Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει
Περιμένοντας τον Πρόεδρο
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει ξεκινήσει.
Ωστόσο, όλα δείχνουν πως οι διακόσιες ψήφοι που έχει ανάγκη η κυβέρνηση Σαμαρά και οι αγορές για να ανακουφιστούν από σήμερα, όχι μόνο δεν είναι εφικτός στόχος, αλλά αποτελεί και το πιο σύντομο ανέκδοτο στα περιστύλια της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση, και όποιο κι εάν είναι το αποτέλεσμα της χθεσινής, αλλά και των δύο επόμενων ψηφοφοριών, η διαδικασία της προεδρικής εκλογής προσφέρεται για πλήθος διδακτικών συμπερασμάτων.
************
Συμπέρασμα πρώτο
Οι αγορές έχουν αλλεργία στη Δημοκρατία
Μπορεί η αγωνία στο εσωτερικό της χώρας να οφείλεται εν πολλής σε ένα διεφθαρμένο οικονομικοπολιτικό σύστημα που τρίζει επικίνδυνα εμπρός στον κίνδυνο να δεχτεί καίριο πλήγμα, όμως η αγωνία έχει μεταναστεύσει και εκτός συνόρων.
Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου, η εκτίναξη των ελληνικών ομολόγων, το πλήθος αναλύσεων επί αναλύσεων στον ξένο Τύπο, οι κραυγαλέες δηλώσεις «στήριξης» της παρούσας κυβέρνησης και μια σειρά από άλλες εξόφθαλμες παρεμβάσεις καταμαρτυρούν τον βαθμό ελευθερίας που επιφυλάσσει η «Δημοκρατία των αγορών» για τις Δημοκρατίες στην Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο σύγχρονο κόσμο.
Χρέος όσων θέλουν να ζουν σε μία Δημοκρατία είναι να μην ξεχνούν τις ίδιες τις αξίες που πρεσβεύει το πολίτευμα που όλοι έχουμε επιλέξει. Με πρώτη την τήρηση του Συντάγματος.
************
Συμπέρασμα δεύτερο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί «οικεία πρόσωπα»
Θα πρέπει να είναι κάποιος αφελής για να πιστέψει τις εξηγήσεις που έδωσε με καθυστέρηση ημερών ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Συγκεκριμένα, σημείωσε πως με τις δηλώσεις του εννοούσε πως δεν θα ήθελε να δει ακροδεξιούς στην εξουσία.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεν δίστασε προ ημερών να δηλώσει την προτίμησή του στην παρούσα κυβέρνηση, δηλώνοντας πως οι Βρυξέλλες επιθυμούν να συνδιαλέγονται με «οικεία πρόσωπα».
Ωσάν να μην πρόκειται για τον πρόεδρο της μεγαλύτερης πολιτικής ένωσης της Ευρώπης, αλλά απλώς για κάποιον δεξιό πολιτικό, που δηλώνει την αλληλεγγύη του στους ομοϊδεάτες του.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομίας Μοσκοβισί, που υποστήριξε πως «έχουμε και τις προτιμήσεις μας».
Εάν η στάση που έχει τηρήσει τις προηγούμενες ημέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί πρώτης τάξεως «παρέμβαση στα εσωτερικά χώρας – μέλους», πότε συνίσταται «παρέμβαση»;
************
Συμπέρασμα τρίτο και φαρμακερό
Τίποτα δεν χαρίζεται σε κανέναν
Όλες οι εξελίξεις που προηγήθηκαν, αλλά και όσες έπονται, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.
Το καθεστώς των μνημονίων, της βάρβαρης λιτότητας και της υποτίμησης του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας θα στηριχτεί με σθένος μέχρι τέλους.
Δυστυχώς, τα πρόσωπα που είναι διατεθειμένα, εντός και εκτός Ελλάδας, να δώσουν τα πάντα για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής είναι αρκετά και σε καίρια πόστα.
Το στοίχημα είναι πόσο αποφασισμένος είναι ο απλός κόσμος, ο κοινώς λεγόμενος «λαός», να βάλει ένα τέλος σε αυτό το γαϊτανάκι καταστροφής της οικονομίας και του κοινωνικού ιστού.
Και αυτός ο αγώνας δεν σταματάει στην προκήρυξη εκλογών. Αντιθέτως, θα έλεγα πως τότε αρχίζει.
ΥΓ. 17 Δεκεμβρίου 1967 – 17 Δεκεμβρίου 2014
Χρόνια πολλά «Χανιώτικα νέα»
Επί 47 συναπτά έτη, τα «Χανιώτικα νέα» συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων, πρώτα σε αναγνωσιμότητα στον Περιφερειακό Τύπο.
Προσωπικά, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για μένα, από τη συμμετοχή μου σε ένα τόσο επιτυχημένο και ελπιδοφόρο εγχείρημα.
Εύχομαι άλλα 47 χρόνια, ακόμα πιο επιτυχημένα, ακόμα πιο δημοσιογραφικά, ακόμα πιο μέσα στις καρδιές σας.
*λωτοφάγος