Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

Υμνοι της Μ. Παρασκευής

Τον εκλεκτό φιλόλογο και πολύ ευγενικό άνθρωπο κ. Μανώλη Μαλαθράκη έχουμε την  ευλογία του Θεού να τον γνωρίζουμε από πολλά χρόνια
Πρόκειται  πράγματι για έναν χαρισματικό άνθρωπο που βρέθηκε στον τόπο και την περιοχή μας, την ιστορική Κίσσαμο και όπως αποφαίνεται η Κρητική Λαϊκή Μούσα  «επρέπησε την συντροφιά μας».
Προσέγγισε με άριστο τρόπο τους ύμνους και τον κανόνα του ακάθιστου με  το πρώτο του βιβλίο του το 2013, που αν και η προσέγγιση που έγινε από φιλολογική πλευρά, όχι μόνο δεν έβαλε σε κίνδυνο την Θεολογική υπόσταση του έργου, αντίθετα μάλιστα την ενίσχυσε και θωράκισε ακόμα περισσότερο την ιερότητά του.
Εκτιμούμε ότι αυτή η επιτυχία του κρύβεται και αναδεικνύεται πίσω από την βαθύτατη πίστη του, την μεγάλη ευσέβειά του και την άγια ζωή του.
Ερμηνεύοντας τις λέξεις συμβάλλει στην περεταίρω θεολογική τους κατανόηση και φυσικά στην λυτρωτική επίδρασή τους πάνω στους αναγνώστες ή επί του ορθότερον, αυτό ως ευχή το καταθέτουμε, των μετεχόντων των ιερών συνάξεων και της λειτουργικής ακολουθίας τόσο του ίδιου του Ακαθίστου Ύμνου όσον και του κανόνα του Μεγάλου Σαββάτου, των εγκωμίων, και της παρισταμένης στο σταυρό  και φριχτό θάνατο του Ιησού.
Συγχαίρουμε και εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την χαρά μας για το νέο αυτό συγγραφικό έργο το οποίο παραδίδεται στην κοινή χρήση των ευσεβών χριστιανών προς πνευματική και λυτρωτική ανάσα πνοής και ζωής.
Θα μπορούσαμε σχολιάζοντάς κατ΄ εξοχήν τον κανόνα του Μ. Σαββάτου, να τον χαρακτηρίσουμε ώς  τον θριαμβευτικό  Εκκλησιαστικό βιασμό του Αδη, την περιφρόνηση και την διάλυσή του.
Ανασύρρουμε τα Αναστάσιμα  λυτρωτικά μηνύματα τα οποία ο συγγραφέας διακρίνει, παρουσιάζει και προβάλλει αν και φιλολογικά εξ΄ αντικειμένου δηλαδή τα προσεγγίζει και με την καρδιά και  τα σερβίρει στους πιστούς προκειμένου να κοινωνήσουν το χαρμόσυνο Μεγαλοσαββατιάτικο μήνυμα της χαρμολύπης και να κοινωνήσουν πριν την Ανάσταση του Χριστού την λαμπρινή χαρά του ουρανού μέσα από βάσανα της δυσκολίες την αβεβαιότητα και τους πειρασμούς του παρόντος.
Τα ίδια μπορούσαμε να επαναλάβουμε για την προσέγγισή του στα εγκώμια, στην ζωή εν τάφω, στο μοιρολόι της Παναγίας για τον θάνατο του Ιησού που σαφώς πρόκειται όχι για πένθιμο αλλά για Αναστάσιμο άσμα.
Η ερμηνεία του φιλολογική μεν, υπερτελής δε και καθόλου απέχουσα του Θεολογικού βάθους και των Θεολογικών ακτινοβολιών που εκπέμπονται από τον ύμνο και αγγίζουν την καρδιά του ανθρώπου και γλυκαίνουν το ήθος, μαλακώνουν τον νου και απαστράφτουν και λαμπρύνουν το πρόσωπο. Την βαρύτητα για την βαθυτάτη θεολογική στην ζωή των πιστών παίζει κατεξοχήν η παρουσία της Παναγίας μπροστά στα τελούμενα εκεί στην άκρη του Γολγοθά.
Το βιβλίο μέσα από τις πεντακόσιες περίπου σελίδες  του και την τριπλή διάστασή του έχει την εγγύηση των προφητών και μάλιστα του προφητικού κηρύγματος  όπως επιμαρτυρούνται και επικυρώνονται από το σύνολο της Καινοδιαθηκικής  παράδοσης  και όπως επιμαρτυρούνται και ερμηνεύονται από την υπέροχη φιλολογική ερμηνεία του συγγραφέα. Άξιος και τιμημένος ο Μανώλης Μαλαθράκης, αξιος και τιμημένος επίσης ο φιλολογικός του ερμηνευτικός του λόγος των κειμένων του Μ. Σαββάτου, της υπερευλογημένης αυτής ημέρας του λειτουργικού μας έτους ο οποίος φιλολογικός λόγος με την προσέγγιση και την τριβή του με τα ιερά λειτουργικά κείμενα καθαγιάζεται και ευλογείται και ως ακραιφνής  θεολογικός λόγος, πίσω από τον καθρέπτη της φιλολογικής αψίδας  της αυθεντικής αγιαστικής  και λυτρωτικής συνείδησης του συγγραφέα. Σημειώνουμε λοιπόν ότι η όποια ερμηνευτική προσέγγιση του αγίου ευαγγελικού λόγου αλλά και των λειτουργικών μας κειμένων γενικότερα είτε πρόκειται για ύμνους και τροπάρια είτε πρόκειται για διηγήσεις πεζού ιστορικού ή θεολογικού κειμένου το πρωτεύον είναι η προσέγγιση να μην γίνεται με στεγνή θεολογική, φιλοσοφική η φιλολογική διάθεση αλλά σε κάθε περίπτωση  και τα πρόσωπα που  την έχουν  να έχουν δεχθεί το φωτιστικό και αγιαστικό πνεύμα Θεού το οποίο αγραμμάτους σοφίαν εδίδαξεν και αλιείς Θεολόγους ανέδειξε.  Ο φίλτατος και πολύ αγαπητός μας Μανώλης  Μαλαθράκης, αν και μπορεί να του κακοφανεί αυτός ο χαρακτηρισμός, έχει αυτό το  χάρισμα, είναι προκομμένος στην αγιότητα και ζει στο πρόσωπο της ύπαρξη και την ζωή του την χάρη του Θεού, που τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί. Ιδιαίτερα χαιρόμαστε και τιμούμε το λαμπρό πρόσωπο του καθηγητή και ανθρώπου του Θεού Μανώλη Μαλαθράκη και ευχόμαστε πάσαν από Θεού ευλογίαν στο πρόσωπο την οικογένεια και τους συνεργάτες του σε αυτήν την πολύ ευχάριστη και ευλογημένη συγγραφή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα