Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στην ελληνική ιστοσελίδα της Ντόιτσε Βέλε (DW) επισημαίνεται ότι το 2018 είναι σημαντικό για την Ελλάδα, «αφού με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει και η προετοιμασία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, η οποία προβλέπεται για τον Αύγουστο».
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται αυτό το θέμα. Κι αν όλα πάνε καλά, θα αποχαιρετίσουμε λοιπόν το μνημόνιο σε οκτώ μήνες. «Αργήσαμε αλλά τα καταφέραμε», θα λέμε τότε.
Μόνο που το μνημόνιο ή αν θέλετε τα μνημόνια θα φύγουν μεν, όχι όμως και τα μέτρα και τα προαπαιτούμενα που τα συνόδευαν. Αυτά που έχουν ρημάξει την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας, τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Το «στοίχημα» θα κερδηθεί όχι απλά και μόνον όταν μπει τέλος στο μνημόνιο, αλλά όταν θα δοθεί τέλος και στα άδικα μέτρα που έχουν ταράξει και συνεχίζουν να… ταράζουν τον κόσμο.
Ομως, υπάρχει σχεδιασμός για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα από τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα εξουσίας; Ή για μια ακόμα φορά θα βρει η χώρα μπροστά της δισεπίλυτα προβλήματα;