Οι Τούρκοι δεν είχαν και δεν έχουν καμία διάθεση για διπλωματική λύση στα καυτά ζητήματα που έχουν με την Ελλάδα. Αυτό το παρατηρούμε και από τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου των εξωτερικών που υποστηρίζει και εν μεσω της κρίσης ότι ”τα Ιμια είναι δικά μας”.
H Τουρκία συνέχεια παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και μας κάνει να παρατηρούμε ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία, ούτε ξέρει (ή μαλλον κάνει πως δεν ξέρει) να διαβάζει τους Χάρτες.
Οι Χάρτες που παραθέτω, είναι της Ρωσίας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και του έτους απο το 1932. Απεικονίζουν σαφέστατα την Οριογραμμή που η Τουρκία αμφισβητεί παραμερίζοντας την ”Συνθήκη Παραχώρησης” που υπεγράφη μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ιστορικά αναφέρω ότι στις 10 Φεβρουαρίου του 1947, πριν 71 χρόνια, υπογραφόταν στο Παρίσι η «Συνθήκη Ειρήνης» μεταξύ των Συμμάχων Δυνάμεων και της Ιταλίας.
Σύμφωνα με την Ιστορική Συμφωνία «η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας Νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμωμένας ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον,Χάλκην,Κάρπαθον,Κάσον,Τήλον,Νίσυρον,Κάλυμνον,Λέρον,Πάτμον, Λίψον, Σύμην, Κω, Καστελόριζον ως και τας παρακείμενας νησίδας».
Η Ελληνική πλευρά διευκρίνιζε, κατά την υπογραφή, ότι με τον όρο «παρακείμενας» εννοούνται οι «υπό Ιταλικήν κυριαρχίαν» κατά την είσοδο της Ιταλίας στόν πόλεμο.
Η Συμφωνία συνυπογραφόταν, πέραν της Ελλάδας και της Ιταλίας, από άλλα είκοσι Κράτη που είχαν πολεμήσει τόν ιταλικό φασισμό.
Η Τουρκία ούτε θέση, ούτε λόγο είχε σ’ αυτήν.
Η Ενωση των Νήσων αναβλήθηκε, επί τρεισήμισι δεκαετίες από μία ατυχή συγκυρία. Είχαν μεταβιβαστεί στην Ιταλία από την Οθωμανική αυτοκρατορία τον Μαΐο του 1912, μετά τον Ιταλο-Τουρκικό πόλεμο.
*Ο Αιμίλιος Δασύρας είναι Γεωλόγος