Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Οι ΗΠΑ επαναφέρουν τον θάλαμο αερίων για τους θανατοποινίτες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα κοινό σημείο με τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα, το Ιράν και την Υεμένη: είναι οι χώρες που εκτελούν περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο. Η Σαουδική Αραβία τους αποκεφαλίζει. Η Κίνα τους τουφεκίζει, όπως και η Υεμένη. Το Ιράν τους απαγχονίζει και τους λιθοβολεί. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να επαναφέρουν τον τρομακτικό θάλαμο αερίων.
Στην Οκλαχόμα, το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσον μία από τις τρεις ουσίες που χρησιμοποιούνται στο φονικό κοκτέιλ με το οποίο τερματίζεται η ζωή των καταδικασμένων σε θάνατο παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα. Και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές προετοιμάζονται ήδη να καταστήσουν αυτή την πολιτεία την πρώτη που θα χρησιμοποιεί το άζωτο για την εκτέλεση της θανατικής καταδίκης.
Η χρησιμοποίηση αζώτου ώστε να στερείται ο καταδικασμένος σε θάνατο το οξυγόνο στο αίμα του αντιστοιχεί για τους υποστηρικτές αυτής της μεθόδου σε έναν ανώδυνο θάνατο, ανάλογο μ’ αυτόν ενός πιλότου όταν πέφτει η πίεση στο αεροπλάνο. «Δεν χρειάζεται καν γιατρός για να το κάνει», λέει ο βουλευτής Μάικ Κρίστιαν, πρώην αστυνομικός. «Είναι πολύ πρακτικό και πολύ αποτελεσματικό».
Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούσαν την πιο ανθρώπινη μορφή τερματισμού της ζωής ενός κατάδικου στο όνομα του κράτους. Αφού αποκλείστηκαν ο τουφεκισμός, το ηλεκτροσόκ και ο θάλαμος αερίων, προκρίθηκε η θανατηφόρα ένεση. Πρωταγωνιστής σε αυτή τη συζήτηση ήταν ένας ιατροδικαστής, υπέρμαχος της θανατικής ποινής, που θεωρούσε όμως ότι τα ζώα θανατώνονταν με πιο ανθρώπινο τρόπο απ’ ό,τι οι άνθρωποι. Παραδόξως, ο ιατροδικαστής αυτός, ονόματι Τζέι Τσάπμαν, κατοικούσε στην ίδια πολιτεία που ετοιμάζεται τώρα να υιοθετήσει την πιο απάνθρωπη μορφή εκτέλεσης, τον θάλαμο αερίων. Ο πατέρας της θανατηφόρας ένεσης δεν μπορούσε να φανταστεί το 1982 – οπότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά αυτή η μέθοδος, στο Τέξας – ότι θα έφτανε η ημέρα που η ιδέα του θα απορριπτόταν για λόγους όχι ζήτησης, αλλά προσφοράς: τα εργαστήρια δεν θέλουν πλέον να πωλούν αναισθητικές ουσίες για χρήση στις φυλακές.
Οι σωφρονιστικές αρχές της Οκλαχόμα γνωρίζουν καλά ότι η μινταζολάμη – ένα ηρεμιστικό που θεωρείται το πιο αποτελεσματικό απ’ όσα διατίθενται στην αγορά – δεν είναι η καλύτερη λύση για τη θανάτωση ενός ανθρώπου. Τον περασμένο Απρίλιο, χρειάστηκαν 40 μαρτυρικά λεπτά για να πεθάνει ο Κλέιτον Λόκετ, στον οποίο είχε χορηγηθεί αυτή η ουσία. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την εκτέλεση «απάνθρωπη» και η Οκλαχόμα ανέβαλε τις επόμενες εκτελέσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται τώρα να κρίνει αν η χορήγηση μινταζολάμης είναι πράγματι απάνθρωπη. Στο μεταξύ, οι βουλευτές έχουν έτοιμο ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει την επαναφορά του θαλάμου αερίων. Έχουν υπολογίσει ήδη και το κόστος της κατασκευής του: 300.000 δολάρια.
«Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν επιτέλους τη φρικτή πρακτική της θανατικής ποινής, τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα θα αντιμετωπίζονται ως μια ιστορική πρωτοτυπία, στη διάρκεια της οποίας άνθρωποι λογικοί κατά τα άλλα συζητούσαν για το πώς θα σκοτώνουν άλλους ανθρώπους προκαλώντας τους τον συνταγματικά μικρότερο δυνατό πόνο»: αυτά σημείωνε στις 27 Ιανουαρίου κύριο άρθρο των Νιου Γιορκ Τάιμς, με θέμα τη φάρσα που συνιστά η αναζήτηση «ανθρωπιάς» στην ποινή του θανάτου.

(Πηγή: New York Times)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα