Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

In memoriam: Αντώνης Φώσκολος

Με µεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ τον θάνατο του αξιόλογου ανθρώπου και εξαιρετικού επιστήµονα, συναδέλφου, φίλου και συνεργάτη Αντώνη Φώσκολου (Εικ. 1).

Ο Αντώνης Φώσκολος γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1930. Σπούδασε στο Τµήµα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν µεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας, Berkeley. Ακολούθως, προσελήφθη στο Ινστιτούτο της Ιζηµατογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά, όπου εργάστηκε στην έρευνα των υδρογονανθράκων στην Κεντρική Αλµπέρτα, στη θαλάσσια περιοχή του Beaufort MacΚenzie, στις εκβολές του ποταµού MacKenzie και στα πολικά νησιά του Καναδά. Το 1986 εξελέγη καθηγητής στο Τµήµα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου δίδαξε Ανόργανη και Οργανική Γεωχηµεία και Οργανική Πετρογραφία των Ιζηµατογενών Πετρωµάτων. Είχε διατελέσει, µεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος Ακαδηµαϊκών Θεµάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρόεδρος του Τµήµατος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και σύµβουλος για ενεργειακά θέµατα του ΟΗΕ. Είχε πλούσιο δηµοσιευµένο επιστηµονικό έργο σε έγκυρα διεθνή επιστηµονικά περιοδικά. Επίσης, είχε εκτενή συµµετοχή µε ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια στην
Ευρώπη και την Αµερική και είχε συµµετάσχει σε τεχνικές εκθέσεις διεθνών και Ελληνικών Οργανισµών. Πλέον ήταν Οµότιµος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και Οµότιµος Ερευνητής του Ινστιτούτου Ιζηµατογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά. Είχε δηµοσιεύσει πληθώρα άρθρων στον ηµερήσιο Ελληνικό τύπο και µε εµφανίσεις του στα ΜΜΕ είχε δηµοσιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες της Χώρας µας, αν αξιοποιηθούν τα κοιτάσµατα φυσικού αερίου στον Ελλαδικό χώρο. Πρόσφατα, είχε τονίσει τη σηµασία της εκµετάλλευσης των κοιτασµάτων του Ιονίου πελάγους, που κρίνεται τεράστια και αναβαθµίζει εκθετικά το ρόλο και τη θέση της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, είχε αναδείξει τη δυνατότητα συµµετοχής της χώρας µας στην ενεργειακή αναβάθµιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αντώνης Φώσκολος ήταν µέγας ευπατρίδης και πρωτοστάτης στον αγώνα για την αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων, όπως τόνισε και ο κ. Σ. Καµενόπουλος, PhD της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, που έκανε γνωστή την απώλεια µε ανάρτησή του σε µέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η απώλειά του σε αυτή τη χρονική συγκυρία στερεί τη χώρα από ένα τεράστιο απόθεµα επιστηµονικής γνώσης και νηφάλιας καθοδήγησης. Η προσφορά του ήταν τεράστια. Ας είναι αιωνία η µνήµη του!

Ανδρέας Ν. Αγγελάκης,
επίτιµο µέλος και διακεκριµένο fellow της IWA (Παγκόσµιας Εταιρίας Νερού).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα