Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Υπάρχει η βούληση να δοθεί το Βραβείο Νόμπελ στους Ελληνες νησιώτες

Για το αγκάλιασμα από τη διεθνή κοινότητα της πρότασης Νόμπελ Ειρήνης προς τους κατοίκους της Λέσβου, την προοπτική της ζώνης Σένγκεν, που δεν πρέπει να είναι α λα καρτ και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει η Τουρκία έναντι των 3 δις που θα πάρει από την ΕΕ για τους πρόσφυγες, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ελληνες ευρωβουλευτές στο περιθώριο της ολομέλειας 1-4 Φεβρουαρίου του ΕΚ στο Στρασβούργο, στην οποία κυριάρχησαν το προσφυγικό και η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου

Στ. Κούλογλου (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

«Δεν υπήρξε ένα επεισόδιο από τους νησιώτες εναντίον των προσφύγων, όταν στις πλούσιες χώρες βλέπουμε βίαιες επιθέσεις»

Κάποιοι θέλουν να κάνουν την Ελλάδα ως αποδιοπομπαίο τράγο και να προετοιμάσουν το έδαφος για να γίνει η Ελλάδα μια τεράστια αποθήκη προσφύγων. Ωστόσο, στο ΕΚ, αν εξαιρέσει κανείς του Χριστιανοδημοκράτες, Οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι ακόμη και οι Κεντρώοι, θεωρούν τις κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για το προσφυγικό απαράδεκτες, γιατί μπορεί η ελληνική δημόσια διοίκηση, να έχει τα προβλήματά της, αλλά οι Ελληνες κάνουν τρομερή δουλειά και υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές ιδέες στη Λέσβο και στα άλλα νησιά.

Η Λέσβος δέχθηκε 10 φορές τον πληθυσμό της και μάλιστα με αποδυναμωμένο μηχανισμό λόγω της οικονομικής κρίσης λόγω των μέτρων λιτότητας και παρόλα αυτά δεν υπήρξε ένα επεισόδιο από τους νησιώτες εναντίον των προσφύγων.

Στη Γερμανία το 2015 υπήρχαν 300 επιθέσεις εναντίον κέντρων προσφύγων. Στη Σουηδία κάνανε επίθεση μασκοφόροι εναντίον μεταναστών μόλις τον περασμένο Σαββατοκύριακο. Στην Ελβετία και τη Δανία, από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, τους κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή. Ε δεν πρέπει να πάει το Νόμπελ Ειρήνης σ αυτούς τους ανθρώπους;

Ε. Βόζενμπεργκ (ευρωβουλευτής ΝΔ)

«Οι κάτοικοι της Λέσβου απέδειξαν στην πράξη τι θα πει ανθρωπισμός»

Η ανθρωπιστική δράση, η αυτοθυσία και οι προσπάθειες που έχουν κάνει οι νησιώτες μας σε συνεργασία με το Λιμενικό έχουν εντυπωσιάσει τη διεθνή κοινότητα.

Το Νόμπελ είναι μια δικαίωση για τους ανθρώπους αυτούς που με αυτοθυσία και χωρίς όφελος έχουν σώσει πρόσφυγες και μικρά παιδιά.

Υπάρχει μια συνολική βούληση να δοθεί γιατί έχει συγκινήσει, ακόμη και δύσκολους ανθρώπους στο ΕΚ, γιατί έχει αποδείξει τί θα πει στην πράξη ανθρωπισμός.

«Η Ευ. Επιτροπή να σκεφτεί εκτός από την Τουρκία και την Ιορδανία και τον Λίβανο»

Η Επιτροπή έχει εγκρίνει τα 3 δις ευρώ για την Τουρκία. Ναι, πρέπει να τα πάρει, αλλά υπό την προύπόθεση ότι θα τηρήσει τη συμφωνία επανεισδοχής, θα ελέγξει αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών, που είναι το μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα διεθνώς σήμερα και θα δεχθεί τις επιστροφές στα εδάφη της.

Από την αλλη πλευρά, η Επιτροπή δεν μπορεί να δέχεται ότι η άμεση εκταμίευση των 3 δις είναι αναγκαία για την Τουρκία και να μην υπάρχει ανάλογη συμπεριφορά προς τον Λίβανο και την Ιορδανία που έχουν δεχθεί πολύ μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό προσφύγων.

Να αποδειχθεί η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη, να δεχθούν όλα τα κράτη την εφαρμογή της απόφασης για μετεγκατάσταση και να σταματήσουν την α λα καρτ επαναφορά συνοριακών ελέγχων.

Μια καινοτομία που πρότεινα και ελπίζουμε να τη δεχθεί η ΕΕ, είναι πέραν των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα για ολοκλήρωση των hotspot να υπάρξει η πρόβλεψη να γίνουν hotspot και εκτός ΕΕ και αυτό έχει καταγραφεί σε πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είμαι αισιόδοξη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει θετικές κινήσεις για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουμε κάνει βήματα που θα βελτιώσουν την επόμενη έκθεση. Ο Πρόεδρος Γιουνκερ είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να αδικήσουμε την Ελλάδα και δεν τίθεται θέμα Σένγκεν.

Μ.Σπυράκη(ευρωβουλευτής ΝΔ)

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μεταφερθεί ο έλεγχος των συνόρων από τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα που είναι ευρωπαϊκά σύνορα, στην Ειδομένη»

Οι παραλείψεις που περιγράφονται στην έκθεση των ελεγκτών της Επιτροπής για την αξιολόγηση, σε ένα μεγάλο βαθμό θα καλυφθούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης ως τις 18 Φεβρουαρίου. Η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων για την κάλυψη αυτών των κενών αλλάζει τελείως την εικόνα και αυτό είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούμε εδώ στην ΕΕ και στο ΕΚ. Πρέπει όμως να ζητήσουμε όλο το βαθμό συνδρομής που μπορούμε να πάρουμε. Είτε είναι οικονομική είτε μέσω της Frontex, ή άλλων θεσμών.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μεταφερθεί ο έλεγχος των συνόρων από τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα που είναι ευρωπαϊκά σύνορα, στην Ειδομένη.

«Να επιβάλει η Τουρκία βίζα στους μετανάστες από την Αφρική»

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό πρόβλημα με συγκεκριμένες κινήσεις. Πρόταση: Να ζητήσουμε ως ΕΕ από την Τουρκία να θεσπίσει μηχανισμούς ελέγχου για τους πολίτες που κινούνται κυρίως από τις χώρες της Αφρικής. Η Τουρκία αποτελεί πόλο έλξης από πολίτες του Μαγκρέμπ που θέλουν να μεταναστεύσουν παράτυπα στην ΕΕ και επειδή δεν έχει σύστημα βίζας, μεταναστεύουν χιλιάδες με προορισμό την Ευρώπη. Τον Ιανουάριο από το Αιγαίο μετακινήθηκαν 42000 εξ αυτών λιγότεροι από 60% ήταν πρόσφυγες. Εκεί η Τουρκία πρέπει να βάλει ένα φρένο. Να δούμε τι δεσμεύσεις θα αναλάβει η Τουρκία έναντι των 3 δις ευρώ που θα λάβει από την ΕΕ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα