Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

∆ιοξίνες: Τι είναι και ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου;

Το τι είναι οι διοξίνες έχει γίνει γνωστό τα τελευταία είκοσι χρόνια και αυτό οφείλεται στην πρόοδο της επιστήµης, η οποία έχει ερευνήσει και µελετήσει σε βάθος τα αίτια της εµφάνισης των και τις συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου. ∆υστυχώς, ελάχιστες ή καθόλου πληροφορίες έχουν παρουσιαστεί στο καταναλωτικό κοινό από τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης ή διαδικτυακής πύλης.

Είναι όµως αναγκαίο να γνωρίζουµε το τι είναι διοξίνες, εάν σχετίζονται µε την υγεία µας και πόσο την επηρεάζουν.
Ακόµα είναι σηµαντικό να ξέρουµε την προέλευση τους, για να λαµβάνουµε τα κατάλληλα µέτρα προστασίας στον καθηµερινό τρόπο ζωής µας, προκειµένου να αποφεύγουµε σοβαρά προβλήµατα υγείας.

Τι είναι διοξίνες;

Οι διοξίνες είναι οργανικές ενώσεις ύποπτες για καρκινογενέσεις, ιδιαίτερα τοξικές για τον άνθρωπο, οι οποίες χηµικά αποτελούνται από δύο δακτυλίους βενζολίου ενωµένους µε δύο γέφυρες. Ανθεκτικές στη βιολογική αποικοδόµηση.

Πώς παράγονται;

Οι διοξίνες παράγονται από διάφορες βιοµηχανικές δραστηριότητες, όπως της χλωρίωσης του χαρτιού για να γίνει άσπρο, στις βιοµηχανίες τροφίµων που χρησιµοποιούνται υψηλές θερµοκρασίες, βιοµηχανίες χηµικών προϊόντων, παρασιτοκτόνων. Επίσης µεγάλες ποσότητες διοξινών αποβάλλονται στην ατµόσφαιρα κατά την καύση διαφόρων καυσίµων στερεάς ή υγρής κατάστασης, την καταστροφική καύση των δασών όπου απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες διοξινών στο άµεσο περιβάλλον.

Πώς σχετίζονται µε τη διατροφή µας;

Οι διοξίνες είναι λιποδιαλυτές ουσίες, που οι περισσότερες ακόµη και οι λιποδιαλυτές τοξίνες αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό των ζώων, όπως των θηλαστικών, των πουλερικών, αλλά και των ψαριών, οστρακοειδών. Ο άνθρωπος λαµβάνει τη µεγαλύτερη ποσότητα διοξινών από την τροφή του, έως και το 96, καταναλώνοντας ζωικά προϊόντα (γάλα, κρέας, τυροκοµικά) που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί µε ζωοτροφές που περιέχουν διοξίνες.

Συγκεκριµένα:

Πρόσληψη από την τροφική αλυσίδα
1. Ζωικά λιπαρά κρέας, πουλερικά
2. Γαλακτοκοµικά προϊόντα µε πλήρη λιπαρά
3. Λιπαρά ψάρια (σολοµός, τόνος, πέστροφα κ.λπ.)

Πρόσληψη από τον αέρα
1. Εισπνοή προϊόντων καύσης
2. Βιοµηχανική έκθεση

Πρόσληψη στην εργασία
1. Μονάδες παρασκευής παρασιτοκτόνων
2. Μονάδες επεξεργασίας ξύλου
3. Μονάδες επεξεργασίας χαρτιού
4. Μονάδες καύσης αποβλήτων
5. Μονάδες παρασκευής τροφίµων που χρησιµοποιούν υψηλές θερµοκρασίες και επαναχρησιµοποιούν λιπαρές ύλες.

Συµβουλές για αποφυγή προβληµάτων υγείας
1. Μη χρησιµοποίηση εντοµοκτόνων στο σπίτι και κήπο
2. Αποφυγή κατανάλωσης ζεστών ροφηµάτων σε πλαστικά ποτήρια
3. ∆ιατήρηση των τροφίµων σε γυάλινα δοχεία
4. Αποφυγή κατανάλωσης τροφίµων σε κονσέρβα
5. Τα λάδια που χρησιµοποιούνται στις φριτέζες να µη διατηρούνται περισσότερο από δύο (2) φορές

Όταν λοιπόν εφαρµόζονται τα παραπάνω µέτρα, αποφεύγεται η λήψη διοξινών στον οργανισµό µας, που είναι τόσο επικίνδυνες.

*O Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι Χηµικός
(Τ. Υπευθ. Αγοράς Τροφίµων)

Πηγές
– Επιστηµονική Κατάρτιση
– Βιβλιογραφία


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα