Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

∆ιοργάνωση – θεσµός το Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας

» Ξεκίνησαν οι φετινές εργασίες του Θερινού Σχολείου στο ΙΕΤ παρουσία του γ.γ. Επικοινωνίας και Ενηµέρωσης

 

Θεσµό για τα εκπαιδευτικά και δηµοσιογραφικά δρώµενα αποτελεί πλέον το Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής ∆ηµοσιογραφίας που συµπληρώνει φέτος 12 χρόνια, τα 11 εκ των οποίων φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυµα Αγία Σοφίας) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου. Στο µεταξύ, µετά την καθιέρωση του µητρώου έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, που επιχειρεί να βάλει µια τάξη στο αχανές τοπίο της ενηµέρωσης, αναµένονται νέες παρεµβάσεις, όπως έκανε γνωστό από τα Χανιά ο γενικός γραµµατέας Επικοινωνίας και Ενηµέρωσης ∆ηµήτρης Γαλαµάτης.

Ειδικότερα, µιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του 12ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής ∆ηµοσιογραφίας ο κ. Γαλαµάτης σηµείωσε ότι «υπάρχει πλέον ένα πλαίσιο διαφάνειας στην ιδιοκτησία, ο αναγνώστης διαβάζει εφηµερίδα και ξέρει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, ποιος είναι ο διευθυντής σύνταξης, ποιο είναι το µετοχικό κεφάλαιο, ποιοι είναι οι µέτοχοι, δεν παίρνει µια εφηµερίδα που είναι αγνώστου ιδιοκτησίας».

Σηµείωσε ακόµα ότι µέσα από το Μητρώο διασφαλίζεται η διαφάνεια των κρατικών ενισχύσεων στα µέσα ενηµέρωσης, ενώ τόνισε ότι ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο που ψηφίστηκε.

Συνεχίζοντας ο κ. Γαλαµάτης εξήρε το έργο του Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής ∆ηµοσιογραφίας, υπογραµµίζοντας ότι συµβάλει στη διάχυση της ακαδηµαϊκής γνώσης στην κοινωνία διαµέσου των νέων δηµοσιογράφων που εκπαιδεύονται, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην προσφορά του ιδρυτή των “Χανιώτικων νέων” και του Μουσείου Τυπογραφίας, Γιάννη Γαρεδάκη, και την καθοριστική του συµβολή στην ίδρυση του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου. 

ΣΧΟΛΕΙΟ – ΘΕΣΜΟΣ

Νωρίτερα, εκ µέρους της οργανωτικής επιτροπής του Ι.Ε.Τ., ο δηµοσιογράφος Παρασκευάς Περάκης ανοίγοντας την εκδήλωση, µίλησε για το έργο του Ινστιτούτου στο θέµα της περιβαλλοντικής δηµοσιογραφίας κι έκανε αναφορά στον µακαριστό µητροπολίτη Κισσάµου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη που θεµελίωσε το Ίδρυµα Αγία Σοφία, το οποίο αργότερα µε πρωτοβουλία του ιδρυτή των “Χ.ν.” Γιάννη Γαρεδάκη ανακαινίστηκε εκ βάθρων για να αποτελέσει το σπίτι του Επαρχιακού Τύπου. Την πρωτοβουλία του κ. Γαρεδάκη 14 χρόνια πριν, στήριξαν τα µέλη του Συνδέσµου Ηµερήσιων Περιφερειακών Εφηµερίδων (ΣΗΠΕ),  µε σηµαντικούς εκδότες της εποχής να µπαίνουν τότε στο ∆.Σ. (∆ούκας, Μυκωνιάτης, Χαλκιαδάκης, Βακόνδιος) ενώ συµπαραστάτες της προσπάθειας ήταν ο αείµνηστος τότε πρόεδρος της Βουλής ∆ηµήτρης Σιούφας, η τότε υπ. Παιδείας  Άννα ∆ιαµαντοπούλου και ο τότε βουλευτής Χανίων Ευτύχης ∆αµιανάκης.

