Ταξιδεύοντας στη χώρα των θολών νερών, χειμαζόμενοι στη γαλέρα των μνημονίων και των αμνημόνων
Ανασφαλιστικό
Τοξικό συνταξιοδοτικό, χημικά στους συνταξιούχους
Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου, εάν αποτελούσαν μέρος της επικαιρότητας πριν έναν χρόνο, σήμερα στους δρόμους θα γινόταν… επανάσταση. Το ίδιο συμβαίνει και με μία σειρά από “μεταρρυθμίσεις”. Το συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό βρίσκεται σήμερα όντως στα όριά του. Ομως στα όριά του βρίσκεται και ο κόσμος της εργασίας. «Έχουν γίνει έντεκα περικοπές στις συντάξεις, στη δωδέκατη θα κολλήσουμε» αναρωτήθηκε πρόσφατα δημοσίως μέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας με αγωνιστικές περγαμηνές στο παλμαρέ του. Θα περίμενε κανείς από μία κυβέρνηση της Αριστεράς να αντιμετωπίσει αυτή την αναγκαία μεταρρύθμιση με την ανάλογη ευαισθησία. Και όχι με τα… γυαλιά των προηγούμενων, όπως κάνει με εξαιρετική επιτυχία το τελευταίο διάστημα.
********
Η αλληλεγγύη… από κόσκινο;
Στο στόχαστρο αστυνομίας και Frontex ο εθελοντισμός
Εδώ και μήνες, από τη στιγμή που κορυφώθηκε η προσφυγική κρίση, η απουσία του κρατικού μηχανισμού στους χώρους υποδοχής, αλλά και την υπόλοιπη διαδρομή των προσφύγων ήταν εκκωφαντική. Μάλιστα, αυτό επιβεβαιώθηκε ακόμα και από την περιβόητη πρόταση των εθελοντών και των κατοίκων για το βραβείο Νόμπελ για αυτής τους την προσπάθεια. Οσο και αν οι κάτοικοι των νησιών έφτασαν στα όριά τους με το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης, η ισορροπία στις τοπικές κοινωνίες διατηρήθηκε με μεγάλη επιτυχία για μεγάλο διάστημα. Εξαιρέσεις μπορεί να υπήρξαν, όμως, το έργο των εθελοντών είναι μέχρι και σήμερα παροιμιώδες. Οι ανακοινώσεις για ελέγχους από Αστυνομία και Frontex στους εθελοντές της Λέσβου απειλούν αυτήν ακριβώς την κοινωνική ειρήνη που έχει επιτευχθεί, με πολύ κόπο, υπερπροσπάθεια και αυταπάρνηση από χιλιάδες ανθρώπους. Και μόνο η ιδέα πως για να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους οι κρατικοί μηχανισμοί πρόκειται να “βάλουν χέρι” στους εθελοντές είναι θλιβερή. Το κράτος απουσίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα από μία κατάσταση που θα έπρεπε να είναι αποκλειστική του ευθύνη. Σήμερα, ας φροντίσει τουλάχιστον να είναι αρωγός αυτής της ιστορικής, μεγαλειώδους και πάνω απ’ όλα, ανθρώπινης προσπάθειας που γίνεται στα νησιά εδώ και μήνες.
********
Καθαρές κουβέντες
Οταν το κράτος απουσίαζε…
Οσοι έχουν επισκεφθεί τα νησιά που ακόμα αντιμετωπίζουν τις πρωτοφανείς προσφυγικές ροές, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι συνέβη τους πρώτους μήνες της κρίσης. Τότε πριν εμφανιστούν οι εθελοντές, ένα μεγάλο ποσοστό των ντόπιων πίστεψε πως… έκατσε το λαχείο. Τα κρούσματα αισχροκέρδειας, εκμετάλλευσης και απανθρωπιάς ήταν κάτι παραπάνω από μεμονωμένα. Αυτή είναι μία ιστορία που όταν παρέλθει η κρίση αξίζει να ειπωθεί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε όλοι καλοί, ούτε όλοι κακοί. Ομως αυτό που αξίζει να τονιστεί σήμερα είναι πως, αυτά τα κρούσματα περιορίστηκαν το τελευταίο διάστημα, όχι επειδή η πολιτεία έκανε το χρέος της. Η παρουσία των εθελοντών ήταν εκείνη που ανάγκασε τους επιτήδειους να αρχίσουν να συμπεριφέρονται… ανθρώπινα. Παρόλα αυτά, όπως επανέλαβα πρόσφατα, η αναγνώριση θα πρέπει να έρθει, κυρίως, για να υπάρξει ένα θετικό παράδειγμα προς τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτόν που έχει ακολουθεί μία ξέφρενη πορεία προς τον συντηρητισμό και την ξενοφοβία.
********
Από την Κούβα με αγάπη…
Η είδηση είναι πολύ σημαντική και αξίζει να σταθούμε
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην Κούβα, η επιστήμη έκανε ένα μεγάλο βήμα. Οι γιατροί κατάφεραν να εξαλείψουν τη μετάδοση του ιού HIV του AIDS από τη μητέρα στο βρέφος. «Είναι μια μείζονος σημασίας νίκη στον μακρύ αγώνα μας κατά του ιού της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων καθώς και ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο μιας γενιάς χωρίς AIDS». Μακάρι…
********
…στη Βόρεια Κορέα με τρόμο
Το κουμπί…
Είδηση εξ ίσου σημαντική, άξια ανάλογης αναφοράς. Τελικά, κανείς δεν γνωρίζει επισήμως εάν όντως ο Κιμ Γιονγκ Ουν… πάτησε το κουμπί πριν λίγες ημέρες και ολοκλήρωσε τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Ομως το γεγονός πως, εν μέσω γενικευμένου παγκοσμίου χάους αποφασίζει και η Βόρεια Κορέα να μπει στο παιχνίδι, μόνο ελπιδοφόρο δεν ακούγεται. Ο Γενάρης δεν έχει κλείσει ούτε δέκα ημέρες και σύντομα θα αναπολούμε το… γλυκό 2015.
* λωτοφάγος