Κουτσή κυβέρνηση – Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τη δεδηλωμένη
Μετά από μία… ιστορική συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, το τρίτο μνημόνιο έλαβε την έγκριση της ελληνικής Βουλής.
Η ψήφιση της τελικής συμφωνίας ήταν έτσι κι αλλιώς αναμενόμενη, όχι όμως και τα πλήγματα που μέτρησε η κυβέρνηση μετά την ψηφοφορία. Η κυβέρνηση έμεινε με 116 βουλευτές της να υπερψηφίζουν τα νομοσχέδια του νέου μνημονίου, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περιπέτειες.
Η αρχή της δεδηλωμένης, κερδίζεται ή χάνεται, με ψήφο εμπιστοσύνης ή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Συνεπώς, μέχρι να υπάρξει τέτοια διαδικασία στη Βουλή, η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν πως μία κατάσταση που η κυβέρνηση Τσίπρα θα ψηφίζει τους μνημονιακούς νόμους με την αντιπολίτευση και τους πιο προοδευτικούς με τους διαφωνούντες, δεν είναι βιώσιμη.
Όλα όμως θα κριθούν από τη στάση των εταίρων.
Που δεν… πετάνε τη σκούφια τους στο ενδεχόμενο να εγκρίνουν ένα δάνειο 90 δισ. ευρώ και την επόμενη ημέρα να προκηρυχθούν εκλογές.
********
Ψήφος εμπιστοσύνης – Στην κοινωνία, μετά τις 20 Αυγούστου
Σε κάθε περίπτωση, είτε οι εκλογές έρθουν μέσα στον Σεπτέμβριο, είτε λίγο αργότερα, εκείνος που θα έχει τον λόγο θα είναι ο κόσμος.
Οι κοινωνικές εντάσεις που θα φέρει η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου θα είναι εκείνες που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις.
Ακόμα και μετά από κάλπες, το ζήτημα είναι πως ένα τέτοιο πρόγραμμα, που αλλάζει ουσιαστικά τον κοινωνικό ιστό και τη δομή της ίδιας της αγοράς, θα εφαρμοστεί και θα αποδώσει.
Ισως γι’ αυτό η ψήφισή του να έγινε παραμονές Δεκαπενταύγουστου. Ελπίζοντας σε ένα θαύμα.
********
Εσωτερικό κούρεμα – Φρέσκο και… μνημονιακό
Τα μέτρα που φέρει το νέο μνημόνιο είναι πράγματι αρκετά βαριά και τα αποτελέσματά τους θα αρχίσουν να φαίνονται την αμέσως επόμενη περίοδο στην καθημερινότητα.
Ωστόσο, και σωρευτικά να δει κανείς τη συμφωνία, το πλήγμα που υφίσταται το ΑΕΠ της χώρας, την ώρα που μέσα σε πέντε χρόνια έχει απολέσει το ένα τέταρτο του συνόλου του, είναι τεράστιο.
Περίπου 1,3 δισ. ευρώ θα… εξάγει η ελληνική οικονομία κάθε χρόνο, χάνοντας περίπου μισή μονάδα του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας.
Κοινωνικές παροχές και προνοιακά επιδόματα, σύντομα θα αποτελούν ανάμνηση. Οπως και το κοινωνικό κράτος. Ευχάριστη και… μακρινή.
*********
Αλητεία – Επιστροφή στο μέλλον
Μια… ματιά στο επίπεδο του ελληνικού Κοινοβουλίου, της γλώσσας που χρησιμοποιείται εντός αυτού, αλλά και εκτός στον δημόσιο διάλογο, προμηνύουν ζοφερό μέλλον. Μερίδα του Τύπου, ηλεκτρονικού και έντυπου, θυμίζει ιστορικές περιόδους του παρελθόντος που όλοι θέλουμε να μείνουν στο χθες.
Η εύλογη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη σε δημοσίευμα που χρησιμοποιεί τις δηλώσεις του για να επιτεθεί στην πρόεδρο της Βουλής με τρόπο άθλιο και αήθη είναι ευτυχές γεγονός.
Ομως, όσα κι εάν χωρίζουν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και εν γένει τα κόμματα του Κοινοβουλίου, θα πρέπει όλοι μαζί να προστατέψουν τον δημόσιο διάλογο. Εντονα και αποφασιστικά.
Διαφορετικά, μοιράζονται όλοι τις ευθύνες για τις δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον.
********
Ο Μπρεχτ… σήμερα – Εγκώμιο (και δικαίωμα) στην αμφιβολία
«Εσύ, που είσαι αρχηγός, μην ξεχνάς πως έγινες ό,τι είσαι,
επειδή είχες αμφιβάλει γι’ άλλους αρχηγούς!
Aσε λοιπόν αυτούς που οδηγείς ν’ αμφιβάλλουνε κι εκείνοι!».
Η κριτική και η υπεράσπιση του δικαιώματος της αντίθετης άποψης είναι η ψυχή της δημοκρατίας. Είναι χρέος όλων να μείνει ζωντανή.
*λωτοφάγος