Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Είναι ευτυχία να είσαι ηλικιωμένος…

Σήμερα ας είναι η πρώτη μέρα που θα δείτε τη ζωή σας με διαφορετική ματιά.
Μισό αιώνα συμπληρώνει φέτος το σύγχρονο ρεύμα θετικής σκέψης και σήμερα πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν τα θετικά της στοιχεία.
Την περασμένη βδομάδα παρουσίασα την επίδραση που έχει η θετική προσέγγιση σε παιδιά, χρήστες του facebook και νεαρούς ενηλίκους.
Σήμερα συνεχίζω με αναφορά σε μεσήλικους και άτομα 3ης, 4ης και 5ης ηλικίας.
Κρίσιμα στοιχεία οι σχέσεις μας, πότε γεννηθήκαμε, η συμμετοχή, η σοφή ματιά μας στην πραγματικότητα και φυσικά η νοσταλγία.
Ας δούμε τι δείχνουν σύγχρονα ευρήματα και σχετικές παρατηρήσεις μου στο πεδίο…

Είμαι καλύτερα…                                                                                                         
Στην τυπική καθημερινή ερώτηση «Τι κάνεις;» συνήθιζα να αιφνιδιάζω τους ερωτώντες απαντώντας «Είμαι καλύτερα». Και μετά έπρεπε να τους εξηγώ ότι δεν ήμουν άρρωστος, ούτε αδιάθετος.
«Τότε τι εννοείς με το καλύτερα;» επέμεναν.
«Βρε αδερφέ, αισθάνομαι καλύτερα ψυχολογικά, άσε που έχω ένα προαίσθημα  ότι σήμερα θα είναι μια καταπληκτική μέρα».
Έ αυτό το τελευταίο δεν το καταλάβαιναν όλοι, τουλάχιστον στην αρχή, αλλά ήμουν σίγουρος ότι τους επηρέαζε θετικά. Ιδιαίτερη επίδραση είχε σε όσους είχαν μια προδιάθεση να κλίνουν προς την αμφισβήτηση και την άρνηση.
Σας συμβουλεύω να το δοκιμάστε στα παιδιά σας, τα εγγόνια σας και τους συντρόφους σας. Αιφνιδιάστε τους ένα πρωί με ένα πλατύ χαμόγελο, ένα ζωηρό «Σήμερα, είμαι καλύτερα» και μια γρήγορη κίνηση των χεριών σας προς τα πάνω.

Η ευτυχία της 3ης και 4ης ηλικίας                                                                                                                                          
Γινόμαστε ευτυχέστεροι ή περίεργοι και εκκεντρικοί με εμμονές όσο μεγαλώνουμε;
Οι απαντήσεις στο ερώτημα ήταν αντικρουόμενες και μόνο πρόσφατα δόθηκε μια ξεκάθαρη απάντηση. Αισθανόμαστε ευτυχέστεροι μας λέει έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο Psychological Science. Υπάρχει βέβαια μια προϋπόθεση, το πότε γεννηθήκαμε. Αν περάσαμε στη ζωή μας περιόδους μεγάλων κρίσεων -όπως τις μέρες μας- τότε το σημείο εκκίνησης μας είναι χαμηλά στην κλίμακα ευτυχίας.
Οι δύσκολες εποχές με τις τραυματικές εμπειρίες επηρεάζουν την ευτυχία μιας γενιάς. Παρ’ όλα αυτά η καλή είδηση είναι ότι μπορούμε να προσδοκούμε να είμαστε πιο ικανοποιημένοι όσο γερνάμε.
Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στην Gerontological Society της Αμερικής ήταν για τους παράγοντες που κάνουν τους ηλικιωμένους να χαμογελούν. Αυτοί είναι κατά σειρά το περιστασιακό σεξ, η υγεία κι η καλή οικονομική κατάσταση.
Τέλος, φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι έχουν άλλο ένα μοναδικό όπλο στη φαρέτρα τους. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο είναι η νοσταλγία, η οποία δεν είναι ούτε αρρώστια, ούτε αρνητική ψυχολογική κατάσταση. Αντίθετα οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν την αναπόληση θετικών νοσταλγικών στιγμών για να καταπολεμήσουν αρνητικά συναισθήματα και το πόσο ευάλωτοι νοιώθουν.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η νοσταλγία προάγει την ψυχολογική μας υγεία γι’ αυτό και έχει μέλλον…
Προσθέτω ότι για να νοσταλγούμε απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπορούμε να ανακαλούμε τα ευχάριστα επεισόδια της ζωής μας.

