» Ταξιδεύοντας σε μία χώρα που η αμετροέπεια… δεν έχει μέτρο αποκαθηλώνοντας τη γαλέρα των μνημονίων και των αμνημόνων
Μία, δύο, πολλές… τρόικες – Εντείνονται οι πιέσεις
Η θετική δήλωση ήρθε από το Eurogroup, όπως και χρήματα από την Ε.Κ.Τ., αλλά με το σταγονόμετρο.
Το μαρτύριο της σταγόνας… ρευστότητας συνεχίζεται από τους πιστωτές, ενώ οι πιέσεις εντείνονται. Εντός και εκτός Ελλάδας.
Email με στοιχεία των οικονομικών του κράτους πηγαινοέρχονται, πολιτικοί αρχηγοί δαιμονοποιούν το δημοψήφισμα και ζητούν άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης. Και… η ζωή συνεχίζεται.
Η προσπάθεια που γίνεται για να επιτευχθεί συμφωνία νωρίτερα από τον Ιούνιο δεν θα έχει καμία τύχη, όσο οι εταίροι και οι ανά την επικράτεια “αντιπρόσωποί” τους τραβούν το σκοινί με τόση επιμονή.
Δεν γνωρίζω αν αυτό κινδυνεύει σύντομα να σπάσει. Εκείνο πάντως της οικονομίας και της εγχώριας αγοράς έχει υποστεί ήδη ανεπανόρθωτα πλήγματα.
Τουλάχιστον, ας μην αποδειχθούν μάταια.
********
Ιατρική… πίστη – Σοβαρότης μηδέν από τον βουλευτή Μιχελογιαννάκη.
Οσο… γνωστός και αν είναι για τον χαρακτήρα του καθώς και για το ύφος των τοποθετήσεών του, η εμφάνισή του σε τηλεοπτικό πάνελ με αφορμή τη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας σε Νοσοκομείο ξεπέρασε τα εσκαμμένα.
Δεν είναι το… ασυμβίβαστο της ιδιότητας ενός ιατρού που υπερασπίζεται με σθένος τις “θεραπευτικές ιδιότητες” των λειψάνων της Αγίας. Αλλωστε, συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, είναι θέμα προσωπικής πίστης.
Αρκετοί γιατροί είναι βαθιά θρησκευόμενοι, όπως και άλλοι επιστήμονες. Και αυτό καθόλου δεν τους εμποδίζει να προσφέρουν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο.
Ομως το να υποστηρίζει κάποιος σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο και μάλιστα επιστήμονας και βουλευτής, πως το Aids κολλά με το σάλιο, ξεπερνά το όρια της αμετροέπειας.
Ο κοινωνικός ρατσισμός που έχουν βιώσει στο παρελθόν οι φορείς του ιού είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει τέτοιες τοποθετήσεις.
Κύριοι, βρισκόμαστε εν έτη 2015. Και όχι στον Μεσαίωνα.
********
Μύθοι και πραγματικότητες για το Aids – Η απάντηση του ΚΕΕΛΠΝΟ
Η τοποθέτηση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη για το περιστατικό της ιατρού που «δεν κόλλησε AIDS λόγω της πίστης της» όταν κοινώνησε μετά από μικρούς οροθετικούς ασθενείς, ανάγκασε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να αντιδράσει.
Στην ανακοίνωσή τους οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ διαλύουν δέκα μύθους που αφορούν στη μετάδοση του ιού HIV/AIDS.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και μεταξύ άλλων, το Aids δεν μεταδίδεται με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα, το σάλιο, τη συγκατοίκηση ή τη συνεύρεση στον ίδιο εργασιακό χώρο.
Ακόμα, δεν μεταδίδεται ούτε στις πισίνες και από το τσίμπημα των κουνουπιών.
Επίσης, ακίνδυνο είναι το “κοινωνικό” φιλί, ενώ το ερωτικό μπορεί να αποτελέσει αιτία μετάδοσης κυρίως εφόσον στο στόμα των ερωτικών συντρόφων υπάρχουν πληγές ή αιμορραγία.
Κίνδυνο αποτελεί επίσης η σεξουαλική συνεύρεση χωρίς προφύλαξη (όταν ένας από τους δύο είναι οροθετικός), η κοινή χρήση σύριγγας από τοξικομανείς και η μετάδοση κολπικών ή προσπερματικών υγρών (στοματικός έρωτας). Οι μεταγγίσεις αίματος, από το 1985 είναι σχεδόν ασφαλείς, αφού ελέγχονται συστηματικά.
Το Aids σήμερα δεν σκοτώνει. Η αντιρετροϊκή θεραπεία καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού και μετατρέπει την νόσο σε μακροχρόνια ασθένεια.
Σε αντίθεση με την ανευθυνότητα και την επιπολαιότητα που επιδεικνύουν αρκετοί δημοσιολογούντες.
********
Πόλεμος η αιτία – Σύρος ένας στους τρεις πρόσφυγες στην Ευρώπη
Ασυλο σε 185.000 ανθρώπους χορήγησαν το 2014 τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στον αντίποδα, απορρίφθηκαν 173.000 αιτήσεις.
Το εντυπωσιακό, αλλά και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι το γεγονός πως ο ένας στους τρεις από όσους εξασφάλισαν άσυλο είναι Σύροι και Σύριες πρόσφυγες.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 200.000 Σύροι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια.
Εξ αυτών τα τέσσερα εκατομμύρια έχουν αναζητήσει την τύχη τους στο εξωτερικό.
Γίνεται έτσι κατανοητό πως οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες, για να προσφέρουν στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, τα απαραίτητα για να ζήσουν.
Το οφείλει άλλωστε η Ενωση σε όλους αυτούς που, και με την δική της υπαιτιότητα έχουν γνωρίσει τα τελευταία χρόνια από πρώτο χέρι την αγριότητα του πολέμου.
* λωτοφάγος