Αποχαιρετισμός στο Madiba »Ολόκληρος ο κόσμος αποχαιρέτησε τον Νέλσον Μαντέλα. Ογδόντα αρχηγοί κρατών επήραν μέρος στην εκδήλωση μνήμης στο στάδιο του Σοβέζο. Ο Μαντέλα υπήρξε «ένα σημείο αναφοράς για όλη την ανθρωπότητα». Απέδειξε με το έργο του και την ζωή του, ότι η βία δεν θα πρέπει να διακρίνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν γεννηθεί και είναι ίσοι απέναντι σε κάθε είδους εξουσία. Η επίλυση των προβλημάτων στις ανθρώπινες σχέσεις, πρέπει να διακρίνεται από την συνεννόηση, τον διάλογο, την κατανόηση, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, την αποτροπή της χρήση βίας και τη συμφιλίωση.
Για κάποιους ξεκούρδιστους «επαναστάτες» του μίσους, της βίας και του πολέμου, που έχουν αναλάβει εργολαβικά να είναι οι τιμωροί για τις κοινωνικές αδικίες, ο Νέλσον Μαντέλα μπορεί να μην σημαίνει «τίποτα». Όμως για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, αυτός είναι ένας από του σημαντικότερους επαναστάτες, μεταρρυθμιστές ηγέτες, είναι ο πατέρας της κατάργησης του apartheid και τα λόγια του: «Κανείς δεν γεννήθηκε σκλάβος, ούτε αφέντης, ούτε να ζει στη δυστυχία,
αλλά όλοι έχουμε γεννηθεί για να είμαστε Αδέλφια». Θα συνοδεύουν για πάντα κάθε οραματιστεί και αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας της ειρήνης, ενάντια στη βία και τον πόλεμο.
Αντίο Madiba αποχαιρετώντας το μεγάλο ηγέτη με το όνομα της προσφώνησης από την φυλή του.
Χρυσή Αυγή »Κορμιά φουσκωτά από τα αναβολικά, ανόητων «υπερ-ανθρώπων». Έτοιμοι να πνίξουν τα όνειρα και την φαντασία της ζωής. Να αιματοκυλίσουν την δημοκρατία να σπείρουν την διχόνοια, την βία το ρατσιστικό μίσος να καλύψουν το φως και τα χρώματα, με το σκοτάδι και το μαύρο. Το μόνο χρώμα που γνωρίζουν και αναγνωρίζουν. Και φανταστείτε ότι συνεχίζουν να έχουν στις δημοσκοπήσεις διψήφιο νούμερο(!) Μήπως θα πρέπει να βάλουμε ο καθένας μας στο εαυτό του ένα μεγάλο γιατί;
Κεντροαριστερά » Ότι η κίνηση (πρωτοβουλία των 58) για την ενότητα της κεντροαριστεράς δεν έχει μόνο φίλους και υποστηρικτές, είναι κάτι το αυτονόητο. Αν δεν ήταν θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Ασφαλώς και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι όποιος είναι κριτικός ή ακόμα και αντίθετος με την πρωτοβουλία είναι «βάρβαρος». Αντίθετα, τόσο η καλοπροαίρετη όσο ακόμα και η κακοπροαίρετη κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αξιολογούμε αυτόν που κάνει την κριτική.
Η έκκληση των 58 γίνεται πλέον μαζική απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών να προχωρήσουμε στην δημιουργία της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Ενα από τα πολλά μηνύματα της μεγάλης συγκέντρωσης στο Ακροπόλ.
Από τις Πλατείες των Αγανακτισμένων και τις πολιτικές του εθνολαϊκισμού και ανορθολογισμού, στις Πλατείες του Αναστοχασμού και των Πολιτικών της Ενότητας – Συνοχής της Κοινωνίας και του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της χώρας. Ήρθαμε για να μείνουμε γιατί “ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε πολύ μακριά”. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΡΑ
Κανείς εισοδισμός και κανείς ανεύθυνος πολιτικός δεν πρόκειται να φορέσει τη λεοντή της Κεντροαριστεράς. Ούτε σαν υπόθεση εργασίας. Τα πελατειακά δίκτυα ΤΕΛΟΣ, εξάλλου έχουν μεταναστεύσει προς τον εθνολαϊκισμό της αριστεράς – δεξιάς.