Για το Θερινό Σχολείο, ο κ. Περάκης σηµείωσε ότι αποτελεί συνοδοιπόρο του Ινστιτούτου εδώ και πολλά χρόνια, χάρη στην “ψυχή” του θεσµού αυτού, τον καθηγητή του ΑΠΘ Αντώνη Σκαµνάκη αλλά και την σηµερινή υπεύθυνη της διοργάνωσης, αν. καθηγήτρια του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα, φορείς, Περιφέρεια και Πολιτεία να αξιοποιήσουν τη δοµή του Ινστιτούτου,  σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί παράδοξο να βλέπουµε δεκάδες φιλοξενίες δηµοσιογράφων από το εξωτερικό στην Κρήτη για λόγους τουριστικής προβολής, χωρίς ποτέ να έχει προταθεί από τον Ε.Ο.Τ. αλλά και την Περιφέρεια να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί στο Ινστιτούτο πραγµατοποιώντας κάποια εργαστήρια ή άλλες δράσεις».

Ο καθηγητής στο Τµήµα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ Στέλιος Παπαθανασόπουλος µιλώντας για το Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής ∆ηµοσιογραφίας µίλησε για µία διοργάνωση – θεσµό και εισηγήθηκε τη διοργάνωση στο ΙΕΤ δύο ακόµα Θερινών Σχολείων, ένα για υποψήφιους διδάκτορες κι ένα µε θέµα τις νέες τεχνολογίες και τη δηµοσιογραφία. Επίσης, αναφέρθηκε ονοµαστικά στη συµβολή των κ. Γιάννη Γαρεδάκη και Αντώνη Σκαµνάκη στη λειτουργία του ΙΕΤ.

Η αν. καθηγήτρια του ΑΠΘ Ι. Κωσταρέλλα, επεσήµανε τον επίκαιρο χαρακτήρα των θεµάτων που αναλύονται στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής ∆ηµοσιογραφίας, καθώς η κλιµατική κρίση και η ενεργειακή δηµοκρατία αποτελούν ζητήµατα που απασχολούν την παγκόσµια κοινότητα.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Αντ. Σκαµνάκης επεσήµανε ότι το Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής ∆ηµοσιογραφίας αποτελεί πλέον θεσµό και υπογράµµισε τον δηµόσιο χαρακτήρα του Σχολείου καθώς δεν απαιτεί δίδακτρα. Ο κ. Σκαµνάκης τόνισε ακόµα ότι το Σχολείο αποτελεί µια προσπάθεια στην οποία συµπράττουν πολλοί φορείς (ΙΕΤ, Περιφέρεια Κρήτης, Ίδρυµα Αγ. Σοφία, ∆ήµος Αποκορώνου κ.ά.), ενώ σηµείωσε ότι φέτος υπήρξε στήριξη κι από τη Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενηµέρωσης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δηµοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχαήλ Λαµπαθάκης, ενώ χαιρετισµό απηύθυναν ο αντιπρόεδρος του Ιδρύµατος Αγία Σοφία και γενικός διευθυντής του Ιδρύµατος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης, ο περιφερειακός σύµβουλος Μανόλης Φραγκάκης (εκ µέρους της Περιφέρειας Κρήτης), οι δήµαρχοι Αποκορώνου και Σφακίων Χαράλαµπος Κουκιανάκης και Γιάννης Ζερβός αντίστοιχα, ο περιφερειακός σύµβουλος Αλέκος Μαρινάκης, ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιµίλιος Περδικάρης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε ∆ηµήτρης Χορταργιάς.    

Στην εκδήλωση έδωσε επίσης το ‘‘παρών’’ και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του ∆ήµου Αποκορώνου, δηµοτικός Σύµβουλος, Νικήτας Μελισσάκης.

Πλούσιο πρόγραµµα

Οι εργασίες του Θερινού Σχολείου συνεχίστηκαν χθες µε τις εξής οµιλίες στο Ινστιτούτου:

1Ο.ΟΟ-1Ο.45: “Η συµβολή των Φωτοβολταϊκών συστηµάτων στην επίτευξη της καθαρής ενεργειακής µετάβασης της χώρας µε ορίζοντα το 2Ο5Ο – µια ολιστική προσέγγιση”.

Εισηγητής: Γιάννης Βουρδουµπάς, Χηµικός Μηχανικός, M.Sc., PhD,

11.ΟΟ-11.45: Τι µπορούν να µας διδάξουν οι πιγκουίνοι της Αφρικής;

Εισηγητής: Νίκος Λέανδρος, Καθηγητής, Τµήµα Επικοινωνίας, Πολιτισµού και Μέσων, Πάντειο Πανεπιστήµιο

12.ΟΟ-12.45: Κάνοντας την έρευνα είδηση (workshop)

Εισηγητής: ∆ρ. Μιχοπούλου Βασιλική, Βιολόγος-∆ηµοσιογράφος της Επιστήµης.

Το βράδυ ακολούθησε ξενάγηση των συµµετεχόντων στην παλιά πόλη των Χανίων ενώ τις επόµενες ηµέρες συνεχίζονται οι εισηγήσεις και οι βιωµατικές δράσεις και επισκέψεις σε περιοχές των Χανίων και του Ρεθύµνου.

Πιο αναλυτικά το πρόγραµµα διαµορφώνεται ως εξής:

•∆ευτέρα 22/7

1Ο.ΟΟ-11.3Ο: Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού ∆ρυµού Σαµαριάς (Φαράγγι Σαµαριάς)

12.3Ο-13.3Ο: Επίσκεψη και Ξενάγηση στο Βοτανικό Πάρκο-Κήποι Κρήτης Εισηγητής: Πέτρος Μαρινάκης, ∆ιευθυντής, Βοτανικό Πάρκο-Κήποι Κρήτης

13.3Ο-14.3Ο: Γευσιγνωσία λαδιού Εισηγητής: Γιάννης Απόστολάκης

18.3Ο-19.15: Κλιµατική κρίση, Τουρισµός και ανθεκτικότητα. ∆ια- δραστικό εργαστήριο µελέτης περιπτώσεων Εισηγήτρια: ∆ρ. Φανή Γαλατσοπούλου, ΕΕΠ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης.

19.15-2Ο.ΟΟ: Κλιµατική κρίση, Τουρισµός και ανθεκτικότητα. Εργαστήριο σχεδιασµού εκστρατείας ευαισθητοποίησης Εισηγήτρια: ∆ρ. Κλειώ Κεντερελίδου Ε∆ΙΠ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης.

Τρίτη 23/7/2Ο24

1Ο.ΟΟ-11.ΟΟ: Επίσκεψη στη µονάδα Creta Carob, Αργυρούπολη Ρεθύµνου.

12.ΟΟ-16.ΟΟ: Επίσκεψη στη Μονή Αρκαδίου

2Ο.3Ο-24.ΟΟ: Επίσκεψη στο Κτήµα Fabrica

Τετάρτη 24/7/2Ο24

9.ΟΟ-9.45: Προβολή περιβαλλοντικών θεµάτων: ∆υνατότητες και προβλήµατα. Εισηγητής: Ανδρέας Βέγλης, Καθηγητής, ∆ιευθυντής Εργαστηρίου Εφαρµογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ, Τµήµα ∆ηµοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ.

1Ο.ΟΟ-1Ο.45: Το περιβάλλον ως παιχνίδι: Στρατηγικές ευαισθητοποίησης, ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης και η ανάγκη ψηφιακού γραµµατισµού Εισηγητής: Χαράλαµπος ∆ηµούλας, Καθηγητής, ∆ιευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών ΜΜΕ, Τµήµα ∆ηµοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ.

12.3Ο-13.15: Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ίδρυµα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Έκθεση «Από τον Αϊνά στην Πλώρη: Ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα»

13.15-14.ΟΟ: Παρατηρητήριο Τοπίου Κρήτης. Χρήση της Γεωπληροφορικής και των συµµετοχικών διαδικασιών στην διαχρονική παρακολούθηση του Κρητικού και Ευρωπαϊκού Τοπίου. Εισηγητής: ∆ρ. ∆ηµήτρης Αλεξάκης, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ίδρυµα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

Πέµπτη 25/7/2Ο24

9.ΟΟ. Αναχώρηση

1Ο.ΟΟ-12.ΟΟ: Επίσκεψη στο Μελισσοκοµείο Παπαγιαννάκη, Πολεµάρχι Εισηγητής: Αντώνης Παπαγιαννάκης, Μελισσοκόµος

