Με εκτενή δημοσιεύματα και άρθρα, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται και σήμερα στις εξελίξεις στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση σε εκτιμήσεις και πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές.
Μεταξύ άλλων, σημειώνονται απόψεις, όπως:
– Οι ηγέτες της Ευρώπης δείχνουν τη βούλησή τους να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα τους όρους τού σχεδίου διάσωσης, αναπροσαρμόζοντάς τους ελαφρά, αλλά όχι έτσι όπως το εννοεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
– Η Ελλάδα χρειάζεται να πάρει μια ανάσα, αλλά όχι να απομακρυνθεί από την οικονομική πραγματικότητα επειδή το διεκδικούν οι πολίτες της. Εάν τα δύο μέρη δεν συμφωνήσουν στους όρους συμμετοχής στην Ευρωζώνη θα πρέπει ίσως να χωρίσουν τους δρόμους τους.
– Τα δύο μέρη διαπραγματεύονται την αλλαγή του προγράμματος διάσωσης, γνωρίζοντας, μολονότι δεν το αποδέχονται δημόσια, ότι το τρέχον πρόγραμμα είναι στην ολότητά του μη βιώσιμο, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.
– Εάν ενταθεί η ελληνική κρίση, τότε θα καταστεί πιθανή και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, όπως και, συνακόλουθα, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Θα πρόκειτο για μια καταστροφική εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
– Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει τους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, εάν δεν βρει τρόπους για την αποκατάσταση της ευημερίας.
– Η μονομερής προσέγγιση που επέλεξαν στην Ευρωζώνη, κατά την οποία οι δανειζόμενοι αναγκάζονται να υπομείνουν όλο το βάρος της προσαρμογής, οδηγεί σχεδόν πάντα στην εξέγερση των δανειζομένων. Αυτό συμβαίνει τώρα και στην Ελλάδα και θα σταματήσει μόνο όταν οι πιστωτές τολμήσουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.
– Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑνΕλ είναι ενδεικτική της σκληρής πολιτικής γραμμής του Αλέξη Τσίπρα, καθώς μια ενδεχόμενη συνεργασία με ένα πιο διαλλακτικό και φιλοευρωπαϊκό κόμμα, όπως Το Ποτάμι, θα υπονόμευε την ισχύ των θέσεων του.