Δανειστική… εργαλειοθήκη – Με τσεκούρια και λεπίδες…
Ο Μάιος μπήκε (καλό μήνα), και όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο και η συζήτηση για την πολυδιαφημισμένη «έξοδο από τα μνημόνια» θα ανάβει. Ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ενημερώσει μέχρι στιγμής κάθε πιθανό εκπρόσωπο των δανειστών και των αγορών και όχι τους πολίτες, μένουν τα όσα ανακοινώνουν οι δανειστές για να διαμορφώσουμε μια εικόνα του που οδεύει η οικονομία. Και κατ’ επέκταση η διακυβέρνηση τα προσεχή χρόνια.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μία έκθεση για να περιγράψει την εικόνα που έχει για την ελληνική οικονομία και την εφαρμογή των μνημονίων. «Φωτογραφία της στιγμής» θα πει κανείς, όμως αυτές μοιάζουν πλέον, με λιγότερους από τρεις μήνες από τον Αύγουστο της έξοδο, περισσότερο με καρτ ποστάλ από τα όσα θα ακολουθήσουν.
Τα νούμερα της Κομισιόν λοιπόν, που δεν λένε και πάντα την αλήθεια, βλέπουν την ανάπτυξη στη χώρα κάτω από τους στόχους που οι δανειστές έχουν ορίσει. Χαμηλότερα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χαμηλότερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, τους εγχώριους και διεθνείς βιομήχανους, ακόμα και από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ίδια η Κομισιόν λίγους μήνες νωρίτερα.
Αναμένουν μικρότερη απόδοση των στόχων, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι. Και αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν λαμβάνοντας ως δεδομένες τις περικοπές που φέρνει ο συμφωνημένος κόφτης σε συντάξεις και αφορολόγητο.
Την ώρα που το ΔΝΤ ζητά επιπλέον «μάζεμα» των συντάξεων, η ΕΚΤ και ο ΟΟΣΑ ζητά αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, όλοι μαζί διατυπώνουν «προβληματισμούς» για τις δεσμεύσεις που μοιράζει η κυβέρνηση στον κόσμο της εργασίας, τις παραπάνω… διαστάσεις δεν θα πρέπει κανείς να τις υποτιμήσει.
Με αυτά και μ’ αυτά λοιπόν, σαν πολλές αποσκευές από τα μνημονιακά χρόνια μαζεύονται στην έξοδο. Όσο σκούπισμα και γυάλισμα να της κάνει κανείς, είναι πολλά… τα λεφτά για να θεωρηθεί καθαρή.
Και -προς το παρόν- δεν λαμβάνουμε καν υπόψη τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» για τις οποίες ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολόγησε την Πέμπτη πως οι δανειστές και οι αγορές θα έχουν τον πρώτο λόγο…
********
Χαμένο μέτρο – Της αντιπολίτευσης
Η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει παρουσιάσει ακόμη το περιβόητο «ολιστικό» της σχέδιο για την επόμενη ημέρα, όμως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη αρχίσει να περιγράφει το περίγραμμα του δικού της. Εκείνου που θα εφαρμόσει αν και εφόσον δεν προλάβει η παρούσα κυβέρνηση να συμφωνήσει για το δικό της.
Παρά το γεγονός πως οι συζητήσεις που μπορεί κανείς να κάνει για το σχέδιο Μητσοτάκη είναι πολλές, αξίζει να σημειωθεί ένα σημείο που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες.
Σε αρκετά μέρη του σχεδίου του, όπως στο τομέα των προσλήψεων του Δημοσίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται τροϊκανότερος των τροϊκανών. Διότι, την ώρα που η συμφωνία της χώρας με τους δανειστές προβλέπει μία πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις, που στοχεύουν οι δεσμεύσεις για μία κάθε πέντε;
Προβληματισμό, δε, οφείλουν να προκαλέσουν οι δεσμεύσεις που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στον επιχειρηματικό κόσμο, όχι επειδή δεν έχει ανάγκη από ουσιαστική πνοή, αλλά επειδή σε αυτές τις δεσμεύσεις οι εργαζόμενοι δεν συναντώνται πουθενά.
Για να μην σχολιάσουμε και τις άλλες… δεσμεύσεις, για τη δημόσια τηλεόραση. Λες και δεν έφταναν όσα συνέβησαν το 2013, η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται να παρέμβει ξανά.
Γι’ αυτό η χώρα εδώ και τρία και πλέον χρόνια πάσχει από αξιωματική αντιπολίτευση. Διότι, δεν είναι δυνατόν αυτή να ζητά πιο αυστηρές δεσμεύσεις από όσα πιέζουν από την πρώτη στιγμή αυτής της κυβέρνησης οι δανειστές. Κάπου να υπάρχει και ένα μέτρο…