Προσοχή… ναρκοπέδιο – Συναγερμός για… τσουνάμι
Το περιβόητο πολυνομοσχέδιο ήδη έχει περάσει τις πύλες του Κοινοβουλίου, και ετοιμάζεται να εισαχτεί σε συζήτηση, προτού γίνει η ψήφισή του.
Τα μέτρα ύψους δύο δισ. ευρώ, είναι τα πρώτα, από μία σειρά μέτρων που είναι καθοδόν.
Μπορεί η απόσυρση της φορολόγησης στα ενοίκια να επέφερε μία κάποια ανακούφιση, όμως τα υπόλοιπα μέτρα που προωθούνται προκαλούν… ρίγη στην πλειοψηφία των πολιτών.
Παράλληλα, ειδήσεις γύρω από την οικονομία, όπως αυτή για τη χαλάρωση των capital control για την Εκκλησία, σε συνδυασμό με τις διαρροές για μόνιμους περιορισμούς σε μισθούς και συντάξεις, δημιουργούν ένα τοξικό σκηνικό που απειλεί την όποια σταθερότητα.
Την… οξύτητα της κατάστασης ανεβάζουν και οι πληροφορίες για κυβερνητικό βουλευτή που “ξέχασε” για τρία χρόνια τη δήλωση ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου από τη δήλωση του πόθεν έσχες του. Το φορτίο το οποίο αποφάσισε να επωμιστεί η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εκλογές, είναι ίσως το πιο βαρύ από την μεταπολίτευση. Και σίγουρα το μεγαλύτερο στοίχημα για την επαύριον της χώρας.
Είναι απαράδεκτο να ναρκοθετείται με αποφάσεις που, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, προκαλούν την δημόσια κοινή γνώμη. Αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται, αλλά και να εξηγούνται, με την ανάλογη σοβαρότητα και σεβασμό στους πολίτες.
Το ίδιο απαράδεκτο είναι να εμφανίζονται τάσεις και συμπεριφορές που καμία σχέση με το… “νέο” δεν έχουν.
Αντιθέτως, γυρίζουν τον χρόνο αρκετά χρόνια -και αρκετές δεκάδες μονάδες του χρέους ως προς ΑΕΠ- πίσω…
*********
Προαπαιτούμενα και… απαιτούμενα – Χοντραίνει το “παιχνίδι” η Γερμανία
Την ώρα που στη Βουλή εισάγεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο που θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα εντός Ελλάδας, οι εταίροι ζητούν αλλαγές έως και στα σύνορα της χώρας.
Οι συζητήσεις περί συνεργασίας και κοινών περιπολιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο έχουν ανάψει. Μάλιστα, κυκλοφορούν έως και πληροφορίες που κάνουν λόγο για σύνδεση του δημοσιονομικού με τις εν λόγω προτάσεις, για να αυξηθεί η πίεση στην ελληνική πλευρά. Βέβαια, έχει προηγηθεί η διάψευση της Κομισιόν και η αυστηρή απάντηση του ΥΠΕΞ στα σενάρια.
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο κατά πόσο το Βερολίνο έχει σκοπό να κάνει πίσω, την ώρα που η Αγκέλα Μέρκελ έχει αναφερθεί συγκεκριμένα στο εν λόγω ζήτημα.
Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα μαζί της στις Βρυξέλλες ίσως βγάλει ειδήσεις, ανεξάρτητα από τις ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής. Άλλωστε, οι προηγούμενες συνόδοι της Ένωσης δεν έχουν δείξει πως υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής συνεννόησης μεταξύ των εταίρων. Έτσι, το βάρος πέφτει στις τριμερείς επαφές, μεταξύ Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας.
Ειδικά τα σενάρια περί σύνδεσης των δημοσιονομικών στόχων και της αξιολόγησης, με τις αλλαγές στο status quo του Αιγαίου, δείχνουν πως οι Βρυξέλλες μάλλον είναι… γκαστρωμένες από το Βερολίνο.
Και μάλιστα, το σχέδιο που αναμένεται να “γεννήσουν”, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μιλάει τούρκικα…
********
Πρώτη φορά Αριστερά… αλά πορτογαλικά; Μια χαραμάδα φως από την Ιβηρική…
Οι συνομιλίες μεταξύ Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών και του Μπλόκο της Αριστεράς στην Πορτογαλία, δείχνουν πως το χαμόγελο θα λείψει για καιρό από τα χείλη των εταίρων. Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, βαίνουν σε θετικό κλίμα, και ίσως σύντομα να έχουμε την δεύτερη… αριστερόστροφη κυβέρνηση, λίγο πιο χαμηλά από την καρδιά της Ένωσης. Ο «καλύτερος μαθητής της Μέρκελ» αποτελεί παρελθόν. Μαζί με τον δικό μας, Αντώνη Σαμαρά.
Παρακολουθούμε την δημιουργία του «μετώπου του Νότου»; Θα ξέρουμε καλύτερα κατά το τέλος του έτους. Στις 20 Δεκεμβρίου, μαζί με τις ισπανικές εκλογές…
********
Οι πιο μορφωμένοι άνεργοι – Ένας στους πέντε πτυχιούχους χωρίς δουλειά
Η ανεργία που έχει κυριεύσει τον τόπο δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο, ούτε κάτι παροδικό που σύντομα προβλέπεται να εξαλειφθεί. Ωστόσο, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αποτυπώνουν μία ζοφερή και πλήρως απογοητευτική κατάσταση.
Η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση -και- στην κατηγορία των επιστημόνων που βρίσκονται χωρίς δουλειά.
Στο σύνολο των επιστημόνων, το 19,4% των Ελλήνων και Ελληνίδων είναι άνεργοι. Στοιχεία που εξηγούν απολύτως την… διαρροή εγκεφάλων που ακόμα συντελείται, με δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες να εγκαταλείπουν τη χώρα για το εξωτερικό.
Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε πως το ποσοστό αποτυπώνει όσους ζουν ακόμη στην Ελλάδα, και όχι όλους εκείνους που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.
Συγκρίνοντας το εθνικό ποσοστό με αυτό των Νορβηγών, των Γερμανών ή των Αμερικάνων, που δεν ξεπερνούν το 5%, μάλλον οι οικονομικοί μετανάστες θα πρέπει να χαρακτηριστούν σύντομα… πρόσφυγες.
Ο καταστραμμένος παραγωγικός ιστός, την ώρα που οι λύσεις της λιτότητας συνεχίζουν να επιβάλλονται, δείχνει πως, με μαθηματική ακρίβεια, τα όνειρα χιλιάδων επιστημόνων θα μείνουν… παγωμένα για πολλά χρόνια. Εφόσον παραμείνουν στην Ελλάδα.
Για πολλούς από αυτούς δε, μάλλον θα μείνουν για πάντα “όνειρα”.
* λωτοφάγος