Σε κρίσιµα θέµατα οι αρχηγοί των κοµµάτων, συνήθως, εξαρτώνται απ’ τους συµβούλους του στενού περιβάλλοντός τους. Οι επιλογές τους, όµως, ενίοτε σε επίπεδο στρατηγικής και στο πλαίσιο των δηµοκρατικών λειτουργιών, αφορούν τη χάραξη πολιτικής για την οποία τα όργανα του κόµµατος πολλές φορές δεν συµφωνούν. Όταν ο αρχηγός εκνευρίζεται µε απερίσκεπτες υποδείξεις σηµαντικού συνεργάτη τους, ενώ το αγνοούν οι σύµβουλοί του δεν υπάρχει εσωκοµµατική δηµοκρατία. Ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από το κόµµα εν µία νυκτί, αφήνοντας ένα µεγάλο “κενό” όχι µόνο στο κόµµα αλλά και σ’ όλο το πολιτικό σκηνικό.
Άρεσε δεν άρεσε στα µέλη του κόµµατος, φεύγοντας δηµιούργησε “χάσµα” που δεν µπορεί ν’ αναπληρωθεί µε τίποτα. Έγιναν δύο κόµµατα “ΣΥΡΙΖΑ” όπου ο ουρανοκατέβατος αρχηγός του µεγάλου ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κανένας Ευρωπαίος ηγέτης ή πρωθυπουργός δεν συνεχάρη, αποκάλεσε το µικρό ΣΥΡΙΖΑ “µόρφωµα”!
Έφυγε, λοιπόν, απ’ το µαντρί ο κ. Τσίπρας και για να µην “τον φάει ο λύκος”, ίδρυσε όχι “ίδρυµα” όπως κάνουν οι πολιτικοί µε τ’ όνοµα τους όταν φθάνουν στην αποστρατεία, αλλά το “Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα”. Το λογότυπό του αποτελείται από το σύµβολο της ισότητας και έναν κίονα που συµβολίζει την αρχιτεκτονική των αρχαίων Ελλήνων, δοµές, αξίες και τον ρόλο της Ελλάδος γεωπολιτικώς, ως πυλώνα ειρήνης στην περιοχή.
Η διάσκεψη: ‘‘Για την Ειρήνη και τη Βιώσιµη Ανάπτυξη’’ πραγµατοποιήθηκε την 17η και 18η Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών, µε διακεκριµένους καλεσµένους, τους πρώην πρωθυπουργούς της χώρας Καραµανλή, Σαµαρά και Παπανδρέου και τους πολιτικούς αρχηγούς των ελληνικών κοµµάτων, πλην της Πλεύσης Ελευθερίας και της Άκρας ∆εξιάς.
Στη διάσκεψη κλήθηκαν ο πρόεδρος της Κοµισιόν Πάολο Τζεντιλιόνι, ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αντιπρόεδρος των Πρασίνων της Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο διπλωµατικός σύµβουλος του Όλαφ Σολτς, οι εκπρόσωποι της Βορ. Μακεδονίας, της Σουηδίας, της Αλβανίας, ένας Βραζιλιάνος Γερουσιαστής και ο γεν. γραµµ. του ΑΚΕΛ.
Σηµατοδοτείται η συµµετοχή πολιτών για τη δηµιουργία ενός κοινού µέλλοντος, που να αντιµετωπίζονται οι κρίσεις και οι προκλήσεις. Το µήνυµα που στέλνει το “Ινστιτούτο” είναι απέναντι στον πόλεµο, στις ανισότητες, στις πολιτικές και οικονοµικές διακρίσεις.
Τι Ιδρύµατα, τι Ινστιτούτα, κάτι να κινείται, τουλάχιστον να γίνεται κανένα κοινωφελές, µορφωτικό και φιλανθρωπικό έργο, να µην ξεχνιόµαστε!