Προβληματισμός – ανησυχία για τους φετινούς περιορισμούς και τα χαμένα έσοδα
Με δεμένους τους κάβους παραμένουν τα ημερόπλοια στα Χανιά αναμένοντας αρχικά τις υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τη λειτουργία τους αλλά κυρίως και το πότε και με πόσο κόσμο θα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν φέτος.
Στο λιμάνι των Χανίων δραστηριοποιούνται 15 περίπου ημερόπλοια που πραγματοποιούν μικρές κρουαζιέρες προς τα Θοδωρού, τα Λαζαρέτα και γενικά τον κόλπο των Χανίων, σκάφη επίσης δραστηριοποιούνται και στην περιοχή της Γεωργιούπολης στον Αποκόρωνα, ενώ τα σκάφη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι αυτά που πηγαίνουν από την Κίσαμο στο Μπάλο.
ΜΠΑΛΟΣ – ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ
Προβληματισμένος και ανήσυχος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματικών Τουριστικών Ημερόπλοιων Σκαφών (350 πλοία με πάνω από 3000 εργαζόμενους) κ. Θανάσης Χηνόπουλος, που δραστηριοποιείται τόσο στη γραμμή Μπάλος- Γραμβούσα, όσο και προς τη νήσο Χρυσή στο Λασίθι. «Ήδη έχουμε χάσει τη μισή σεζόν και δεν ξέρουμε αν ξεκινήσουμε τον Ιούλιο!» σημειώνει συμπληρώνοντας πως το αίτημα του κλάδου είναι αν δεν υπάρξει έξαρση του ιού τις επόμενες εβδομάδες να επιτραπεί στα ημερόπλοια να καλύπτουν το 90% των επιβατών που παίρνουν με βάση το πρωτόκολλο τους.
Παράλληλα ο κ. Χηνόπουλος τονίζει πως «εμείς ζητάμε και τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13%. Το 24% που έχουμε τώρα είναι απαγορευτικό για τη βιωσιμότητα μας. Επίσης ζητάμε η χρηματοδότηση μας από τις τράπεζες να μην σχετίζεται με την απασχόληση προσωπικού, είναι λάθος γιατί δεν ξέρουμε αν θα έχει κόσμο φέτος και αν θα μπορούμε να βάλουμε όλα μας τα σκάφη στα δρομολόγια. Διεκδικούμε και φορολογικά κίνητρα γιατί θα χάσουμε και τον Οκτώβρη αν υπάρξει και δεύτερο κύμα του ιού τότε. Πρέπει ο κ. Πλακιωτάκης να ενισχύσει τα ημερόπλοια που όλα έχουν ελληνικές σημαίες, δεν είναι όπως τα κρουαζιερόπλοια που είναι ξένων συμφερόντων, ούτε δουλεύουμε 12 μήνες το χρόνο όπως η επιβατική ναυτιλία»
ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
«Είναι ένα μεγάλο κακό που μας έτυχε και πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Προέχει η υγεία του κόσμου. Προσωπικά δεν προβλέπω να ξεκινήσουμε πριν την 1η Ιουλίου καθώς δεν υπάρχουν πτήσεις μέχρι τότε» αναφέρει ο κ. Νίκος Παπαπαύλου που για χρόνια δραστηριοποιείται στο Ενετικό Λιμάνι. Ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για το τρόπο με τον οποίο θα γίνονται φέτος οι κρουαζιέρες.
«Στο σκάφος μου βάση πρωτοκόλλου παίρνω 42 επιβάτες, αν μου πουν ότι μπορώ να πάρω μέχρι 20 όπως καταλαβαίνεται δεν “βγαίνω”, δεν μπορώ να αντεπεξέλθω στα έξοδα μου» σημειώνει.
«Περιμένουμε την απόφαση του υπουργείου που θα ορίζει τον τρόπο λειτουργίας μας» τονίζει ο κ. Αντώνης Γεωργουδάκης, επίσης ιδιοκτήτης σκαφών που δραστηριοποιούνται στο Ενετικό Λιμάνι και συμπληρώνει «επειδή τα σκάφη μας έχουν ανοικτούς χώρους και εκεί μένει ο κόσμος δεν πρέπει κατά την άποψη μου να μας πουν ότι θα έχουμε το μισό κόσμο από αυτό που προβλέπει το πρωτόκολλο ή άλλα περιοριστικά μέτρα. Με πολύ λιγότερο κόσμο δεν θα είμαστε βιώσιμοι, όπως επίσης κάτι πρέπει να γίνει με τη φορολογική μας επιβάρυνση που είναι μεγάλη».
«Η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη. Είχαμε 5 συμβόλαια με τουριστικά γραφεία που ακυρώθηκαν από την στιγμή που δεν ξεκίνησε η σεζόν» τονίζει ο κ. Θωμάς Σηφογιαννάκης. Ο πλοιοκτήτης σημειώνει πως «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό για το πως θα δουλέψουμε. Θα είναι με βάση το μήκος του σκάφους; Με βάση το πρωτόκολλο; Με βάση τον εξωτερικό χώρο της κουβέρτας; Δεν ξέρουμε και αναμένουμε».