Θύματα ειρήνης – Η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία
Οι 97 νεκροί και οι εκατοντάδες τραυματίες που άφησε πίσω της η διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Αγκυρα θα κάνουν να ξεχαστούν για καιρό.
Ο πόνος και η οδύνη που προκάλεσε το χτύπημα, «διαπέρασε» σαν ηλεκτρικό ρεύμα ολόκληρο τον πλανήτη.
Η Ειρήνη έμελλε να δει τον βωμό της πλημμυρισμένο στο αίμα, αντί για την αλληλεγγύη και τη συναδέλφωση των άτυχων Τούρκων και Κούρδων που έχασαν τη ζωή τους πηγαίνοντας στη διαδήλωση που ήταν αφιερωμένη στο όνομά της.
Όποιος κι εάν είναι πίσω από την τραγική επίθεση στη γειτονική χώρα, ποντάρει στην αστάθεια και την ανωμαλία. Δεδομένη της εύφλεκτης και σε αρκετές περιπτώσεις ήδη… μπουρλοτιασμένης, κατάστασης στην περιοχή, η αγωνία αυξάνει κατακόρυφα.
Μάλιστα, το τρομοκρατικό χτύπημα έκανε πολλούς γνώστες της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας να παραλληλίσουν τη σημερινή κατάσταση με αυτή του 1960, του 1971 και του 1980.
Οι τρεις αυτές χρονιές, ήταν χρονιές που οι Τούρκοι είδαν να πραγματοποιούνται πραξικοπήματα στη χώρα τους.
Τα όσα συνέβησαν, αλλά και ο αναβρασμός που τα διαδέχτηκε, δίνουν άλλο τόνο στην επίσκεψη της Αγκελας Μέρκελ την ερχόμενη Κυριακή.
Ειδικά τώρα, που η Ευρώπη σκοπεύει να αρχίσει να παίρνει δραστικά, κατασταλτικά μέτρα κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από τα σύνορά της.
********
Προαπαιτούμενο… φορο-σόκ – Με έναν νόμο και… δεκαεννιά άρθρα
Μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, το πολυνομοσχέδιο – σκούπα, όπως χαρακτηρίζεται αυτό που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της τρόικας, θα αποτελεί νόμο του κράτους.
Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία, το ασφαλιστικό, τη δημόσια διοίκηση, την αγορά ενέργειας, το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., την υγεία, τις συγκοινωνίες, θα έρθουν για να μείνουν, προσβλέποντας στην πρώτη υπο-δόση των 2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το πολυνομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» θα περιλαμβάνει 19 άρθρα. Παρόλα αυτά, τα μηνύματα των εταίρων, σε πολλές περιπτώσεις δεν αφήνουν περιθώρια για απώλειες.
Μάλιστα, σε αρκετές εξ αυτών, τα… σήματα που στέλνουν “θολώνουν” το μέχρι τώρα “καθαρό” μήνυμα της υπόσχεσης συζήτησης του χρέους, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Η φορολογία, σε κάθε περίπτωση, θα πέσει βαριά, αρκετές μεταρρυθμίσεις θα προωθηθούν, και η επιχείρηση περιορισμού της φοροδιαφυγής δεν φαίνεται ικανή να ανακουφίσει το βάρος που θα πέσει στις πλάτες των πολιτών.
Είτε τα ίδια τα προαπαιτούμενα της τρόικα, είτε ισοδύναμα, για να σηκωθούν τα βάρη χρειάζεται αρκετή δύναμη από την κοινωνία. Το άμεσο μέλλον θα δείξει το κατά πόσο την έχει.
********
Διαρροές… σκέψεων; – Amoral… control
Το πολυνομοσχέδιο μπορεί να μην έχει ψηφιστεί ακόμη και οι επόμενες δράσεις της κυβέρνησης να μένουν στο παρασκήνιο, ωστόσο, η συζήτηση για τους μισθούς και τις συντάξεις συνεχίζει να προκαλεί ίλιγγο.
Η διαρροή περί μόνιμου capital control σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις έχει ήδη θορυβήσει πλήθος πολιτών, που αντιδρούν στην ιδέα να επιβληθούν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» από το κράτος.
Το “σχέδιο” που διέρρευσε για τον περιορισμού του αναλήψιμου ποσού, παράλληλα με την… υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, επηρεάζει άμεσα τις ζωές περισσότερων από 3 εκατομμύρια ανθρώπων. Και το κάνει με τρόπο που να «ωθεί στην οικειοποίηση συγκεκριμένων καταναλωτικών επιλογών», όπως καταγγέλλουν και από τον κλάδο των εφοριακών.
Μια τέτοια είδηση, φυσικά και θα έβαζε στον… πάγο τα όσα λέγονται για ολική άρση των περιορισμών στις αναλήψεις μέσα στο επόμενο διάστημα.
Βέβαια, μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη διαρροή, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ως ιδέα δεν ακούγεται πρώτη φορά.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει αναφερθεί επιτυχώς το περασμένο καλοκαίρι, έτσι κι αλλιώς τα… capital (κεφάλαιο) έχουν φύγει από τη χώρα εδώ και καιρό. Τώρα μας έχει μείνει μόνο το control…
********
Αναγνώριση -και- μέσω Ασίας – Ξανά μεταξύ των κορυφαίων το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τέσσερα εθνικά Πανεπιστήμια περιλαμβάνει μεταξύ των καλύτερων πεντακοσίων διεθνώς ο κατάλογος που δημοσιεύει το National Taiwan University.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται 495ο μεταξύ 4.000, ενώ στην 217η θέση βρίσκεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην 344η το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην 490η το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Οι τομείς της Παιδείας και τη Εκπαίδευσης, στους μνημονιακούς καιρούς που ζούμε, βιώνουν μία κρίση μέσα στην κρίση. Η αδυναμία να καλύψουν βασικές ανάγκες, κάνει το έργο τους ακόμα πιο δύσκολο.
Ειδικά από τη στιγμή αναγνωρίσεις όπως αυτή από την Ταϊβάν, έρχονται βασιζόμενες κυρίως στο ερευνητικό έργο που παράγεται και δημοσιεύεται στο κάθε ίδρυμα, στην απήχηση που επιτυγχάνουν οι δημοσιευμένες εργασίες και στην τελική ιδιαίτερη διάκρισή τους.
Φαντάσου να απολάμβαναν και την ουσιαστική προσοχή του κράτους τι αποτελέσματα θα έφερναν…
* λωτοφάγος