Η σοφία της 5ης ηλικίας                                                                                                              
Σήμερα είναι δυσδιάκριτα τα όρια σε απόλυτους αριθμούς ποιοι κατατάσσονται στην 5η ηλικία οι 75ρηδες ή μήπως οι 85ρηδες;
Η παράταση του προσδόκιμου ζωής που εξακολουθεί να αυξάνεται κατά μέσον όρο 3-4 μήνες ετησίως, μας φέρνει στην 14η θέση του καταλόγου του ΟΟΣΑ των 34 χωρών μελών.
Τι σημαίνει αυτό; Ένα παιδί που γεννιέται σήμερα προσδοκά να ζήσει 82 έτη αν οι συνθήκες παραμείνουν οι ίδιες.  Αν είστε άνω των 60 και θέλετε να μάθετε το προσδόκιμο της ζωής σας δεν έχετε παρά να απαντήσετε σχετικά ερωτηματολόγια που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Υπάρχουν στα Αγγλικά και στα Ελληνικά, όμως δεν σας προτείνω κάποιο επειδή η αξιοπιστία των υπολογισμών τους ελέγχεται.
Σε κάθε περίπτωση παππούδες και γιαγιάδες, θεωρούνται σοφοί αφού είναι απαλλαγμένοι από πάθη και ματαιοδοξίες. Αναγνωρίζουν τα ψεύδη από απόσταση, έχουν την ευχέρεια να λοιδορούν τους κατέχοντες και φυσικά να τραγουδούν την ανεξαρτησία τους.

Ο χαρούμενος μελλοθάνατος                                                                                        
Υπάρχει τέτοιος θα αναρωτηθείτε; Κι όχι μόνο. Ο Λουκιανός  στους νεκρικούς διαλόγους του βάζει ένα ήρωα του, τον ταπεινό Μίκυλλο να απευθύνεται ξεδιάντροπα στη Μοίρα…
«Εγώ επειδή δεν είχα αποκούμπι στη ζωή μου, ούτε χωράφι, ούτε διαμέρισμα, ούτε χρυσάφι, ούτε εργαλεία, ούτε δόξα, ούτε αγάλματα ήταν φυσικό να είμαι έτοιμος. Μόλις η Άτροπος μου έκανε νόημα χαρούμενος πετάχτηκα πάνω και ξυπόλητος χωρίς καν να πλυθώ ακολούθησα ή καλύτερα προχώρησα πρώτος κοιτάζοντας μπροστά…».

Συμπερασματικά
• Κρίσιμα στοιχεία για την ευτυχία μας είναι οι ζωντανές μας σχέσεις, η συμμετοχή μας κι η σοφή ματιά μας.
• Κρατάμε ζωντανές τις ευχάριστες αναμνήσεις μας με το να τις αναπολούμε τακτικά.
• Ανεξάρτητα από την ηλικία μας, ας υιοθετήσουμε την σταθερά αναγεννητική Άνοιξη.

Σημείωση: Την επόμενη εβδομάδα η στήλη θα απουσιάσει..

Πτυχιούχος Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση,  συγγραφέας ‘Μαθαίνω Εύκολα’, ‘Θυμάμαι Εύκολα’ Επικοινωνία: polygnosi@gmail.com, 2821040400, facebook: polygnosi


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα