Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

“Ιντερνετισμός” η νέα εξάρτηση

» 92 παιδιά και έφηβοι νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων για να απεξαρτηθούν από το Διαδίκτυο

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει καθημερινά στην Ελλάδα το πρόβλημα του εθισμού από το Διαδίκτυο και τα online ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ενδεικτικό της έκτασης του φαινομένου είναι ότι αυτήν τη στιγμή 92 παιδιά και έφηβοι που πάσχουν από “ιντερνετισμό” νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, ενώ και σε μεγαλύτερες ηλικίες καταγράφονται υψηλά ποσοστά εξάρτησης, κυρίως από τον διαδικτυακό τζόγο.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου “Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου” των συγγραφέων Εμμανουήλ Σφακιανάκη (διευθυντής Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), Κωνσταντίνου Σιώμου (ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο) και Γεωργίου Φλώρου (ψυχίατρος MSc, υπ. διδάκτωρ Α.Π.Θ.) προχθές το βράδυ στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου μεγαλώνει διαρκώς καθώς ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 53% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 92% των Ελλήνων εφήβων 12 – 16 χρονών είναι καθημερινά στο Διαδίκτυο από 2 έως 4,5 ώρες.
«Με απλά λόγια, αν αυτοί οι χρήστες -και ιδίως οι νέοι- δεν προσέξουν τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης και παράλληλα τους κανόνες αποφυγής του εθισμού, δηλαδή αν αυτό το παιδί το αφήσουμε ανεξέλεγκτο όλη μέρα σε έναν υπολογιστή, το επόμενο βήμα είναι να τρέξουμε σε ένα Νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης και πρόσθεσε ότι «ήδη στη χώρα μας υπάρχει ένα ειδικό Νοσοκομείο, το Παίδων, το οποίο φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 92 παιδιά που πάσχουν από “ιντερνετισμό”, δηλαδή τον εθισμό στο Διαδίκτυο, που στην Κίνα και την Αμερική έχει αναγνωριστεί ως ασθένεια».
Ερωτηθείς για το τι συμπτώματα παρουσιάζουν όσοι είναι εθισμένοι στο Διαδίκτυο ο κ. Σφακιανάκης υπογράμμισε: «Εθισμός σημαίνει υπερβολική χρήση και συνήθως στις νεαρές ηλικίες, από 10 έως 16 ετών, τα παιδιά εθίζονται κυρίως στη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών (online games) και λιγότερο σε chat room. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ένα εθισμένο άτομο είναι ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με τίποτα άλλο παρά μόνο με τον υπολογιστή του. Το δεύτερο είναι ότι ξεκόβει από τις παρέες και τους φίλους του και δεν συμμετέχει στις ασχολίες του με συνέπεια αυτό το άτομο να απομονώνεται, να βρίσκεται παραγκωνισμένο».
Ο κ. Σφακιανάκης επεσήμανε μάλιστα ότι τα παιδιά που έχουν εθιστεί στο Ιντερνετ «τα βλέπουμε να κοιμούνται στο σχολείο γιατί με το που θα πάνε στο σπίτι θα αρχίσουν πάλι να ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή».
«Με άλλα λόγια αυτοί οι άνθρωποι αναγνωρίζονται εξ αποστάσεως και γι’ αυτό τον λόγο οι γονείς που θα δουν τα παιδιά τους να είναι ξεκομμένα από τις παρέες και από τα κοινωνικά τους δίκτυα, δηλαδή να πάνε μια βόλτα, να δουν έναν φίλο κ.λπ. σημαίνει ότι χτυπά ο κώδων του κινδύνου και θα πρέπει να ενημερώσουμε τους κατάλληλους ψυχολόγους, γιατρούς και Ιδρύματα που υπάρχουν προκειμένου να έχουμε τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος», σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης, ενώ ερωτηθείς για τις μεγαλύτερες ηλικίες ανέφερε ότι ο εθισμός αφορά τόσο τα ηλεκτρονικά διαδικτυακά παιχνίδια όσο και τον ιντερνετικό τζόγο, αλλά και τα chat rooms.

3 1

2

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ
Για το βιβλίο, αλλά και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί από την κακή χρήση του Διαδικτύου, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο ερευνητής και διευθυντής Πληροφορικής του MIT – Media Lab Mιχάλης Μπλέτσας.
Ο κ. Μπλέτσας σημείωσε σχετικά ότι σε σύγκριση με τα παλαιότερα τεχνολογικά επιτεύγματα το Διαδίκτυο έχει τη μοναδική ιδιότητα ότι πέρα από τις ανατροπές που έχει επιφέρει στον χώρο της οικονομίας έχει επέμβει συγχρόνως στη δομή της κοινωνίας, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. «Η αλλαγή αυτή μας δημιουργεί ένα σοκ αναζήτησης της ταυτότητάς μας, διότι είναι διαφορετικό να μπορείς να έχεις επαφές με ανθρώπους υπό τον φυσικό περιορισμό του χώρου κι αλλιώς να συναναστρέφεσαι με πάρα πολλούς ανθρώπους -ασύγχρονα- κάτι που φυσικά έχει και πολλές παρενέργειες», ανέφερε και συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι το βιβλίο προσφέρει χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές στο ευρύ κοινό μέσα από την αποκρυπτογράφηση των παθολογικών καταστάσεων που απορρέουν από την κακή χρήση του Διαδικτύου.
Ο πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού”, Κώστας Γιαννόπουλος, εξήρε την προσπάθεια και τη συμβολή του Μανώλη Σφακιανάκη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την αλόγιστη χρήση του Ιντερνετ και των νέων μορφών εγκληματικότητας που συνδέονται με τις σύγχρονες τεχνολογίες, ενώ ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης επεσήμανε ότι «το βιβλίο αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους ανθρώπους που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν μια ασφάλεια στο Ιντερνετ».
Να σημειώσουμε ότι χαιρετισμό στην εκδήλωση, που διοργάνωσε o Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, απηύθυνε, μεταξύ άλλων, και η Α.Θ. Μακαριότης Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Σφακιανάκη για τη συμβολή του στην προστασία των νέων, που αποτελούν -όπως είπε- το μέλλον της ανθρωπότητας, από την απειλή της κακής χρήσης του Διαδικτύου.

ΔΗΜ. ΜΑΡ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα