Την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα εξέφρασε ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της εταιρείας Παπαστράτος ΑΒΕΣ, θυγατρικής της Philip Morris International στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.
Ο κ. Καργαρώτος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για περαιτέρω αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα και υποστήριξε ότι ο κλάδος ζητά σταθερό φορολογικό πλαίσιο, χωρίς καμία αλλαγή στο ύψος και τη δομή του φόρου, προκειμένου να εξομαλυνθεί περαιτέρω η αγορά και να διασφαλιστούν τα δημόσια έσοδα καθώς επίσης και εντατικοποίηση και ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών από τη γενική γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και από τις διωκτικές Αρχές.
Σύμφωνα με τον κ. Καργαρώτο, «η έντονη φημολογία περί αύξησης της φορολογίας μόνο κακό κάνει στον κλάδο. Δεν ζητάμε μείωση της φορολογίας. Αυτό που ζητάμε είναι σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Η μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης να αφήσει σταθερή τη φορολογία των καπνικών, έχει συμβάλει στην σταδιακή εξισορρόπηση της αγοράς, παρά τις γενικότερες αντίξοες συνθήκες» ανέφερε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Καργαρώτος, από το 2010 ο κλάδος έχει υποστεί επτά αλλαγές στη φορολογία. Συγκεκριμένα το 2010 έγιναν τρεις αυξήσεις Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και δύο αυξήσεις ΦΠΑ. Το 2011 σημειώθηκε αύξηση του ελάχιστου φόρου κατανάλωσης ενώ το 2014 αυξήθηκε ο πάγιος και ο ελάχιστος ΕΦΚ στα τσιγάρα.
Σημειώνεται ότι από τη φορολογία στα τσιγάρα τα πρώτα τέσσερα χρόνια της κρίσης η διαφορά μεταξύ προϋπολογισθέντων φόρων και εισπραχθέντων φόρων προσέγγισε τα 1,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι απώλειες στα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα ανήλθε το 2009 σε 70 εκατ. ευρώ, το 2010 σε 800 εκατ. ευρώ, το 2011 σε 300 εκατ. ευρώ και το 2012 σε 300 ευρώ. Αντίστοιχα, το 2013 η απόκλιση ήταν στα 33 εκατ. ευρώ, το 2014 στα 104 εκατ. ευρώ και το 2015 στα 67 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα στο σύνολο της τριετίας να υπάρχουν απώλειες ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Καργαρώτο, τα τσιγάρα αποτελούν το πλέον υπερφορολογημένο προϊόν στην Ελλάδα με ποσοστό μέσης φορολογικής επιβάρυνσης της τιμής του πακέτου στο 83%.
Αναφερόμενος στη γενικότερη εικόνα του κλάδου, ο κ. Καργαρώτος επεσήμανε ότι σημειώνεται ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου (από 3% το 2009 σε 20,6% το 2015) ενώ η νόμιμη αγορά μειώθηκε περίπου κατά 50%. Επίσης, οριακά είναι τα περιθώρια κέρδους για τη βιομηχανία από την εγχώρια αγορά. Ενδεικτικά η Παπαστράτος παρουσίασε ζημιές 8 εκατ. ευρώ το 2010 σε σχέση με κέρδη 88 εκατ. ευρώ το 2009.
Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι ένα στα τρία, δηλαδή περισσότερα από 10.000 περίπτερα και ψιλικά, έχουν κλείσει από το 2010.
Σημαντικός, σύμφωνα με τον κ. Καργαρώτο, είναι ο ρόλος της γενικής γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που σε συνεργασία με τις διωκτικές Αρχές οδήγησε σε αύξηση κατά 50% των κατασχέσεων λαθραίων τσιγάρων το 2015. Όπως αναφέρθηκε, η Ελλάδα το 2014 βρισκόταν στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων πίσω από τη Λετονία, τη Νορβηγία και τη Λιθουανία με τα λαθραία τσιγάρα να αντιστοιχούν σε ποσοστό πάνω από 20% της συνολικής αγοράς.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.