Απόδειξη ανωριμότητας
Οι συζητήσεις στη Βουλή
Παιδεία και Υγεία. Δύο από τους πυλώνες που οφείλουν να στηρίζουν, σε κάθε περίπτωση και οικονομική περίσταση, ένα κράτος ελαχίστως κοινωνικό. Οι πολίτες θα πρέπει να νιώθουν βέβαιοι –τουλάχιστον- πως μόρφωση και περίθαλψη θα βρίσκονται εκεί όποτε τα χρειαστούν.
Αντ’ αυτού, όχι μόνο οι κυβερνήσεις διαχρονικά προχωρούν σε εξοργιστικές αλχημείες, αλλά συχνά, όπως τις τελευταίες ημέρες, κάνουν τους δύο τομείς… γήπεδο μικροπολιτικής για επικοινωνιακά οφέλη.
Αυτή ήταν η εικόνα στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες. Και ήταν απογοητευτική.
Γι’ αυτό «λείπουν» από τη Βουλή δυνάμεις που να αμφισβητούν τον μονόδρομο της εκτεταμένης και αχόρταγης λιτότητας. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μία ουσιαστική εναλλακτική για ένα κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει περιθώρια ανασφάλειας για τους πολίτες του στα πολύ βασικά πεδία της Υγείας και της Παιδείας.
Μέχρι τότε, εάν θέλετε να διασκεδάσετε, παρακολουθήστε αυτές τις συζητήσεις… χωρίς ήχο. Μόνο τη γλώσσα του σώματος. Θα καταλάβετε πολύ περισσότερα…
***
Ο πλανήτης είναι μια χαρά
Οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα
Είναι πλέον ξεκάθαρο, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Εμείς, οι άνθρωποι, δεν είμαστε από εδώ. Από τη γη. Δεν εξηγείται αλλιώς.
Δύο ειδήσεις, την ίδια ημέρα, σε μαύρο φόντο.
Την ώρα που οι επιστήμονες ανακοινώνουν πως από την 2α Αυγούστου, εχθές, οι πόροι που διαθέτει ο πλανήτης για ένα έτος τελειώνουν και τρώμε από τα… έτοιμα, γίνεται γνωστό πως στον Ειρηνικό «κολυμπά» μία σκουπιδοκηλίδα στο μέγεθος του Μεξικό.
Οι παραπάνω είναι μόλις δύο ειδήσεις της… σειράς, που πιστοποιούν το προφανές. Κανείς δεν νοιάζεται που πάει ο πλανήτης, ή καλύτερα, η ανθρωπότητα επάνω στον πλανήτη. Υπερκαταναλωτισμός, εκμετάλλευση ανθρώπων από ανθρώπους και «διασκέδαση» δίχως αύριο.
Κάποτε, σε μία από τις πιο δυνατές του παραστάσεις, ο μεγάλος φιλόσοφος Τζορτζ Κάρλιν, είχε καταλήξει στον εξής συλλογισμό (εκτός από τον τίτλο αυτού του σχολίου). Ενδεχομένως, σκέφτηκε, οι άνθρωποι να είμαστε η απελπισμένη ιδέα του πλανήτη για να δημιουργήσει πλαστικό! Έτσι, μέσω της εξέλιξης, ήρθαμε στη ζωή, φτάσαμε στην επιστημονική γνώση που το επιτρέπει, και μέσα σε λίγες δεκαετίες έχουμε γεμίσει τον πλανήτη με αυτό. Ο πλανήτης θα πάρει το πλαστικό του και εμείς… την άγουσα.
Σύντομα, σε λίγα χρόνια (όχι πως δεν συμβαίνει ήδη), το πλαστικό και τα παράγωγά του θα έχουν τρυπώσει για τα καλά στην τροφική αλυσίδα, οδηγώντας την ανθρωπότητα είτε στο τέλος, είτε σε κάποιας μορφής τερατογέννεση. Θα πει κανείς, έτσι είναι η εξέλιξη…
Είναι, πάντως, τόσο κρίμα, μέσα σε τόσα λίγα χρόνια, τόση σπατάλη δυνάμεων για τόσο ποταπούς σκοπούς…
*λωτοφάγος