Περί δημοκρατίας: » Ο Καρλ Σμίτ ο θεωρητικός του ναζισμού που πολλοί της αριστεράς σήμερα αλληθωρίζουν προς τα εκεί θεωρεί ότι η δημοκρατία είναι πόλεμος που σ’ αυτό στοιχίζονται εχθροί και φίλοι. Ο Νομπέρτο Μπόμπιο αυτός ο μεγάλος φιλελεύθερος σοσιαλιστής αντίθετα υποστηρίζει ότι η δημοκρατία είναι διαδικασία διαλόγου, συναίνεσης, συμφιλίωσης και συγκλίσεων. Αυτό ακριβώς υποστηρίζει και η μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς.
Κουλτούρα »Επείγει να αποκαταστήσουμε το περιεχόμενο των λέξεων. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουμε. Δεν είναι δυνατόν να λέγεται από social media που τοποθετούνται στην αριστερά ότι «η κεντροαριστερά δεν έχει αριστερούς και ότι είναι δεξιοί και νεοφιλελεύθεροι ……. και θα πρέπει να βρίσκονται στην φυλακή ….ή για διάφορους κρατικοδίαιτους «πνευματικούς ανθρώπους». Ξεχώρισα προχθές στη μεγάλη συγκέντρωση στο Ακροπόλ ένα δικό μας άνθρωπο τον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή, συγγραφέα διεθνούς κύρους, το Γιώργο Γραμματικάκη. Που πέρα από το γεγονός ότι είναι μεταξύ των 58 που έχει υπογράψει την πρόσκληση – έκκληση, δεν πάνε πολλές μέρες από την εκδήλωση ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων «ταξίδι στο φώς» που γοήτευσε με το λόγο του στα μυστικά του σύμπαντος, σε μια αίθουσα ασφυκτικά κατάμεστη από νέους ανθρώπους. Από πότε λοιπόν κορυφαίοι διανοητές αυτής της χώρας και του θετικιστικού πνεύματος τους αποδίδονται επίθετα και προσδιορισμοί όπως οι παραπάνω;
Ας τους θυμίσουμε τον ορισμό που δίνει ο μεγάλος Ιταλός φιλόσοφος Νομπέρτο Μπόμπιο στην έννοια κουλτούρα:
“Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το καθήκον των ανθρώπων της κουλτούρας είναι να σπέρνουν αμφιβολίες και όχι να συλλέγουν βεβαιότητες. Κουλτούρα σημαίνει μέτρο, περίσκεψη, φρόνηση: να αξιολογείς όλα τα επιχειρήματα πριν εκφραστείς, να ελέγχεις όλες τις ενδείξεις πριν αποφασίσεις και να μην εκφράζεσαι και να μην αποφασίζεις ποτέ σαν αυθεντία από την οποία εξαρτάται με τρόπο αμετάκλητο μια αναντίρρητη και οριστική επιλογή”.
Ματέο Ρέντζι »Ο μεγάλος νικητής στις εκλογές για την ανάδειξη νέου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας, είναι από την νέα γενιά των σαραντάρηδων, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντζι. Με ποσοστό περίπου 67,8% ήταν ο νικητής στις εσωτερικές εκλογές μεταξύ μελών – ψηφοφόρων του ΔΚ και η συμμετοχή ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. πολίτες. Για πρώτη φορά η ηγετική ομάδα του κόμματος δεν είναι από την αριστερά. Ο Μ. Ρέντζι ως γνωστό προέρχεται από το ρεύμα των Χριστιανοδημοκρατών του κόμματος της Margerita που συγχωνεύτηκε μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς για να προκύψει στη συνέχεια το σημερινό Δημοκρατικό Κόμμα.