Ραφτικά… Στο πήγαινε – έλα
Μετά από μία επίσκεψη στις Βρυξέλες για ένα… τσιγάρο, επιστρέφουν σήμερα με σκοπό να κλείσουν την αξιολόγηση. Eτσι φαίνεται τουλάχιστον.
Τώρα τι θα κοστίσει αυτή η επίσπευση που επετεύχθη, θα το δούμε στον λογαριασμό. Αν και ήδη έχουμε πάρει μία γεύση…
Για παν ενδεχόμενο, τα σενάρια περί Grexit έχουν αρχίσει και κάνουν και πάλι… επιτυχία!
Για πόσο ακόμα θα αντέχει η κοινωνία να δέχεται εικαστικά διλήμματα, σε μία πολιτική πράξη δεν δείχνει φως από πουθενά;
Εκτός εάν στην επερχόμενη ανάσταση, όπως λέει ο πρωθυπουργός, δούμε θαύματα.
********
Χωρίς αιδώ… Ομολογία ενοχής
«Πρέπει να δημιουργούνται αυτές οι ευκαιρίες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, μην αφήνοντας περιθώρια για παρεξηγήσεις. Ο κύριος Μάουρερ υποστήριξε πως οι έχοντες κάνουν πολύ καλά που προσπαθούν να μειώσουν τη φορολόγηση τους, κρύβοντας τα χρήματά τους στις off-shore εταιρείες.
Με αφορμή τις αποκαλύψεις εκ Παναμά είναι μοιραίο ο καθένας να επιλέξει την πλευρά που εκφράζει τα συμφέροντά του. Και τα συμφέροντα της Ελβετίας είναι με τις οικονομικές ελίτ. Αφού οι δικές της τράπεζες διαχειρίζονται όλο αυτό το “μαύρο” χρήμα.
Τα χρήματα που βρίσκονται στις… κρυψώνες της Ελβετίας ξεπερνούν τα 2,5 δισ. δολάρια.
Χωρίς συντονισμένες διεκδικήσεις από τους πολίτες, τα χρήματα αυτά που λείπουν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς θα συνεχίσουν να τα καταβάλουν οι αδύναμοι. Με τους ισχυρούς να εξακολουθούν να απολαμβάνουν τους οικονομικούς, και όχι μόνο, παραδείσους.
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως ο Ελβετός εκφράζει το ξένο φονικό κόμμα της χώρας του.
Αποδεικνύοντας πως για τους ισχυρούς, τα κεφάλαια δεν έχουν πατρίδα…
********
Σπίρτα σε μπαρουταποθήκη – Οχι στα κηρύγματα μίσους
Το σκηνικό δεν είναι πρωτόγνωρο.
Την ώρα που σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης κερδίζουν έδαφος ή μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία, το γεγονός πως στη χώρα μας οι πρόσφυγες και οι μετανάστες απολαμβάνουν τη φιλοξενία και τον σεβασμό της πλειοψηφίας της κοινωνίας ενοχλεί κάποιους εντός και εκτός Ελλάδας.
Η Χρυσή Αυγή και άλλες ακραίες δυνάμεις εμπορεύονται και κερδοσκοπούν επάνω στο δράμα ανθρώπων που δεν φταίνε σε τίποτα, την ώρα που χρειάζεται να δείξουμε το πιο ανθρώπινό μας πρόσωπο.
Οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουν να θέσουν στο περιθώριο όσους επιχειρούν να δυναμιτίσουν το ήδη εκρηκτικό κλίμα.
Πρόσφυγες και μετανάστες ζητούν μόνο να περάσουν.
* λωτοφάγος
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.