12.3Ο-14.ΟΟ: Επίσκεψη στο Κτήµα Λουπάκη

Εισηγητής: Μιλτιάδης Λουπάκης, Οινολόγος

14.3Ο-15.3Ο: Επίσκεψη στην Μνηµειακή Ελιά (αρχαιότερη στον κόσµο) και στο Μουσείο Ελιάς Βουβών

Παρασκευή 26/7/2Ο24

1Ο.ΟΟ-1Ο.45: Κλιµατική Αλλαγή ή Κλιµατική Κρίση; Όρια, Σηµασιολογία και Πλαισίωση από τα ΜΜΕ: Η Πρωτοβουλία του MediaWatchers4Climate Εισηγήτριες: Θώµη Μπαλτζή & Στέλλα Νικητάκη, υπ. ∆ιδακτόρισσες, Τµήµα ∆ηµοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ.

11.ΟΟ-11.45: Περιβαλλοντικός θόρυβος: Μέτρα αντιµετώπισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική πραγµατικότητα. Εισηγητής: Γιώργος Καλλίρης, Καθηγητής, Εργαστήριο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ, Τµήµα ∆ηµοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ.

12.ΟΟ-12.45: Fake News και Περιβαλλοντική ∆ηµοσιογραφία Εισηγητής: Βλάσης Βλασίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήµιο Μακεδονίας

19.ΟΟ-2Ο.3Ο: Επίσκεψη στο Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος

Σάββατο 27/7/2Ο22

(Συνεδρία στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσής στον Κεφαλά)

1Ο.3Ο-11.ΟΟ: Η σηµασία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευ- σης Εισηγητής: Φώτης Ποντικάκης, Υπεύθυνος ΚΠΕ Βάµου

11.ΟΟ-11.3Ο: Έξυπνη Βιώσιµη Πόλη – Πράσινος Προορισµός & η προοπτική της τοπικής ανάπτυξης.

Εισηγήτρια: Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, Καθηγήτρια Τµήµα ∆ασολογίας και Φυσ. Περιβάλλοντος, ∆/τρια ∆ΠΜΣ Τουρισµός & Τοπική Ανάπτυξη, ΑΠΘ.

11.3Ο-12.ΟΟ: Η ανάδειξη των περιβαλλοντικών θεµάτων µέσα από τα Μαθητικά έντυπα.

Εισηγητής: Γιώργος ∆ασκαλάκης, εκπρόσωπος του «Συλλόγου Νεανικής ∆ηµοσιογραφίας Τύπος και Ουσία», εκπαιδευτικός.

12.00-12.3Ο: ∆ίκαιο Περιβάλλοντος: ένας διαρκώς εξελισσόµενος κλάδος του δικαίου Εισηγήτρια: Μαρία Μανιαδάκη, ∆ικηγόρος.

12.3Ο-13.00: Ερωτήσεις-Συζήτηση. Συντονιστής: Στέλιος Παπαθανασόπουλος, Καθηγητής, Τµήµα

Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ

18.ΟΟ- 2Ο.ΟΟ: Συµπεράσµατα. Στέλιος Παπαθανασόπουλος, Καθηγητής, Τµήµα Επικοινωνίας και

ΜΜΕ, ΕΚΠΑ, Ιωάννα Κωσταρέλλα, Αν. Καθηγήτρια & Αντώνης Σκαµνάκης, Καθηγητής, Τµήµα ∆ηµοσιογραφίας & ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης

21.ΟΟ-24.ΟΟ: Απονοµή Βεβαιώσεων

Το θερινό σχολείο, πραγµατοποιείται µε τη στήριξη της Γ.Γ. Ενηµέρωσης, του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητήριου Χανίων (ΕΒΕΧ), του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ), του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη, της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου και της εφηµερίδας “Χανιώτικα νέα”.

Χορηγοί της δράσης είναι: ΕΤΑΝΑΠ (Σαµαριά), Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Πατεράκης Family, Αναψυκτικά Τεµένια, Ένωση Τυροκόµων Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα