Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

ΙΝΣΕΤΕ: Κορυφαίος προορισµός η Κρήτη

Σηµαντικές οι δυνατότητες περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης

Η Κρήτη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους, εµβληµατικούς και αναγνωρίσιµους ελληνικούς προορισµούς, ιδιαίτερα στα προϊόντα Ήλιος και Θάλασσα και Πολιτιστικός τουρισµός, µε σηµαντικές όµως δυνατότητες για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και επέκταση της τουριστικής περιόδου µέσω της ανάπτυξης του City Break, του MICE και των εναλλακτικών/θεµατικών προϊόντων τα οποία θα βοηθήσουν στον εµπλουτισµό/διαφοροποίηση/αναβάθµιση του τουριστικού προϊόντος της.

Τα παραπάνω αποτελούν συµπεράσµατα της έκθεσης του Ινστιτούτου του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) µε τα επιµέρους χαρακτηριστικά για τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Οπως τονίζεται, η Περιφέρεια Κρήτης υποδέχθηκε το 16% των επισκέψεων που καταγράφηκαν στις Περιφέρειες της Ελλάδας το 2022, σηµειώνοντας µείωση κατά 3% σε σύγκριση µε το 2019 (από 5,3 εκατ. σε 5,1 εκατ.). Παράλληλα έχει µερίδιο 21% στο σύνολο των τουριστικών εισπράξεων που σηµειώθηκαν στη χώρα µας το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2% σε σύγκριση µε το 2019 (από 3,6 δισ. ευρώ σε 3,7 δισ. ευρώ).
Από τις εκθέσεις ανά Περιφέρεια και µε βάση τα στοιχεία για τον εισερχόµενο τουρισµό του 2022, προκύπτει ότι το Νότιο Αιγαίο µε εισπράξεις 4,7 δισ. ευρώ διατηρεί την πρώτη θέση ανάµεσα στις 13 Περιφέρειες, έχοντας µερίδιο που ανέρχεται στο 27% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων.
Στον αντίποδα, η Περιφέρεια µε τις χαµηλότερες τουριστικές εισπράξεις πανελλαδικά είναι η ∆υτική Μακεδονία, µε µόλις 49 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση µε τα ποιοτικά στοιχεία στον τοµέα της διαµονής, συνολικά η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των πελατών ξενοδοχείων, µε βαθµολογία 87% στο συνολικό δείκτη ικανοποίησης-GRI µε βάση τις σχετικές κριτικές.
Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, δύο Περιφέρειες συγκεντρώνουν βαθµολογία άνω του 90%, η Ήπειρος (90,8%) και οι Κυκλάδες (90,2%), ενώ η Αττική και τα Ιόνια Νησιά έχουν τα συγκριτικά χαµηλότερα -αν και αρκετά υψηλά- ποσοστά µε 85% και 84,5% αντίστοιχα.
Ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας, µε αρχαίους αλλά και σύγχρονους πόρους, καθώς και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στους ελληνικούς προορισµούς αποτυπώνονται σε όλες τις Περιφέρειες.
Για παράδειγµα, στην Ελλάδα υπάρχουν 867 παραδοσιακοί οικισµοί, µε τους περισσότερους να βρίσκονται στις Κυκλάδες (163), την Πελοπόννησο (149), την Κρήτη (99) και τα Ιόνια Νησιά (84).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

H Περιφέρεια Κρήτης µπορεί να προσφέρει µια διεθνώς ανταγωνιστική ολοκληρωµένη τουριστική εµπειρία τόσο ως συνολικός προορισµός όσο και στους επιµέρους προορισµούς της, στη Βόρεια Κρήτη και στη Νότια Κρήτη, αναφέρεται στη έκθεση όπου προτείνονται πρωτοβουλίες για τη χάραξη συγκεκριµένης περιφερειακής τουριστικής πολιτικής όπως:
• Ολοκληρωτική ανακαίνιση του υφιστάµενου αεροδροµίου του Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», µέχρι την ολοκλήρωση του νέου ∆ιεθνούς Αεροδροµίου στο Καστέλι, προκειµένου να αυξηθεί η δυναµικότητα εξυπηρέτησης επιβατών και να βελτιωθούν οι προσφερόµενες υπηρεσίες προς τους επιβάτες
• Προώθηση διαγωνιστικής διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του Λιµένα Ηρακλείου µε σκοπό την επιπλέον λειτουργία και ανάπτυξη ώστε να αποτελέσει σηµαντικό κόµβο µεταφορών και logistics
• Προώθηση υλοποίησης νέου σύγχρονου επιβατικού σταθµού στο λιµένα Σούδας συνολικής έκτασης 6.000 τ.µ., ο οποίος θα εξυπηρετεί τους επιβάτες της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας ενώ θα στεγάζει και υπηρεσίες
• Ανάπτυξη στρατηγικής σχετικά µε την αξιοποίηση της κρουαζιέρας στην Κρήτη µε τους προορισµούς Ηράκλειο και Χανιά να προωθούνται ως σταθµοί αφετηρίας (home ports) της µαζικής κρουαζιέρας και δευτερεύοντες προορισµούς σε Βόρεια και Νότια Κρήτη να εστιάζουν σε ηµερήσιες κρουαζιέρες ή και σε κρουαζιέρες µικρής κλίµακας (µέχρι 100 άτοµα) αλλά υψηλής κατά κεφαλήν δαπάνης και τουριστικής εµπειρίας
• ∆ράσεις βελτίωσης του οδικού δικτύου µε κυριότερες την ολοκλήρωση των µελετών και της φάσης ωρίµανσης για την αναβάθµιση του ΒΟΑΚ σε κλειστό αυτοκινητόδροµο µε ανισόπεδους κόµβους σε όλο το µήκος του και την αναβάθµιση του ΝΟΑΚ
• Προώθηση µελέτης και συγκροτηµένου master plan σε σχέση µε τους λιµένες της Κρήτης που θα αφορά θέµατα χωροθετήσεων όπως η γενική διάταξη των λιµενικών έργων, η δυναµικότητα και η κατανοµή θέσεων ελλιµενισµού σκαφών, τα όρια και το µέγεθος των θαλάσσιων και των χερσαίων ζωνών, οι προτεινόµενες νέες οριογραµµές αιγιαλού και παραλίας, η διαµόρφωση χερσαίων ζωνών µε τις προβλεπόµενες κτιριακές εγκαταστάσεις, τα δίκτυα και τις λοιπές υποδοµές
• Προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή για το αεροδρόµιο της Σητείας στο πλαίσιο παραχώρησης της διαχείρισης των 23 περιφερειακών αεροδροµίων
• Ανάπτυξη/επέκταση δικτύου ελικοδροµίων σε Κρήτη και Γαύδο
• Μελέτη σκοπιµότητας για την δηµιουργία συνεδριακού κέντρου άνω των 1.000 ατόµων στην δυτική πλευρά του προορισµού
• Εφαρµογή ολοκληρωµένης και δυναµικής στρατηγικής επικοινωνίας, προβολής και προώθησης της Περιφέρειας στο πλαίσιο ανάπτυξης του Περιφερειακού Οργανισµού ∆ιαχείρισης Προορισµού (DMO).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα