Ταξιδεύοντας σε μία χώρα… χίλια κομμάτια, χειμαζόμενοι στη γαλέρα των μνημονίων και των αμνημόνων
Περπατάνε… παράλληλα
Αναζήτηση φωτός… στην αυγή του νέου έτους Η… πορεία της κυβέρνησης προς το κλείσιμο της αξιολόγησης συνεχίζεται αδιάκοπα, με το ασφαλιστικό να περιμένει στωικά στον ορίζοντα των πρώτων ημερών του Φεβρουαρίου. Οι δανειστές συνεχίζουν το παιχνίδι του “καλού” και του “κακού αστυνομικού”, με τους Ευρωπαίους να συζητούν πλέον την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και το Δ.Ν.Τ. παραμένει δογματικά αμετακίνητο. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει διάθεση για ρήξη, ούτε όμως και διάθεση για άτακτη υποχώρηση. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί… διακριτικά βήματα προς το περιβόητο “παράλληλο πρόγραμμά” της, με Π.Ν.Π. να προωθεί μερικές από τις δράσεις που το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν τα Χριστούγεννα και αποσύρθηκε κακήν κακώς, περιείχε. Ακόμη, τομές όπως το Σύμφωνο Συμβίωσης συμβάλλουν στο κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Σε αυτό το κλίμα, η συζήτηση περί ανασχηματισμού και συνεργασιών συνεχίζει να σιγοκαίει, ενώ στην αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμη μετά από τρεις μήνες, αναζητούν τον νέο τους αρχηγό. Ακόμα και το Πνεύμα των Χριστουγέννων συνέχισε το ταξίδι του σηκώνοντας τα χέρια του ψηλά…
*********
Η συνήθεια που έγινε λατρεία
Ακόμα μία επίθεση από τον Σόιμπλε Η νέα χρονιά πλησιάζει. Εν όψει της, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ευχές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τη χώρα μας. Μόνο που αυτή τη φορά, ακόμα μία, πρωτοτύπησε. Εκτός από τις, κλασικές πλέον, παροτρύνσεις για μεταρρυθμίσεις καλώντας «να μην κατηγορεί οι Ελλάδα τους άλλους», ο Γερμανός αποφάσισε να τοποθετηθεί και για το προσφυγικό. Την ημέρα που σε κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας στη Σαξονία της Γερμανίας, άγνωστοι πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ, την ώρα μάλιστα που άνθρωποι βρίσκονταν εντός του συγκεκριμένου κτηρίου, ο Γερμανός μίλησε για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στην Ελλάδα. Οι αναφορές του, όχι τυχαία, είχαν να κάνουν με τα όσα ίσχυαν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια για την κράτηση αυτών των ανθρώπων. Για τα οποία, πράγματι, κανείς στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να νιώθει υπερήφανος. Ωστόσο, ήρθαν σε μία περίοδο όπου εθελοντές, αλληλέγγυοι, κρατικές και μη δομές της χώρας, καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων, δίνοντας μάθημα ανθρωπιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος των αναφορών του ήταν τόσο η υπεράσπιση της κατάπτυστης συνθήκης του Δουβλίνου, όσο και η έκκληση «να υπάρξει μεγαλύτερος ευρωστρατός» στα ευρωπαϊκά σύνορα, με το αζημίωτο πάντα για τα κράτη της Ένωσης. Φαίνεται πως η τακτική του Γερμανού να χτυπάει το σαμάρι (Ελλάδα) για να ακούει το γαϊδούρι (υπόλοιπες χώρες), συνεχίζει να είναι η αγαπημένη του…
*********
Τα capital controls είναι διεθνή…
Και κρατούν τον πλανήτη όμηρο Η ετήσια Έκθεση Διεθνούς Πλούτου του Ινστιτούτου Έρευνας ελβετικής τράπεζας είναι εφέτος κάτι παραπάνω από γλαφυρή. Μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει πως περίπου ο μισός πλούτος του πλανήτη, το 45,2%, κατέχεται από το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κάτι που με απλά λόγια σημαίνει πως, εάν τα κεφάλαια αυτά απελευθερώνονταν, ο κόσμος θα συνέχιζε να αναπτύσσεται κανονικά και η οικονομική κρίση θα ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο. Αντ’ αυτού, ως ανθρωπότητα, αναγκαζόμαστε να βιώνουμε μία δυστοπία που ξεπερνά και την πιο ζωηρή λογοτεχνική φαντασία. Με την ελπίδα πως μια μέρα, σύντομα και σε αυτή τη ζωή, θα γίνει κάτι μαγικό και αυτό θα αλλάξει. Όμως ποτέ, τίποτα δεν συνέβη από μόνο του. Αντιθέτως, όλα συνέβησαν επειδή άνθρωποι πάλεψαν…
*********
Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα φιλί;
Σίγουρα πιο ακίνδυνο από μερικούς ανθρώπους Η Σοφία Βούλτεψη κατήγγειλε “διάκριση” στα θεωρεία της Βουλής επειδή ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων να “γιορτάζει” την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης με ένα φιλί. Προφανώς, το γεγονός πως ακόμα, εν έτει 2015, για ένα τέτοιο φιλί δύο άνθρωποι φοβούνται να το δώσουν σε όλους τους δημόσιους χώρους, για την πρώην εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτελεί πρόκληση. Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση πως, αφενός το ημερολόγιο δεν γράφει “έτος 1915” και αφετέρου πως ένα φιλί είναι ακίνδυνο. Ελάχιστες ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν με αυτό στους φορείς του, ενώ κανέναν κίνδυνο δεν διατρέχουν οι θεατές του.
Σε αντίθεση με την ομοφοβία και τη μισαλλοδοξία, που είναι υπεύθυνη για εγκλήματα τα οποία απόψεις σαν της πρώην δημοσιογράφου (ελαφρώς) νομιμοποιούν…