Ταξιδεύοντας σε μια χώρα με… λάθος στοιχεία αποκαθηλώνοντας τη γαλέρα των μνημονίων και των αμνημόνων
Τα “σχέδια” του Γιούνκερ – Διαρρέει η… διαπραγμάτευση
Κείμενο της Κομισιόν, για το οποίο η Αθήνα δηλώνει “άγνοια”, δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. Στο λεγόμενο “σχέδιο Γιούνκερ” περιγράφονται μέτρα και προϋποθέσεις, ώστε η χώρα να λάβει χρηματοδότηση μετά από πολλούς μήνες.
Παρά το γεγονός πως η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προς το παρόν παραμένει… σιωπηρή, η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαντάζει ενδιαφέρουσα.
Φαίνεται πως η προσπάθεια για επίσπευση των διαπραγματεύσεων κορυφώνεται, βάζοντας «στο χαρτί» κυρίως τις συγκλίσεις των δύο πλευρών, αφήνοντας τις αποκλίσεις για το εγγύς μέλλον.
Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το “σχέδιο” πορεύεται με τη βεβαιότητα πως το Δ.Ν.Τ. δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση και από τη στιγμή που το έγγραφο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η Κομισιόν θέτει για πρώτη φορά ένα διαφορετικό πλαίσιο απ’ αυτό του μνημονίου.
Εάν αυτό το πλαίσιο θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία, μένει να το δείξουν οι εξελίξεις.
********
Ντάισεμπλουμ γερά! – Ολλανδικό… success story
«Φθάσαμε στο όριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι εργοδότες συνεχίζουν να προσέρχονται στο τραπέζι με όλο και χειρότερους όρους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ ο κόσμος χάνει μέρος του μισθού του εδώ και χρόνια».
Η παραπάνω δεν ήταν η δήλωση κάποιου Eλληνα συνδικαλιστή, έξω από κάποιο Yπουργείο στο οποίο λαμβάνουν χώρα διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επαύριο του κόσμου της εργασίας. Ούτε βέβαια βγήκε από το στόμα κάποιου Eλληνα εκπροσώπου της διαπραγματευτικής ομάδας έξω από κάποιο Brussell Group.
Η δήλωση ανήκει στον επικεφαλής της συνομοσπονδίας εργατικών ενώσεων της Ολλανδίας (FNV) λίγο πριν ξεκινήσει ένα πρωτοφανές κύμα κινητοποιήσεων και απεργιών στη χώρα τις επόμενες ημέρες.
Το σωματείο εκπροσωπεί περί τους 700.000 εργαζoμένους, από ένστολους και δημόσιους υπαλλήλους έως βιομηχανικούς και μεταλλεργάτες στη χώρα που θεωρείται σύμφωνα με επαναλαμβανόμενες έρευνες πως έχει τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους ανά τον κόσμο.
Τέτοιες αφορμές μας δίνουν την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως τα “success stories” της προηγούμενης περιόδου δεν αποτελούν ελληνική πατέντα.
Αντίθετα, η αδικία, η συνεχής υποτίμηση και η περιστολή δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι ένα φαινόμενο που απλώνεται πλέον σε ολόκληρη την υφήλιο.
Γι’ αυτό τον λόγο στις υποδείξεις των διαφόρων Ντάισεμπλουμ και Σόιμπλε ο κόσμος της εργασίας, αλλά και της… ανεργίας, δεν θα πρέπει απλώς να μένει αδιάφορος.
Αλλά να δυναμώνει τον αγώνα του και να μην κάνει πίσω στις διεκδικήσεις του ούτε ένα βήμα.
********
Φωτιά στα σανίδια – Καταστροφή στο Ρέμα Χαλανδρίου
Ενα πανέμορφο, αξιοζήλευτο θέατρο της Αθήνας, το Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου δεν υπάρχει πια, μετά την πυρκαγιά που το έπληξε δραματικά.
Παρά την άμεση αντίδραση της Πυροσβεστικής, οι κερκίδες του καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ οι ζημιές δεν μπορούν ακόμη να υπολογιστούν.
Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά, όμως ο μαύρος καπνός που υψώθηκε στην περιοχή έχει θορυβήσει αρκετούς περίοικους. Ούτε καύσωνας υπήρχε ούτε δυνατοί άνεμοι και οι Αρχές εξετάζουν ήδη το σενάριο του εμπρησμού.
Ανεξάρτητα από τα αίτια της πυρκαγιάς και την ανάγκη να τιμωρηθούν οι ένοχοι έχουμε χρέος να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και το θέατρο να ξαναλειτουργήσει.
Σε πείσμα όλων όσων εδώ και καιρό ζητούν το αντίθετο.
********
Καλύτερες ημέρες για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς – Ζωντανεύουν τα «παιδιά – φαντάσματα»
Δεκάδες χιλιάδες παιδιά ανά την επικράτεια που εδώ και χρόνια αναρωτιούνται «εγώ τι διαφορετικό έχω από τους συμμαθητές και τους φίλους μου» ίσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια να κοιμούνται λίγο πιο ήσυχα.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται σε διαβούλευση, εναρμονισμένο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με το προηγούμενο. Τον λεγόμενο “νόμο Ραγκούση”.
Το γεγονός πως διάφοροι ακραίοι κύκλοι το βαφτίζουν “προσκλητήριο μετανάστευσης” δείχνει πως μάλλον κινείται σε σωστό δρόμο.
Εκτός εάν το δικαίωμα σε μία κανονική ζωή, χωρίς γραφειοκρατική αβεβαιότητα και την αγωνία της επαναλαμβανόμενης παρανομίας, παρέχεται μόνο σε όσους δεν ονομάζονται “Φαρούκ”, “Τάλα” ή “Χουντέα”.
Η δυνατότητα μίας κοινωνίας να αναγνωρίζει, να προστατεύει και να παρέχει τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους και όλες αποτυπώνει και τον πολιτισμό της.
Οσο και να έχει χτυπηθεί η χώρα μας σε τούτο το επίπεδο, ποτέ δεν είναι αργά για αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε. Ακόμα και επάνω στα συντρίμμια.
* λωτοφάγος