Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Ταξιδεύοντας σε μία χώρα που αποφασίζει για το μέλλον, αποκαθηλώνοντας τη γαλέρα των μνημονίων και των αμνημόνων

Μαζί στις κάλπες – Μαζί και την επόμενη ημέρα
Η πιο έντονη πολιτικά εβδομάδα των τελευταίων ετών και ίσως από τις πιο “ταραγμένες” της Μεταπολίτευσης, φτάνει στο τέλος της. Αύριο το βράδυ, όλη η χώρα αλλά και ο πλανήτης στο σύνολό του θα γνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Ελλάδας, το οποίο αναμένει με αγωνία.
Βέβαια η ένταση των τελευταίων ημερών ήταν ουσιαστικά το κερασάκι στην τούρτα πολλών ετών λιτότητας, που με τη σειρά τους οδήγησαν στην απογοήτευση και στην απάθεια μεγάλο ποσοστό πολιτών. Οι τελευταίες ημέρες μάλλον έδωσαν τέλος σε μία μακρά περίοδο αφασίας του εκλογικού σώματος.
Οι δύο πλευρές όσοι λένε “ναι” στην πρόταση των δανειστών και όσοι την απορρίπτουν, ανέπτυξαν με σθένος, τα όποια επιχειρήματα έφεραν. Παρά το γεγονός πως πλήθος μέσων ενημέρωσης δεν κατάφεραν να τιμήσουν το αναγνωστικό και τηλεοπτικό τους κοινό με αντικειμενική ενημέρωση και ισονομία, η πλειοψηφία των πολιτών οδεύει στις κάλπες ενημερωμένη.
Oποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής, οφείλουμε όλοι να διαψεύσουμε όσους πολέμησαν την απόφαση για δημοψήφισμα, με πρόφαση τον εθνικό διχασμό.
Τα δημοψηφίσματα είναι κοινή πρακτική στην Ευρώπη όπου ανήκουμε και αποτελούν την καρδιά της Δημοκρατίας. Μακάρι αυτό το δημοψήφισμα να είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών αποφάσεων που θα κληθούμε να πάρουμε στο μέλλον. Με δημοκρατικά μέσα.
Εχουμε την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε τον ρόλο μας ως πολίτες. Ας μην την πετάξουμε στα σκουπίδια.
********
Σεβασμός στη δημοκρατική διαδικασία – Εστω, την έσχατη στιγμή
Παρά τον ορυμαγδό δηλώσεων των πρώτων ημερών και τη διχαστική στάση που κράτησαν, ο ένας μετά τον άλλο οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και οι ηγέτες κρατών παραδέχονται πως το δημοψήφισμα δεν αφορά την επιλογή νομίσματος.
Είναι γεγονός πως η πρόταση των δανειστών έχει αποσυρθεί, όμως αποτελεί ένα ενδεικτικό δείγμα της προσέγγισής τους στις “λύσεις” του ελληνικού ζητήματος. Εκεί είναι που ο λαός, μετά από βαθιά σκέψη και περισυλλογή, θα πρέπει να τοποθετηθεί, βάζοντας την υπογραφή του στις αποφάσεις που θα σημαδέψουν τη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχθηκε πως η απόφαση έχει να κάνει με την διάθεση των Ελλήνων να δεχθούν περισσότερη λιτότητα. Το ίδιο και άλλοι πρωθυπουργοί, που αναγνωρίζουν πως δεν αποφασίζουμε για το κοινό μας νόμισμα.
Ας μη γελιόμαστε, η επόμενη ημέρα, σε κάθε περίπτωση, μόνο εύκολη δεν θα είναι.
Θα καταφέρουμε να κρατήσουμε μία χαραμάδα ελπίδας;
********
Διάλυση της Ευρωζώνης; – Ή της πολιτικής της;
Η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών της Κομισιόν, πως ένα “όχι” μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης για κάποιους που επιθυμούν τη διάλυση της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να ερμηνευτεί και με διαφορετικό τρόπο.
Ένα “όχι” θα είναι σαφής καταψήφιση της λογικής με την οποία οι θεσμοί αντιμετωπίζουν τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρέους.
Μήπως μετά την Κυριακή θα πρέπει να ξανασκεφτούν τις μεθόδους που χρησιμοποιούν;
********
“Ψήγματα”  αντιευρωπαϊσμού – Από τον ηγέτη του Ευρωκοινοβουλίου
Οσο και να θέλει κάποιος παρατηρητής να διατηρήσει την αντικειμενικότητά του, ανεξαρτήτως του τι υποστηρίζει, δεν μπορεί να παραβλέψει την, ακόμα μία, παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο εσωτερικό της χώρας.
Στις δηλώσεις του ο Γερμανός υποστηρίζει πως δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση, και πως ειδικά στην περίπτωση της επικράτησης του “Ναι” επιθυμεί να διαπραγματευτεί με μία κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός, σε περίπτωση που η πρότασή του για υπερψήφιση του “όχι” δεν επικρατήσει θα πρέπει να δρομολογήσει εξελίξεις. Αλλωστε το συνομολόγησε και ο ίδιος στις πρόσφατες συνεντεύξεις του.
Ωστόσο, επιμένω να αναρωτιέμαι, πόσο “ευρωπαϊκές” είναι αυτού του είδους οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό ενός ισότιμου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
********
Ομολογία ενοχής – Το μη βιώσιμο χρέος… του Δ.Ν.Τ.
Με καθυστέρηση μίας εβδομάδας δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντάς το μη βιώσιμο.
Στην έκθεση του Ταμείου, μπορεί να περιγράφονται με μελανά χρώματα και τα πλήγματα που δέχθηκε η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, που η διαπραγμάτευση μονοπώλησε την επικαιρότητα, ωστόσο θέτει σαφή τα όρια που μία νέα συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει.
Η παραδοχή του Δ.Ν.Τ. προσφέρει ακόμα ένα όπλο, τόσο στη φαρέτρα της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και στο πλήθος οικονομολόγων που εδώ και καιρό κατακεραυνώνουν τους Ευρωπαίους δανειστές για την επιμονή τους κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Είτε με Ταμείο είτε χωρίς φαίνεται πως το ζήτημα του χρέους δεν θα μείνει για καιρό ακόμα στο σκοτάδι.

* λωτοφάγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα