Από που πάνε για την Ευρώπη; «Βρώμικο ’18»
Τις τελευταίες εβδομάδες, η πολιτική ζωή του τόπου ταλανίζεται από το ένα μετά το άλλο, σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων που βρίσκουν το δρόμο τους για τη Δικαιοσύνη.
Αποτέλεσμα, η δημόσια σφαίρα κινείται από… πολιτική σε πολιτική δίωξη, είτε σε αυτά εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα που έλαβαν σημαντικές και κοστοβόρες αποφάσεις, είτε επιχειρηματίες που εξετάζονται για πολύ καιρό από τις αρχές της Δικαιοσύνης.
Όπως είναι γνωστό, η ακατάσχετη σκανδαλολογία μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αδιέξοδο. Το έχει επιβεβαιώσει η Ιστορία. Ωστόσο, μια ματιά στη διεθνή ειδησιογραφία θα μας πείσει για την μόνιμη εξαίρεση της χώρας μας από τον κοινό νου.
Στη Γαλλία, ο πρώην πρόεδρος Σαρκοζί άκουσε την Δικαιοσύνη να του απαγγέλει κατηγορίες, ενώ αντιμετωπίζει σωρεία υποθέσεων διαφθοράς εναντίον του. Στο Ισραήλ, που εχθές έβαψε με αίμα την «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής» των Παλαιστίνιων, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας ανακρίνεται έως και στο σπίτι του, καθώς καλείται να λογοδοτήσει για αρκετές υποθέσεις διαφθοράς. Στη μακρινή Λετονία, οι αρχές δεν δίστασαν να συλλάβουν τον κεντρικό τραπεζίτη όταν η Δικαιοσύνη σκόνταψε στο όνομά του σε άλλη υπόθεση διαφθοράς.
Τρεις μόνο πρόσφατες υποθέσεις που αποδεικνύουν πως και στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν υποθέσεις που οι αρχές ελέγχουν πρώην ή νυν υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους, χωρίς να παίζει το όνομά τους αποτρεπτικό ρόλο. Όχι, βέβαια, πως δεν έχουν και αλλού αντίστοιχες δικλίδες για να διαφεύγουν οι… έξυπνοι, αλλά όταν κάποιοι καλούνται για εξηγήσεις δεν καταρρέει ούτε το κράτος δικαίου, ούτε η Δημοκρατία.
Εάν σύντομα, πολίτες και πολιτικοί, δεν γίνουμε… λίγο Ευρώπη, δεν αργεί η στιγμή που θα μοιάζουμε πιο πολύ με το Ιράν. Αν και σε μερικά πράγματα τους μοιάζουμε ήδη…
*********
Καθαρή και στρογγυλή έξοδος – Από την πραγματικότητα
Τελικά, όπως όλα στη χώρα μας, οι πρόσφατες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο μας έριξαν στον γνώριμο δρόμο της υπερβολής. Τον στίβο που ξέρουμε πολύ καλά να διαβαίνουμε σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει στον τόπο μας.
Το αρχικό σοκ των γεγονότων στο γήπεδο της Θεσσαλονίκης ακολούθησε πλήθος αντιδράσεων δημοσίων φορέων, δημοσιολογούντων και μη. Παράλληλα, η ακόμα πιο δυναμική κίνηση της κυβέρνησης να διακόψει το πρωτάθλημα με σκοπό να ξαναρχίσει μόνο εάν λυθούν σημαντικά ζητήματα.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, και με το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης στραμμένο στα ελληνικά γήπεδα (έστω και άδεια), το πρωτάθλημα αρχίζει ξανά, με τα… ζητήματα άλυτα. Το μόνο που άλλαξε, μία σειρά από συνθήκες που έβαλε η κυβέρνηση, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίζονται ως ανεφάρμοστες.
Η σήψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, των παραγόντων και των χορηγών και όχι του ίδιου του αθλήματος, είναι τόσο βαθιά, που εάν υπήρχε στοιχηματισμός στις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι στοιχηματικές εταιρείες μάλλον θα… κλείδωναν τα στοιχήματα.
Θα πρέπει, λοιπόν, να περιμένουμε λίγο ακόμα. Ας πέσουμε για άλλη μια φορά από τα σύννεφα σε κάποιο επόμενο περιστατικό, και τότε βλέπουμε…