Οχι άλλο αίμα στην άσφαλτο – Πόσες ακόμα θυσίες στην Εθνική οδό;
Αυτή τη φορά, την τελευταία του πνοή στον δρόμο άφησε ένα παιδί. Ενας δεκαεξάχρονος μοτοσυκλετιστής, δεν άντεξε τη σύγκρουση με φορτηγάκι και πέθανε.
Μόνο το 2014, οι νεκροί στους δρόμους των Χανίων έφτασαν τους 20, φέρνοντας τον Νομό στη 13η θέση επικινδυνότητας σε όλη την Ελλάδα, όπως πρόσφατα επιβεβαίωσε η έκθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης προ λίγων μηνών.
Επιτέλους στην κυβέρνηση βρίσκονται αρκετοί βουλευτές από την Κρήτη, που στο παρελθόν έχουν διακηρύξει την ευαισθησία τους για το θυσιαστήριο της Εθνικής οδού καθώς και τρεις βουλευτές Χανίων.
Είναι ώρα τα λόγια να γίνουν πράξεις.
Εχει καταντήσει γραφικό, κάθε φορά που καταγράφεται ένα θανατηφόρο τροχαίο στους δρόμους του νησιού, οι παράγοντες να δηλώνουν τη θλίψη τους σχεδόν υποκριτικά. Και ακολούθως το θέμα να ξεχνιέται.
Μέχρι το επόμενο τραγικό γεγονός.
********
Και οι (Υδρογον)άνθρακες και ο θησαυρός – Ολα στην ποδιά του νέου Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.
Η είδηση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, μπορεί να φέρνει αισιοδοξία για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Παράλληλα, όμως, συνθέτει ένα ομιχλώδες, εάν όχι μαύρο, μέλλον για τη δημόσια και κρατική περιουσία.
Το νέο Ταμείο θα κατέχει περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, ακίνητα του ελληνικού δημοσίου καθώς και τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού/ φυσικού πλούτου της χώρας. Πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Αυτό το τελευταίο δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών. Ειδικά εάν συνυπολογίσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο έχουν αντιμετωπιστεί τα τελευταία χρόνια φορείς και επιστήμονες που έχουν αναδείξει το θέμα. Άλλοι ως “ψεκασμένοι”, άλλοι ως “υπερβολικοί”. Ολοι με καχυποψία.
Σε εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης τον περασμένο Φεβρουάριο, ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός για εκτιμώμενα αποθέματα νότια της Κρήτης σε υδρογονάνθρακες που αγγίζουν τα «1,7 τρισ. βαρέλια απόθεμα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Υπάρχει ακόμη πλήθος αντίστοιχων εκθέσεων και για άλλα σημεία της χώρας.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό για να περάσει στα ψιλά γράμματα. Θα το βρούμε μπροστά μας.
********
Ποιος εμπιστεύεται το ευρώ; – Και… κυρίως πόσοι;
Έχει περάσει μόλις ένας μήνας από το δημοψήφισμα, και ακόμα λιγότερο από εκείνη τη «μαύρη νύχτα» στις Βρυξέλλες από την οποία προήλθε το τρίτο μνημόνιο.
Από την πρώτη στιγμή, η στήλη τόνισε πως η επονομαζόμενη «συμφωνία», μόνο στόχο έχει την ουσιαστική έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα. Τα αποτελέσματά της, ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην κοινωνία, παρά το γεγονός πως ακόμα δεν έχει ψηφιστεί.
Κάπως έτσι εξηγείται και η νέα έκθεση της δεξαμενής σκέψης Bridging Europe, που σε δημοσκόπηση της μέτρησε πάνω από τρεις στους δέκα Έλληνες που επιθυμούν την έξοδο από το ευρώ.
Την ίδια ώρα, μόλις στο 41% υπολογίζονται όσοι επιθυμούν την παραμονή, ενώ ένα ποσοστό του 23% δεν έχει ακόμα άποψη.
Δυστυχώς, ο… μονόδρομος που έχουμε πάρει δεν φαίνεται να έχει φως στο τούνελ. Παρά μόνο αλλαγή συρμού, η οποία θα μας οδηγήσει σε ακόμα σκοτεινότερο.
Και μάλιστα, χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία.
********
Για πόσο θα σφυρίζουν αδιάφορα οι «εταίροι»; – Στο έλεος του… χάους μετανάστες και πρόσφυγες
Τις προηγούμενες ημέρες, οι αλληλέγγυοι που φρόντισαν τους πρόσφυγες που κατέφυγαν στο Πεδίο του Άρεως, έδωσαν σε όλους μαθήματα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας προς πάσα κατεύθυνση. Σε αντίθεση με τους κρατικούς μηχανισμούς.
Το ίδιο συμβαίνει σε πλήθος ελληνικών νησιών, που παρά την οικονομική κρίση, κάτοικοι και φορείς κάνουν τα πάντα για να αντιμετωπίσουν και αυτήν την ανθρωπιστική κρίση.
Στη χώρα μας, μόνο από τις αρχές του έτους, έχουν εισρεύσει πάνω από 120.000 μετανάστες.
Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για την… αλληλεγγύη των εταίρων από την Ευρώπη κοντεύουν να μοιάζουν με «σύντομο ανέκδοτο». Οι ίδιοι έχουν αποδείξει με τη στάση τους πως αδυνατούν να συναισθανθούν την έκταση και τη φύση του ζητήματος.
Σε μία ένωση που το κέρδος και η εκμετάλλευση είναι ο μόνος συνεκτικός κρίκος, είναι αφέλεια να περιμένει κανείς πως θα υπάρξει ουσιαστική βοήθεια.
Το πρόβλημα διαπιστώνει και ο Ο.Η.Ε., που κάνει λόγο για «πλήρες χάος» στα νησιά όπου αποβιβάζονται οι μετανάστες, κρατώντας όμως για τον εαυτό του τον απλό ρόλο του… σχολιαστή.
Ωστόσο, το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα.
Άλλωστε, δεν θα είναι για πάντα καλοκαίρι.
Ο χειμώνας… βρίσκεται καθοδόν, όπως και αρκετοί ακόμα κατατρεγμένοι. Που δεν φταίνε σε τίποτα να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ συμφερόντων διαφόρων κρατών-μελών.
*λωτοφάγος