια αυτής της στρατηγικής ήταν ο δεκαπλασιασμός του τζίρου της εταιρείας από το 2005 στο 2010, ενώ από το 2014 η εταιρεία βρίσκεται πάλι σε ανάπτυξη. Ο κ.Τσουρδαλάκης, κέρδισε αμέσως το ακροατήριο που παρά το νεαρό της ηλικίας του πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες, καταφέρνοντας τελικά να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Συμβούλεψε τους φοιτητές να έχουν πάθος και όραμα και να ενεργούν με βάση αυτά που θέλουν γιατί «η ζωή είναι δικιά σας και η επιτυχία σας ανήκει».

Τη λήξη της Ημερίδας έκανε ο Αν. Καθηγητής, κ. Θεόδωρος Β. Σταματόπουλος, Προϊστάμενος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Αναπληρωτής Διευθυντής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και Διευθυντής του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Λογιστική και Ελεγκτική» του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και υπερηφάνειας για τα επιτεύγματα αλλά κυρίως για το ήθος τόσο επιτυχημένων επιστημόνων, όπως ο Δρ. Μάνος Δανέζης, όσο και δυναμικών Ηγετών από το χώρο των επιχειρήσεων που και αυτοί παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν έχουν διατηρήσει τις ανθρώπινες αξίες τους και τα ιδανικά που αντιπροσωπεύουν κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, αποτελώντας έτσι αυθεντικά παραδείγματα και φέρνοντας πάλι την σπίθα στα μάτια των νέων φοιτητών. Ένα ακόμα μάθημα ζωής!”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ο Δανέζης μιλάει με “αποδείξεις” λέει. Πώς ένα ον που οι αισθήσεις του του παίζουν τέτοια παιχνιδια, όπως ο Δανέζης διδάσκει, μπορεί να κάνει πειράματα και να υποστηρίζει ότι εκεί οι αισθήσεις του δουλεύουν τέλεια και αποδεκτά;
    Σε ερώτηση “πώς, αν ο άνθρωπος γνωρίσει ότι είναι κύμα, θα χτίσει μια καλλίτερη κοινωνία;’, ο Δανέζης απάντησε: “γιατί το κύμα ούτε φυλακίζεται ούτε ποδοπατείται ούτε αδικείται.” Αν λοιπόν κάποιος σκεφτεί να εγκληματίσει, θα τον σταματήσει η σκέψη ότι είναι κύμα και θα αφήσει εκείνον που θέλει να του κλέψει τα χρήματα να του τα κλέψει; Εκτός αν ο κύριος Δανέζης υπονοεί ότι αυτά θα γίνουν όταν όλοι οι ανθρωποι θα έχουν συνειδητοποιήσει την κυματική τους φυση. Όμως τον πρόλαβε ο Ιησούς. Και Εκείνος μια κοινωνία αγγέλων οραματιζόταν.
    Ο κύριος Δανέζης μας λέει ότι τα μαθηματικά περιγράφουν την τέταρτη διάσταση. Και αυτό, λέει, είναι η απόδειξη ότι αυτή υπάρχει. Δεν μπορώ να έχω γνώμη γιατί δεν είμαι μαθηματικός. Μπορώ όμως να ρωτήσω: οι μαθηματικοί τύποι-οι εξισώσεις κλπ- δεν μπορούν να “αποδείξουν” οτιδήποτε στα χέρια ενός ικανού μαθηματικού; Και ακόμα, αν ο άνθρωπος δεν είχε δέκα δάχτυλα αλλά έντεκα ή δέκα εφτά ας πούμε, μήπως αυτό θα τον έκανε να έχει “φτιάξει” ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν και έναν διαφορετικό γήινο κόσμο;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα