Ο Ολιβιέ Γουιτάς, πλανητικός επιστήμονας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος απαντά στην ερώτηση του Χέρναν Ρέγιες μέσω του Euronews που θέλει να μάθει γιατί οι επιστήμονες αναζητούν επειγόντως ζωή στα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου.
Ολιβιέ Γουίτας, πλανητικός επιστήμονας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος:
Συμβαίνει πράγματι. Ετοιμάζουμε μια αποστολή με το όνομα «Juice» που είναι τα αρχικά για τον Εξερευνητή των Παγωμένων Φεγγαριών του Δία. Θα εξερευνήσουμε τρία παγωμένα φεγγάρια: την Ευρώπη, την Καλλιστώ και τον Γανυμήδη. Δεν ψάχνουμε ακριβώς για ζωή. Θα το κάνουμε σταδιακά. Ο βασικός μας όμως στόχος είναι να ανιχνεύσουμε και να χαρακτηρίσουμε, να μάθουμε περισσότερα για την υγρή μορφή που βρίσκεται κάτω από τον φλοιό αυτών των παγωμένων φεγγαριών.
Τζέρεμι Γουίλκς, Euronews:
Πιστεύετε ότι κάποιο από αυτά τα φεγγάρια έχει ισχυρότερες πιθανότητες να βρούμε ζωή; Ένα μέρος που μπορεί να υπάρχει κάτι;
Ολιβιέ Γουίτας, πλανητικός επιστήμονας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος:
Σήμερα, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι ένας από τους καλύτερους στόχους μας, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχει υγρό στοιχείο λίγες δεκάδες χιλιόμετρα, κάτω από την επιφάνεια. Ξέρουμε ότι το φεγγάρι είναι πολύ ενεργό, πολύ νέα επιφάνεια. Άρα είναι ένας ενδιαφέρων στόχος προς εξερεύνηση. Είναι λοιπόν το καλύτερο μέρος. Αλλά θα εξερευνήσουμε επίσης και τον Γανυμήδη, που είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού μας συστήματος. Επιπλέον, ο Γανυμήδης έχει ένα εσωτερικό μαγνητικό πεδίο, που κάνει αυτό το φεγγάρι πολύ ενδιαφέρον προς μελέτη. Πρέπει να μάθουμε για την ποσότητα νερού, να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τις υπάρχουσες συνθήκες και ύστερα να στείλουμε μια άλλη αποστολή για να εξερευνήσει αυτούς τους κόσμους.